Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Савлук.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

Bid Offer

0,9530 0,9540

-10 -20

Проте сторони котирування не можуть бути однаковими, от­же, в даному випадку має місце премія:

Bid Offer

0,9530 0,9540

10 20

11.1.3. Валютування форвардних контрактів

Для форвардних контрактів, так само, як і для операцій спот, вживаються такі терміни:

Дата укладення — це дата укладення угоди між клієнтом та бан­ком, саме на цю дату фіксуються всі умови: сума, курс, термін.

Дата валютування — дата зарахування коштів на кореспон­дентський рахунок банку.

Дата валютування віддалена від дати укладення на дату спот + термін дії форвардної угоди. Наприклад, якщо у вівторок 15-го серпня укладається тримісячна форвардна угода, то датою валю­тування буде п'ятниця 17-го листопада (15-те серпня + 2 робочі дні + 3 місяці).

Якщо при укладенні угоди на стандартний строк дата спот припадає на останній день місяця, то і дата валютування припа­дає також на останній день місяця. Наприклад, якщо місячна угода укладається 29 серпня з датою валютування 3 1 серпня, то датою валютування буде ЗО вересня.

У випадку, коли дата валютування припадає на вихідний або святковий день, то валютування відбувається так само, як і валю-

216

217

тування угоди на умовах спот (тобто датою валютування є насту­пний робочий день). Винятком є лише ті випадки, коли цей вихід­ний або святковий день є останнім днем місяця або року: тоді да­тою валютування форвардної угоди вважається не наступний ро­бочий день, а останній перед датою валютування. Наприклад, якщо дата валютування припадає на неділю 31 грудня, то вона переноситься на п'ятницю 29 грудня.

11.1.4. Контракти на ламану дату

Проте в міжнародній торгівлі часто трапляється так, що дата платежу віддалена від дати укладення угоди на строк, що не збі­гається зі стандартними термінами укладання форвардних угод, наприклад на 45 або 98 днів. Такі угоди мають назву угод на ла­ману дату (broken date). Термін виконання такої угоди лежить між двома стандартними термінами (так званими «коротким» та «довгим» періодами). Саме на базі форвардних пунктів двох най­ближчих стандартних дат і розраховується премія/дисконт на ла­ману дату. У таких випадках курсова різниця двох найближчих дат ділиться на кількість днів між ними, а результат помножуєть­ся на кількість днів між ламаною датою та довгим періодом. Одержане число віднімається від форвардних пунктів довгого періоду. Якщо викласти цей розрахунок у вигляді формули, то вона матиме такий вигляд:

де fwdBD — форвардні пункти на ламану дату; fwdD — форвардні пункти довгого періоду; fwdd — форвардні пункти короткого періоду; D — кількість днів довгого періоду; d— кількість днів короткого періоду; BD — кількість днів до ламаної дати.

Приклад. 12-го червня клієнт звернувся до банку з проханням покрити форвардним контрактом платіж, що має відбутися 26-го липня, для здійснення якого клієнту необхідно купити амери­канські долари за євро. Необхідно розрахувати курс, за яким буде укладено контракт, за умови, що банк котирує такі ставки прода­жу долара США:

0,9535

15 pm 32 pm.

EUR/USD

1m fwd 2m fwd

Дата виконання даного форвардного контракту є нестанда­ртною, найближчими стандартними датами є: 14-те липня, на цю дату котирується одномісячний форвардний курс (контрак­тний період ЗО днів), та 14-те серпня — двомісячний форвард (контрактний період 61 день). Період між датою спот та датою виконання контракту на ламану дату становить 42 дні.

Розрахуємо премію:

32 - [ (32 - 15)/(61 - ЗО) • (61 - 42)] = 22, Форвардний курс буде: 0,9535 + 0,0022 = 0,9557.