Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.DOC
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
261.12 Кб
Скачать

Визначення освітленості приміщень.

Освітленість тваринницьких приміщень визначали такими методами:

1). Геометричним - вираховували відношення віконного скла до площі підлоги.

2). Світлотехнічним - з допомогою приладу люксметра визначали інтенсивність освітлення в приміщенні і в затіненому місці на зовні.

Тоді вираховували коефіцієнт природного освітлення (КПД) за формулою:

освітлення в приміщенні

КПД = ----------------------------------- х 100%

освітлення на зовні

Визначення концентрації аміаку

Використовували 0,0002н розчин сірчаної кислоти. Для приготування розчину в 500 мл колбу наливали трохи дистильованої води і 1 мл 0,1 нормального розчину сірчаної кислоти, 10-15 капель індикатора Таширо , і до мітки доливали дистильованою водою. 0,1 мл розчин сірчаної кислоти готували з фіксаналу та зберігали його в темному місці у банці з силіфованим корком.

В чистий поглинач наливали 2 мл 0,0002н розчину сірчаної кислоти з індикатором таширо і через неї з допомогою шприца на 200 мл прошлумували досліджуване повітря до тих пір, поки кислота змінить колір. Знаючи кількість повітря, взятого для аналізу, концентрацію аміаку в мг на 1 м3 визначають перемножуючи на 0,17.

Визначення концентрації вуглекислого газу.

Концентрацію вуглекислого газу визначали з допомогою слабкого 0.005 нормального розчину їдкого барію.

В телятнику пробірку з розчином продувають 2-5 см3 повітря і збовтували 30-40 сек. і стежать за кольором розчину, якщо рожевий - продувають ще 2-3 см3 повітря і так продовжували до продовження знебарвлення розчину, а після чого по спеціальній таблиці встановлювали концентрацію вуглекислого газу.

Визначення бактеріального забруднення повітря.

Бактеріальне забруднення повітря визначали шляхом осідання міклофлори на поживне середовище. Створюють паперові циліндри 1 л діаметром на 1-2 мл більшим за чашку Петрі. Його знезаразили під бактеріальною лампою, загортали в стерильний папір.

В телятнику циліндр 2-3 рази проводять в повітрі і накладають на відкриту стерильну чашку Петрі з поживним середовищем і закривають кришкою на 10 хвилин. Після чого чашку Петрі закривають і витримують в термостаті 48 год. при температурі 37 0С. Підрахували кількість колоній, що виросли кількість яких відповідає наявності мікробних клітин в одному літрі повітря. Для визначення їх в 1 м3 одержувану величину перемножували на 1000.

На основі проведених досліджень мікроклімату, визначення показників росту і розвитку тварин обґрунтовували основні і техніко- економічні показники вирощування ремонтних теличок.

Реалізація завдань і дослідження зусиль і працівників тваринництва АТ “Перемога” дозволяє добиватися відчутного зростання виробництва м’яса, молока і племінної продукції.

4. Результати дослідження

4.1 Утримання тварин

Ферма великої рогатої худоби представлена в господарстві чорно-рябою голландською худобою. З її похідним шляхом схрещування її з місцевою худобою, характерна для зони лісостепу.

Тварини відзначаються великою живою масою, високою молочністю, задовільною скоростиглістю і м’ясними якостями, маса корів досягає 450-500 кг, надій 3600-4000 кг молока за лактацією, але за даних економічних умов надій став менший.

На фермі застосовується поточно-цехова система утримання тварин, при якій виробничий процес здійснюється на окремих ділянках (одержання приплоду, вирощування і відгодівля телят, доїння).

Організація праці на комплексі - ланкова. У кожному приміщенні на 950 голів трудиться ланка операторів з чотирьох чоловік.

Молодняк у чотирирядному приміщенні ( на 300 голів) доглядають два оператори. Є три підмінних тваринники. Ланка по приготуванню і роздаванню кормів складається з семи механізаторів, які працюють на трьох кормороздавачах, у кормоцеху на навантажувачі та фуражирі.

Працюють тваринники в одну зміну. Робочий день їх розірваний: вранці з 7-ї до 11-ї і ввечері з 19-ї до 22-ї год. Люди, які тут зайняті, ведуть домашнє господарство і їм зручний такий розпорядок.

Виробництво яловичини, які і інших продуктів тваринництва - процес складний. У ньому немає дрібниць. Тут усе взаємозв’язане, від роботи кожного залежить загальний результат.

Для прив’язаного утримання тварин на фермах представлене утримання тварин від 200 до 400 голів.

Прив’язі мають бути зручними при використанні надійно фіксувати і обмежувати рух тварин, міцними і не надто дорогими, не травмувати тварин.

Для приймання голів використовують скребкові, ланцюгові транспортери ТСП - 3, ОБ, ТСП - 2.