Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочники / Вакуленко М. О., Вакуленко О. В. Тлумачний словник із фізики

..pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.10.2023
Размер:
7.02 Mб
Скачать

КОЛІ

К

КОЛО

 

 

 

 

 

 

та х. н. у загальному випадку взаємодіють між собою, а їхні характеристики (частота, форма коливань, швидкість поширення, вид профілю хвиль та ін.) залежать від амплітуди. Вивченню к. та х. н. присвячена теорія нелінійних систем –

нелінійна динаміка.

 

 

 

 

 

к.

фазові́

 

ч а с т и н о к

у

п р и с к о р ю в а ч а х

(рос.

колебания

фазовые ч а с т и ц

в

у с к о р и т е л я х ;

англ.

phase oscillations

o f

p a r t і c l e s

і n a c c e l e r a t o r s )

зміни

фази

прискорюваних

частинок

відносно

високочастотного

 

прискорювального

поля,

викликані

 

 

механізмом

автофазування. Стійкість к. ф. – одна з головних умов нормальної роботи більшості резонансних прискорювачів заряджених частинок.

КОЛИВНИЌ , -а́(рос. осциллятор; англ. oscillator) – див. осцилятор́ .

КОЛІМАТОР́ , -а (рос. коллиматор;

англ. collimator; від лат. collіmo, спотворення правильного collіneo – скеровую по прямій лінії) – оптичний пристрій для отримання пучків паралельних променів. К. складається з об'єктива (у найпростішому випадку – увігнутого дзеркала), у фокусній площині якого поміщено яскраве джерело світла малої величини (точкова нитка лампи, освітлений отвір діафрагми).

КОЛІР́ , род. відм. кольору́ (рос. цвет; англ. colo(u)r, bloom, dye) – об'єктивна характеристика одного або кількох випромінювань, які одночасно сприймаються оком, що відображає суб'єктивні особливості сприйняття цих випромінювань. К. визначається спектральним складом випромінювань і співвідношенням їх інтенсивностей.

к-ри́ доповнювальні́ (рос. цвета дополнительные; англ. undercolo(u)rs, complementary colo(u)rs, complements, additive colo(u)rs) – кольори випромінювань, які при належному

261

підборі їх інтенсивностей дають у сумі білий колір.

к-ри́основні́(рос. цвета основные; англ. basic colo(u)rs, principal colo(u)rs, primary (colo(u)rs), colo(u)rs primary) – три кольори, оптичним додаванням яких у певних кількостях можна одержати колір, який на око не можна відрізнити від будь-якого даного кольору. Обмежувальною умовою для к. о. є їхня лінійна незалежність, тобто жоден із них не може бути представлений у вигляді суми довільної кількості двох інших. Набір к. о. утворює тривимірну колориметричну систему. Кількість можливих систем к. о. нескінченна. Див. також колориметрія́ ́.

КОЛО́

1 (рос. цепь; англ. circuit,

network, line).

 

 

 

к.

інтегрувальне́

(рос.

цепь

интегрирующая;

англ.

integrating

network, integrating circuit, integrator) – електричне коло, у якому вихідна напруга Uвих (t) (або струм) є пропорційною інтегралові за часом від вхідної напруги Uвх (t) (або струму): Uвих

(t) =К Uвх t dt.

к. магнітне́ (рос. цепь магнитная; англ. magnetic circuit) – просторова послідовність магнетиків (речовин або середовищ із різною магнітною проникністю), по яких проходить певний магнітний потік. Внаслідок формальної аналогії електричних і магнітних кіл, до них застосовний загальний математичний апарат. Існує, однак, і принципова відмінність між к. м. і електричним колом: у к. м. з незмінним у часі магнітним потоком не виділяється джоулеве тепло (див. також закон́ Джоуля́ -Ленца́ ), тобто немає розсіяння електромагнітної енергії.

к. фазообертальне́ (рос. цепь фазовращающая; англ. phaser, phase shifter, phase-shift(ing) circuit, phaseinverting network, phase-shift network,

КОЛО

К

КОМІ

 

 

 

 

 

 

shifter, phase-shifting unit, phase changer) – те саме, що фазообертач́.

