Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.DOC
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
261.12 Кб
Скачать

7. Охорона праці

Охорона праці – це система законодавчих актів і відповідних їм соціально-економічних, технічних, гігієнічних і організаційних заходів, які забезпечують безпеку, збереження здоров’я і працездатності людини в процесі роботи.

Охорона праці являється органічним елементом процесу виробництва, охорона праці повинна захищати працівників від впливу негативних і небезпечних факторів, забезпечити найбільш сприятливі умови праці.

В АТ “Перемога” є посадова особа Грещенко О.П., який займає посаду інженер, він очолює організацію по охороні праці і вирішує ряд питань:

  • забезпечує безпеку виробничого устаткування;

  • забезпечує безпеку виробничих процесів;

  • забезпечує працюючих засобами індивідуального та колективного захисту;

  • забезпечує оптимальний режим праці та відпочинку;

  • вимагає професійного добору виконавців для визначених видів робіт.

Працівники служби охорони праці мають вищу освіту з охорони праці і мають практичний досвід роботи.

В АТ “Перемога” проводять інструктажі з питань охорони праці. Метою інструктажу являється навчити даного працівника правильно і безпечно для себе і оточуючого середовища виконувати свої трудові обов’язки. Інструктажі за часом і походженням поділяють на : вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводить інженер по охороні праці з усіма працівниками, які сезонно прийняті на роботу (постійну або тимчасову) залежно від їх освіти, стажу роботи за цією професією або посади.

Первинний інструктаж проводять на робочому місці до початку роботи з новоприйнятими працівниками, або працівником, який буде виконувати нову для нього роботу, студентом , учнем та виконавцем перед роботою в майстернях.

Первинний інструктаж проводять індивідуально для групи осіб спільного фаху за програмою складеною з урахуванням вимог відповідних інструкціям з охорони праці.

Повторний інструктаж проводять з усіма працюючими, які пройшли первинний інструктаж, з метою перевірки і підвищення рівня і знання по охороні праці. Його проводять систематично через окремі проміжки часу не частіше ніж через місяць.

Мета інструктажу – поповнити знання та уміння виконувати працівниками роботу правильно і безпечно.

Проводять позаплановий інструктаж у випадках:

  • при порушенні працівником нормативних актів, що може привести до травми;

  • при зміні технологічного процесу, заміну устаткування;

  • при введенні в дію нових або змінених нормативних актів про охорону праці:

  • на вимогу працівника органу державного нагляду або вищої за ієрархією державної чи господарської організації при виявленні не достатнього знання працівником безпечних прийомів праці і нормативних актів про охорону праці.

Цільовий інструктаж проводять з працівниками у випадках:

  • при виконанні разових робіт, що непов’язані безпосередньо з основними роботами працівників;

  • при ліквідації наслідків аварії і стихійного лиха;

  • при виконанні робіт, що оформляють нарядом-допуском, письмовим дозволом чи іншими документами;

  • в разі проведення екскурсії, або організації масових заходів з учнями та вихованцями.

Цільовий інструктаж фіксується нарядом-допуском або іншим документом, що дозволяє проведення робіт.

При будівництві ферми і її додаткових будівель слід враховувати, щоб територія була озеленена, знаходилась на рівній поверхні, далеко була розміщена залізнична станція, заводи які отруйні для тварин. Необхідно враховувати клімат, будівельні матеріали з яких будують приміщення для тварин, щоб поблизу були вигони для вигулу тварин.

В моїй дипломній роботі висвітлена тема про виробництво м’яса великої рогатої худоби і дати її гігієнічну оцінку. Щоб досягти успіху і виростити гарну худобу необхідно утримувати тварин групами, роздавати корми необхідно в точно встановлені часи, при цьому не стукати, голосно не розмовляти, поступово переходити з одного корму на інший. Температура у приміщеннях не повинна перевищувати 16-180 С.

Вологість повітря є одним із дієвих факторів терморегуляції. Підвищена вологість при низьких температурах спричиняє переохолодження організму.

Висновки і пропозиції:

  1. Керівнику необхідно постійно проводити інструктажі, ознайомлювати з загальними правилами охорони праці і поведінки на території АТ “Перемога” профілактики промислового травматизму.

  2. Розробка перспективних та поточних планів роботи підприємства щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці.

  3. Організація навчання і підвищення кваліфікації.

  4. Забезпечення працюючих індивідуальними та колективними засобами захисту від шкідливих та небезпечних чинників миючими засобам, надання пільг і компенсацій.

Контроль за відповідністю нормативними актами про охорону праці машинних механізмів.