Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порушення постави і сколіоз .doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
147.46 Кб
Скачать

Ортезування

Ортезування є методом спрямованої компенсації порушень біомеханічних функцій хребта при сколіозах. В залежності від лікувальних задач, виразності деформації, методу й етапу лікування, ортез може бути використаний для компенсації дисбалансу м'язово-зв'язкових структур, корекції деформації або для забезпечення механічної стабільності деформованого хребта.

Компенсуючі ортези забезпечують зрівноважування тонусу м'язів, що беруть участь в утриманні положення тіла. Застосування компенсуючих ортезів показано при сколіозах I ступеня. З метою компенсації використовують еластичні, м'ягкопружні ортези, що носять у продовж дня обмежений час (2-4-години), а також у тих випадках, коли пацієнт або тривалий час знаходиться в статичному положенні, або змушений виконувати фізичні навантаження.

При сколіозах I і II ступеня перевага повинна бути віддана пружним-еластичним і пружно компенсаціонно-реклинуючим ортезам. Такі ортези не є опорою для хребта, однак, при цьому забезпечують компенсацію м'язової недостатності, опосередковано розвантажують тіла хребців з переносом частини навантаження на дугопаросткові суглоби, обмежують максимальну амплітуду рухів хребта і стабілізують його фізіологічне положення при статичній позі. Корсет носять не менш 6 годин на день, продовжуючи цей період при тривалих чи навантаженнях у статичному положенні.

При сколіозах III ступеня найбільшу ефективність довів тракційно-імобілізуючий корсет Мілуокі (Milwaukee).

Корсет носять велику частину дня (у періоді росту – протягом усього дня, включаючи сон; по закінченні росту – носіння корсета поступово обмежують до 12- 6 годин на день).

Ще раз відзначимо, що при деформаціях III ступеня в більшості випадків показане хірургічне лікування, що може забезпечити значне виправлення деформації. У тому випадку, якщо проведення його за якимись причинами неможливо, ортезування стає основним компонентом консервативного лікування.

Наявність сколіозів IY ступеня є абсолютним показанням до оперативного лікування, а ортез повинний враховувати конфігурацію хребта і грудної клітки, що будуть досягнуті в результаті втручання. Такі корсети повинні бути насамперед розвантажувально-імобілізуючимі. Однак, варто пам'ятати, що такі деформації супроводжуються різкою деформацією грудної клітки і значним зниженням дихального обсягу легень. Використання твердої фіксації грудної клітки, додатково обмежуючої її екскурсії при подиху, може привести до важких ускладнень. Тому ортезування повинно проводиться індивідуально, з урахуванням особливостей контурів тіла і лікувальних задач. Особливо це стосується тих випадків, коли оперативне утручання за якимись причинами протипоказано.

Уш. Питання до практичного заняття

  1. Чи є плоска спина в дитини 4 років патологічною поставою?

Відповідь: ні

  1. Чи показана гімнастика, що коригує, для лікування диспластического сколіозу 1 ступеня?

Відповідь: так

  1. Чи характерна для сколотичної постави торсія тіл хребців?

Відповідь: ні

  1. Чи можна назвати сколіоз при однобічній сакралізації диспластичним?

Відповідь: так

  1. Чи веде хвороба Шеермана-Мау до посилення грудного кіфозу?

Відповідь: так

  1. Чи може двостороння деформація шийки стегнової кісти підсилювати поперековий лордоз?

Відповідь: так

  1. Чи порушується симетричність трикутників талії при грудному сколіозі?

Відповідь: так

  1. Чи має місце нахил таза при поперековому сколіозі?

Відповідь: так

  1. Чи показане застосування ортопедичних корсетів при лікуванні грудо-поперекового сколіозу П ступеня?

Відповідь: так