Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.DOC
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
261.12 Кб
Скачать

3. Обгрунтування теми і методика досліджень

Метою зниження собівартості продукції та підвищення продуктивності праці, на даний час в практику тваринництва провадили нові технології утримання тварин. Ефективність від виведення нових технологій визначається їх відповідністю біологічним потребам організму тварин, які вводяться в першу чергу до того, наскільки забезпечено оптимальний мікроклімат в приміщеннях.

Значна концентрація тварин на обмеженій площі при інтенсивній її експлуатації створює умови для нагромадження в повітрі і на поверхні огороджуючих конструкцій будівель великої кількості фотогенної і умовної патогенної міклофлори, яка може бути причиною спалахів хвороби серед молодняку.

Сприяє захворюванням телят ще і не відповідна температура і вологість повітря, протяги, надмірна концентрація шкідливих газів, не підтримання у приміщеннях оптимального мікроклімату призводить до таких наслідків:

1. Зменшення продуктивності тварин;

2. Загибелі молодняку, відхід якого внаслідок невідповідного мікроклімату в приміщенні досягає до 5-8 %;

3. Погіршення якості продукції.

Перепади повітря особливо в приміщеннях для молодняку є причиною простудних захворювань телят, відставання в рості, одержання від них неякісного м’яса і неможливість використання теличок для відтворення стада.

Зниження освітленості надмір аміаку зменшують засвоєння каротину, що викликає захворювання шкіри.

Забруднення повітря пилом і мікроорганізмами відбувається на якості кормів і сприяє спалахом респіраторним захворюванням.

4. Одночасно з цим створюються незадовільні умови праці для обслуговуючого персоналу.

5. Невідповідний мікроклімат приміщень унеможливлює створення високої санітарної культури виробництва.

При незадовільних умовах важко досягти високого економічного ефекту від впровадження прогресивних технологій ведення тваринництва.

Отже, мікрокліматом називається клімат обмеженого простору. В його формуванні у приміщеннях для тварин відповідну роль відіграє розмір приміщення і кількість утримуваних у них тварин, їх вік, і рівень продуктивності, вологість, властивості будівельних матеріалів (стін, стелі, підлоги), ефективність і режим роботи системи роздачі кормів, вентиляції і опалення, система видалення гною, а також розпорядок дня на фермі і режим експлуатації приміщення.

Для об’єктивної оцінки мікроклімату при вирощуванні телят у господарстві АТ ”Перемога” Лохвицького районну проведений систематичний контроль за його параметрами.

Прийнятими точками заміру окремих параметрів загального мікроклімату є висота стояння і лежання тварин по середній секції і двох протилежних кутів, але не ближче 0,8 ... 1 м від пригілкових і повздовжніх стін 3 м від засобів обігріву.

Дослідження параметрів мікроклімату здійснюємо протягом 2-3 днів підряд з допомогою вказаного в табл.4 обладнання.

Таблиця 4

Обладнання , що використовувалося для контролю параметрів мікроклімату

Параметри мікроклімату

Назва приладів і обладнання

1

2

Температура і вологість внутрішнього повітря

Психрометр ПВ-1А

Швидкість руху повітря

Крильчасний ареометр АСО -3

Температура огороджуючих конструкцій

Електротермометр ЭТП -175

Концентрація аміаку

Тетрометричним методом 0,00074 розчином сірчаної кислоти

Концентрація вуглекислого газу

0,0054 розчином їдкого барію

Освітленість

Люксметром Ю-116

Бактеріальне забруднення

Чашки Петрі з м’ясо-пептонним агаром

Пилєва забрудненість

Аспіратор і фільтри АФА

Для контролю за температурою і вологістю повітря в телятниках ферма - АТ ”Перемога” Лохвицького районну користувалися психрометром ПВ - 1А.

Підготовлений до роботи прилад з сухою та зволоженою кулькою термометрів залишали в точці визначення на 15 хвилин після чого записували покази ”сухого” і ”зволожуваного” термометрів.

Відносну вологість повітря в процентах визначали по психрометричній таблиці представленій в практикумі І.Ф. Храбустовського, 1984.