к. фазоповертальне́ (рос. цепь фазовращающая; англ. phaser, phase shifter, phase-shift(ing) circuit, phaseinverting network, phase-shift network, shifter, phase-shifting unit, phase changer) – те саме, що фазообертач́.

кола́ диференціювальні́ (рос. цепи дифференцирующие; англ. differentiating circuit, differentiating network, differentiator) – електричні кола, в яких вихідна напруга або струм приблизно пропорційні похідній за часом вхідної напруги або струму.

КОЛО́ 2 (рос. круг; англ. circle, disk, compass, round, wheel).

к. меридіанне́ (рос. круг меридианный; англ. meridian circle) астрометричний інструмент для визначення екваторіальних координат зірок, а також Сонця, Місяця та планет.

КОЛО́ 3 (рос. окружность; англ. circumference, circle, compass, round).

КОЛОО́БІГ, -у 1 (рос. круговорот; англ. circulation).

КОЛОО́БІГ, -у 2 (рос. круговорот; англ. circulation) – див. циркуляція́ .

КОЛОРИМЕТР́ , -а (рос. колориметр; англ. colorimeter, colorimetric instrument, colo(u)r grader;

від лат. color – колір і грец. μετρώ – вимірюю) – прилад для вимірювання трьох координат кольору в одній із колориметричних систем (див. також колориметрія́ ́), в якій припускається, що будь-який колір може бути представлений як результат оптичного додавання (змішування) певних кількостей трьох кольорів (наприклад, червоного, синього, зеленого), що приймаються в ній за основні кольори. У візуальних к. ці кількості основних кольорів (координати кольору) підбираються спостерігачем так, щоб отримати колір, який на око не можна

262

відрізнити від досліджуваного кольору; результати підбору фіксуються на вимірювальних шкалах к. У фотоелектричних (об'єктивних) к. аналіз вимірюваного випромінювання та обчислення координат кольору виконуються автоматично.

КОЛОРИМЕТРІЯ́ ́ (рос. колориметрия; англ. colorimetry) – те саме, що вимірювання́ колірні́ .

КОЛЧАДАН́ , -у (рос. колчедан;

англ. sulfur).

 

 

к.

залізний́

(рос.

колчедан

железный; англ. pyrite) – те саме, що

пірит́.

магнітний́

 

 

к.

(рос.

колчедан

магнитный; англ. pyrrotine) – те саме, що піротин́.

к. сірчаний́ (рос. колчедан серный;

англ. pyrite) – те саме, що пірит́.

КОМА́ (рос. кома; англ. coma; від грец. κόμη – волосся) – одна з геометричних аберацій оптичних систем, зумовлена косими пучками променів, що проходять через оптичну систему. Зображення точки-об'єкта за наявності к. має різко асиметричну структуру. Більш детально див. також аберації́ оптичних́ систем́.

КОМЕТИ́ , род. відм. комет́ (рос. кометы; англ. comets; від грец. κομητης,

буквально – довговолосий) – малі тіла Сонячної системи з протяжними (до сотень млн. км) нестаціонарними атмосферами. Від інших малих тіл к. відрізняються також фізико-хімічними й орбітальними характеристиками. З Землі спостерігаються саме атмосфери к., а не тіла, що їх породжують, – кометні ядра. Всього зареєстровано більше тисячі к.

КОМІРКА́ (рос. ячейка; англ. cell, unit; (відділення) cell, nest, box; (отвір) mesh, loop; (лунка) slot, well;

(розподільного пристрою) compartment;

КОМІ

К

КОМУ

 

 

 

 

 

 

(для розміщення апаратури) bay; (пам'яті) location; (відділення в холодильній камері) locker).

