Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.DOC
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
261.12 Кб
Скачать

4.3 Характеристика вирощування телят

Утримання телят впливає на ріст, стан здоров’я і подальшу продуктивність. Вирощування телят доцільніше в умовах групового утримання. Вирощування в клітках або на прив’язі суперечить біологічним потребам розтучого організму. У телят при цьому гірше розвиваються внутрішні органи, знижується резистентність організму, гірше виробляються стадні рефлекси. Крім того, групове утримання дає можливість ефективніше використовувати приміщення, механізувати більшість виробничих процесів, поліпшити технології вирощування. Негативно позначаються скупченість тварин, підвищена вологість, загазованість та бруд у приміщеннях.

Від народження до 10-15 денного віку, тобто в профілакторний період, телят треба утримувати в індивідуальних клітках. Питання постає тільки в розмірах кліток - стандартна клітка Еверса або ж клітка вузького типу (120х40-33х100) проведенні дослідження не показали переваги вузьких кліток. Телята, вирощенні в них, обмежені в русі, більше лежать, менше споживають кормів і відстають у розвитку.

При формуванні групи потрібно врахувати три основні показники - масу, вік, та стан здоров’я. Різниця за живою масою не повинна перевищувати 5 кг, а за віком - 5 днів. У клітці на одну голову повинно бути 1,5м2 площі підлоги, фронт годівлі 0,35 м. При обладнанні боксами довжина їх повинна становить 1,1 м, ширина 0,5 м, висота 0,6 м. При відсутності боксів біля протилежної від годівниці стіни укладають щити, що знімаються.

До 3- місячного віку молоко та замінники випоюють індивідуально, а грубі соковиті та концентровані корма згодовують із групових годівниць.

Двократне випоювання молока сприяє поїдання рослинних кормів у більшій кількості і більш ранньому становленні рубцевого травлення, а також зумовлює зниження затрат праці.

Мікроклімат приміщень, у яких вирощують молодняк, відповідає зоогігієнічним та ветеринарно-санітарним вимогам.

Таблиця 6

Параметри мікроклімату в приміщеннях для телиць

Показники

Вік, місяці

до 3

3-6

більше 6

Температура повітря, 0С

16-18

12

10

Відносна вологість, %

75

70

75

Допустима концентрація СО2 ,%

0,15

0,25

0,25

Аміаку, млг/л

0,015

0,02

0,02

Сірководню, млг/л

0,005

0,01

0,01

Швидкість руху повітря, м/с

у зимовий п-д

у літній п-д

0,2

0,3

0,3

0,5

0,5

0;-1,0

У період вирощування телят від народження до 2-ох місячного віку найбільш сприятлива на їх ріст, розвиток і фізіологічний стан впливає температурний режим у приміщеннях телятників на рівні 16-18 С0 до зниження середньодобових приростів та погіршення стану телят. Температура підлоги в лігві теляти знаходиться на рівні 10 С0 . Знижена температура повітря у цей період зумовлює підвищення витрат кормів на одиницю приросту.

Вологість повітря є одним із дієвих факторів терморегуляції. Підвищена вологість при низькій температурі спричиняє переохолодження організму, а при високій - зумовлює його перегрівання. У літній період телят необхідно випасати. Привчати до зеленого корму треба починати після 10-денного віку, доводячи добову норму у 2 - місячному віці до 4 кг. У 3-хмісячному віці можна згодовувати за добу до 7-8 кг, у 4-х місячному - 11-12 кг, а до 6 місяців норму доводять до 18-20 кг.

Система випасання - загінна. У кожному загоні тварин випасають 4-5 днів. Молодих телят обов’язково підгодовувати концкормами по 400-800 г на добу, а при поганому травостої кількість концентрованих кормів збільшують до 1 - 1,2 кг.

Весною молодняк заганяють на пасовища після його підсихання, коли трава досягне 6 - 8 см. Восени випасати припиняють за 1,5 - 2 місяці до заморозків, щоб трава могла укоренитися до зими.