Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.DOC
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
261.12 Кб
Скачать

4.5 Гігієна виробництва яловичини

Характерною біологічною і господарською особливістю організму великої рогатої худоби являється поєднання в один і той же час важливих фізіологічних процесів - інтенсивної продукції м’яса і формування генеративних функцій.

Ці процеси потребують великого напруження обміну речовин, складних фізіологічних функцій організму. В цей період для тварин важливі всі сторони оптимального впливу годівлі, мікроклімату, особливо газового складу і температурно–вологісного режиму оточуючого повітря.

В перші 2…3 місяці дорощування в організмі починається активне формування білкової і жирової тканини, ріст кістяку та розвиток органів розмноження у самців та теличок. Молодняк великої рогатої худоби, який досяг живої маси 250 кг, згідно традиційної технології переводиться в інший цех де по-другому обладнані виробничі приміщення, звідки після завершення відгодівлі відправляється на забій.

Попередньо в приміщенні проводиться санітарна обробка, досить складна і на жаль не достатньо ефективна операція. Справа в тому, що тварини з цеху в цех переміщуються групами від 50 до 300 голів, а у кожному восьмирядному приміщенні перебуває 950 голів. Одержана раніше економія на вартості одного головомісця, нині дорого обходиться, оскільки доводиться витрачати значні кошти на профілактику хвороб, Мають місце також втрати від стресів, викликаних тим, що в кожному приміщенні постійно змінюється склад поголів’я. Нині кожна голова тварин за період дорощування і відгодівлі переходить з рук в руки не менше трьох разів. В ізолятор, звідки у цех дорощування, а після неї на інтенсивну відгодівлю. Доцільніше було б після карантину ставити його на постійне, спеціально обладнане місце де б він знаходився аж до реалізації. Але згідно з проектом у цеху дорощування встановлено годівниці, біля яких дорослих тварин утримувати не можливо.

Змінивши технологію і не проводячи переміщення груп, а значить і зменшиться втрата приростів живої маси від спричинених таким переміщенням стресів. Між другим і третім періодами технологічного циклу тварин з одного в інше приміщення не переводимо, що сприяє стабілізації інтенсивності росту і не викликає стресів та зниження приростів.

Молодняку, який надходить з іншого господарства на відгодівельних, відразу вводиться підшкірно по 5 мл тривітаміну, виробництва Дарницького фармаколо- гічного заводу. Проводиться вакцинація худоби проти стригучого лишаю, сибірки та емкару. Під час карантину, який триває для тварин закуплених у населення місяць і для того, що надійшов з господарств партнерів до 20 днів, ретельно обстежують поголів’я, стараючись догляд і годівлю організувати так, щоб зміна умов проходила якнайлегше. Це дуже важливо бо тварини через стресові фактори, погане засвоєння різко зміненого корму худнуть, одночасно стають менш стійкими проти захворювань шлунково-кишкового тракту і органів дихання. Допустити захворювання, скажімо на парагрип – значить, зазнати великих збитків. Адже лікування цієї хвороби триває до десяти днів і більше. За цей час тварини можуть втратити до 20 кг живої маси.

Не менш важливим профілактичним заходом є проведення дезинфекції, приміщень, їх санітарного оздоровлення. Приміщення спочатку очищають від гною, сміття, потім миють обладнання і дезінфікують 3…4 процентним розчином їдкого натру або 2 процентним розчином формальдегіду.

При в’їзді на територію комплексу обладнано дезбар’єр, тирса в якому просочена 3…4 процентним розчином їдкого натру. Це сприяє зменшенню занесення збудників інфекційних хвороб транспортом, що заїздить на територію.

Поліпшення годівлі і догляду за худобою вдосконалення виробництва дають добрі результати однак цього не достатньо. Необхідно проводити племінну роботу, формувати групи корів у господарствах різних форм власності молодняк від яких одержувати лише для виробництва яловичини. Проводити осіменіння цього поголів’я сім’ям бугаїв м’ясних порід. Чітко визначене потомство таких корів забезпечить підвищення приростів живої маси на дорощуванні не менше 800…850 г. а на інтенсивній відгодівлі до 1000…1200 г за добу. Подібний дослід по відгодівлі сименталів і помісних сименталів з герефордами проведено протягом 18 місяців де встановлено, що при годівлі, догляду і утриманні, та всіх інших однакових умовах вирощування прирости чистопорідних тварин становили 859 г, а помісей перевищили 1 кг і були 1091г за добу.

Стан здоров’я тварин в умовах господарства залежить від мікроклімату, а перш за все від температури в приміщеннях. Важливою умовою забезпечення необхідного зоогігієнічного режиму являється регулювання вентиляції. При недостатній вентиляції в приміщенні інтенсивно накопичується тепло, яке виділяється тваринними, курява, волога, аміак, вуглекислий газ, мікроорганізми, спори патогенних грибків.

В приміщеннях АТ ”Перемога” використовують вентиляційні установки різних систем і конструкцій. Дослідження в приміщенні де утримували молодняк з 6 до 12 місячного віку показали, що параметри мікроклімату в приміщенні при повітрообміні 45 м³/год. на одну тварину значно нижчі від норми, що показана в таблиці . Це сприяло виникненню у молодняку респіраторних захворювань.

Підсилення вентиляції і створення повітрообміну до 70 м³/год. в розрахунку на одну голову тварин через напіввідкриті віконні фрамуги дозволили понизити вологість до 70%, вміст вуглекислого газу і аміаку відповідно до 0,22%, і 0,015мг/л.

Зоотехнічна і ветеринарна служба здійснює постійний контроль параметрів мікроклімату. Найбільш вдалими являються системи, що дозволяють автоматично регулювати мікроклімат згідно заданої програми, але вони потребують кваліфікованого обслуговування.

Таблиця 8

Деякі параметри мікроклімату в приміщеннях для дорощування великої рогатої худоби АТ “Перемога”

Місце визна-чення

Темпе-ратура, ºС

Воло-

га,%

Концентрація газів:

Мікробна за-

брудн.

СО2

NH3

На початку

приміщення

17

83

0,32

0,05

100тис.

В центрі

15

89

0,42

0,06

110тис.

В кінці приміщення

19

92

0,47

0,05

100тис.

Обов’язковою умовою створення і підтримання необхідних параметрів мікроклімату в приміщеннях, де утримують значну кількість тварин являється дотримання розрахункових норм поголів’я худоби, при цьому потужність вентиляційної системи повинна бути розрахована чітко на задану кількість тварин, їх масу та стать і фізіологічний стан.

Однією з головних умов для успішного функціонування підприємства являється достатня кількість доброякісної води. Питна вода для тварин повинна бути прозорою, без кольору, без сторонніх запахів і присмаків, не містити мікроорганізмів. Згідно даних санітарної служби вода, що використовується для напування тварин відповідає вимогам стандарту.

Прибирання і біотермічна обробка гною на фермі АТ “Перемога” з гігієнічної і епізоотичної точки зору, а також охорони навколишнього середовища являється складною проблемою. При дегельментизації тварин яйця і личинки деяких гельмінтів потрапляють з гноєм у грунт де зберігають життєздатність на протязі декількох років. Розбавлення екскрементів водою, при гідрозмиві підлоги, продовжує термін виживання патогенних бактерій. В результаті цього внесення такого гною в грунт на тривалий час понижує здатність останнього до самоочищення, а період розкладу органічних речовин подовжується на тривалий час..