Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по муз. пед. высшей школы с сайта.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
129.6 Кб
Скачать

1. Властивості наочностей . Бажано застосовувати наочності , що є

· максимально близькі до явища , об ' єкту , який вони відображають . « Усе , що лише можна , представляти для сприймання чуттями , а саме : видиме — сприйманню зором , почуте — слухом , запахи — нюхом , що підлягає смаку , — смаком , доступне відчуванню — шляхом дотику .» ( Я . А . Коменский ).

· відповідають психологічним закономірностям сприймання

· имеют хорошую качество и эстетически оформлены

· відповідають рівню знань , можливостей сприйняття конкретних учнів

· за можливості , не мають нічого зайвого , що може викликати додаткові асоціації і відволікти

2. Планирование . Применение наглядности

· имеет четко определенную цель

· используется на всех этапах учебного процесса

· має послідовний характер , синхронізований з поданням навчального матеріалу

· опирается на научные обоснования

3. Особливості безпосереднього процесу використання наочностей

· розумна міра уваги , що приділяється наочності . Переоцінка ролі наочності в навчанні може стримувати розвиток абстрактного мислення .

· активна участь учнів в роботі із засобами наочності ( якщо є така можливість )

· використання засобів наочності має виховувати учнівську увагу , спостережливість , культуру мислення , конструктивну творчість , інтерес до навчання

Наочність виконує такі функції :

– сприяє розумовому розвиткові суб ' єктів учіння ;

– допомагає виявити зв ' язки між науковими знаннями й життєдіяльністю , теорією і практикою ;

– полегшує навчально - пізнавальну діяльність учнів і сприяє формуванню у них інтересу до професійних знань ;

– допомагає сприймати предмет , що вивчається , у його розмаїтті ;

– сприяє формуванню мотивації пізнання довколишньої дійсності тощо .

Особливості застосування принципу наочності в музичній педагогіці

1. Внаслідок звукової природи музичного мистецтва наочно - слуховий метод набуває головного значення .

2. В ситуації сприйняття музичного твору використання засобів наочності інших типів має лише доповнювати слухове сприйтяння твору .

3. Методи візуальної наочності зберігають велике значення ( схеми , нотні таблиці )

24 Принцип доступност і навчання у музичній педагогіці вищої школи

Принцип доступност і знайшов відображення у всій практиці побудови навчальних предметів : на кожному щаблі навчання учням дається тільки те , что що є посильно для них у даному віці . Принцип базується на законі тезауруса : для людини є доступним лише те , що відповідає її тезаурусу = об ' єму знань , вмінь , способу мислення .

Принцип доступності сформулював ще Коменський у « Великій дидактиці » ( Ян Амо ́ с Ко ́ менський 1592 - 1670 - чеський педагог - гуманіст , письменник , основоположник наукової педагогіки ). Основн і правила цього принципу : від легкого до складного , від відомого до невідомого . Настанови Коменського :

· обучая , опирайтесь на возможности учеников

· вивчайте та враховуйте життєвий досвід , інтереси , особливості розвитку учнів

· використовуйте аналогію , порівняння , зіставлення , протиставлення

· вводьте нові поняття шляхом логічного продовження попередніх

При осложнении материала :

· Резко снижается мотивация

· Ослабевают волевые усилия

· падает трудолюбие

· Быстро наступает усталость

При упрощении материала :

· Снижается интерес к обучению

· НЕ формируются учебные навыки

· НЕ способствует развитию

Принцип доступности зависит от :

· забезпечення добору , групування і вивчення навчального матеріалу з урахуванням вимог навчальної програми та специфіки майбутнього фаху ;

· урахування розумових , емоційно - вольових і фізичних можливостей учнів та наукових вимог до організації навчального процесу ;

· правил послідовності : від простого до складного , від нижчого до вищого , від відомого до невідомого , від легкого до важкого ;

· урахування професійних знань , практичних навичок і вмінь учнів ;

урахування фактора часу ;

· поступового нарощування складності теоретичного і практичного матеріалу ;

· проведення занять з максимальним напруженням як розумових , так і фізичних сил учнів ;

· широкого застосування сучасної комп ' ютерної та іншої тренувальної техніки для поглиблення розумових і фізичних здатностей учнів ;

· надання індивідуальної допомоги учням , які мають певні проблеми в навчанні .

Музичний розвиток відрізняється від загального своєю меншою пов ' язаністю з віковими нормами , а більше з індивідуальними особливостями учнів , рівнем їхньої обдарованості , здатністю до засвоєння .

На думку Артоболевскої , педагог має ставити перед учнем одне завдання , а не висувати всі вимоги одразу , бо учень може втратити віру у свої сили , знизиться працездатність , виникне перевтома .

Л . В . Школяр стаття « Идеи развивающего образования в музыкальной педагогике школы ( О возможности применения принципов общей дидактики в музыкальном образовании ) » http://bank.orenipk.ru/Text/t30_467.htm

к ороткий переказ фрагменту , що стосується принципу доступності :

В . Давидов вважає , що принцип доступності протирічить ідеї розвиваючого навчання . Бо межа « посильного » є невизначеною , вимоги для учнів перетворилися у норми та стандарти їх психічного розвитку , ігнорується конкретно - історична природа самих можливостей учня … Існує багато прикладів штампованої дії принципу доступності у музичній педагогіці , коли працюють встановлені « можливості » та « норми » музичного розвитку типового учня , а питання його духовного та емоційного розвитку не піднімаються .

Сприйняття музики – сфера ідеального , суб ' єктивного , тут немає чітких кількісних показників . Тому в якості критеріїв музичного розвитку виступили об ' єктивні фактори , що давно склалися : наприклад , симфонія складніша за п ' єсу у формі рондо , арія – ніж пісня , поліфонія – ніж гомофонія . У виконавській сфері це майже завжди справедливо , бо є об ' єктивна градація рівня складності . Але у сфері сприйняття музики поняття « просто » і « складно » більш розмиті , багаторівневі ( напр ., одноголосна мелодія завдяки інтонаційним труднощам може виявитися складнішою за 2 х – 3 х – голосну пісню ; маленька фортепіанна п ' єса Баха за образно - змістовими характеристиками може бути складнішою за маленький оркестровий твір , багата темброва палітра якого зробить сприйняття більш яскравим та рельєфним і т . д .). Тобто , іноді складні твори із глибокими змістовними концепціями стають для учнів доступними на емоційно - образному рівні раніше , аніж вони починають послуговуватися потрібними для опису цих творів категоріями та поняттями . І про це не варто забувати та ігнорувати .

В це ж питання можна додати матеріал по принципам наочності та послідовності , бо вони підвищують доступність J

З принципу наочності почалася дидактика . Наочність у музиці – це сила слухових уявлень . Має бути так : спочатку дати приклад , а потім пояснити , як це називається , тобто від конкретного до загального , а не навпаки .

Послідовність дуже впливає на доступність , бо перескакування через етапи – погано та шкідливо . Тому навчальний матеріал має бути завжди орієнтований на близькі цілі , без завищення та заниження складності . Хоча стандартні репертуарні списки – іноді далекі від живої практики .