к. Вігнера́ –Зейтца́ (рос. ячейка Вигнера–Зейтца; англ. Wigner–Seitz cell)

– елементарна (примітивна) комірка кристала, яка використовується найчастіше. Для побудови к. В.–З. будьякий вузол кристалічної решітки треба з'єднати з усіма сусідніми трансляційно еквівалентними йому вузлами і провести через середини відповідних відрізків перпендикулярні до них площини. Багатогранник, що містить вибраний вузол і обмежений цими площинами, є к. В.–З., яка цілком визначає трансляційну структуру кристала і має ту ж точкову симетрію, що і його решітка Браве. При зсуві на вектори трансляції гратки к. В.– З. заповнюють собою весь кристал. У к. В.–З. міститься по одному трансляційнонееквівалентному вузлу всіх типів, що є в даній кристалічній гратці. К. В.–З. оберненої решітки кристала є першою зоною Бріллюена.

к. елементарна́ (рос. ячейка элементарная; англ. unit cell) – найменша з найбільш симетричних і рівних одна одній частин кристалічної структури, яка повторюється трансляціями.

к. магнітна́ (рос. ячейка магнитная;

англ. magnetic cell) – елемент структури магнітновпорядкованого кристала, паралельними перенесеннями якого в трьох вимірах (трансляціями) можна цілком відтворити магнітну атомну структуру кристала. Поняття "к. м." багато в чому є аналогічним кристалохімічному поняттю "елементарна комірка" кристала (ЕКК), але існують і розбіжності в їхньому означенні. Зокрема, у випадку к. м. трансляції повинні призводити до суміщення кристала із самим собою з урахуванням атомних магнітних моментів, а не тільки положень атомів і їхньої хімічної сортності, як у випадку ЕКК.

КОМПАРАТОР́ , -а [порівнювач,́

пристрій́

порівнювальний,́

прилад́

порівняння,́

схема́

порівняння́] (рос.

компаратор,

 

устройство

сравнивающее, прибор

сравнения,

схема сравнения;

англ.

comparator

(unit), comparing unit, comparative

instrument,

comparison

instrument,

transition

detector,

zero-crossing

detector, comparator base,

comparison

base, control base, standard base, standard(ization) length).

к. інтерференційний́ (рос. компаратор интерференционный; англ. inter-ferometric comparator) – інтерферометр для абсолютних вимірювань довжин кінцевих мір (вимірювальних плиток) порівнянням (компаруванням) їх із довжиною хвилі

світла λ, а також для відносних вимірювань довжин двох кінцевих мір.

КОМПЕНСАТОР́ , -а (рос. компенсатор; англ. compensator, canceller, equalizer; (радіо) balancer;

(теплових деформацій) variator; від лат. compеnso – відшкодовую, зрівноважую).

к. оптичний́ (рос. компенсатор оптический; англ. optical compensator) – оптичний пристрій, за допомогою якого шляхом порівняно грубих переміщень оптичних елементів вводяться невеликі різниці ходу в двох світлових променях або наявна різниця ходу зводиться до нуля чи до іншого значення, що його вимагає принцип вимірювань.

КОМПОНЕНТ́ , -у (рос. компонент;

англ. component; від лат. componens – складовий) – хімічно індивідуальна речовина, що входить до складу термодина-мічної системи і яка може бути виділена з неї та існувати незалежно. К. можуть міститися в різних фазах термодинамічної системи (твердій, рідкій, газоподібній), які характеризуються термодинамічними потенціалами, залежними від концентрацій к.

263

КОМУ

К

КОНД

 

 

 

 

 

 

КОМП'ЮТЕР́ , -а (рос. компьютер; англ. computer).

к-ри оптичні́ (рос. к-ры оптические; англ. optical computers) – нове інтенсивно розроблюване покоління обчислювальної техніки (комп'ютерів) на основі використання оптичного випромінювання як носія інформації. Складовими частинами к. о. слугують пристрої, що формують, передають, перетворюють і здійснюють інші операції над інформацією та керувальними світловими потоками. Цифровий оптичний процесор може виконувати до 1013 – 1015 операцій за секунду.

КОМУТАТИВНІСТЬ́ , -ості (рос. коммутативность; англ. commutativity, commutability) – див. перестановність́ .

КОМУТАТОР́ , -а 1 (рос. коммутатор; англ. commutator) – операція в лінійному просторі, що ставить у відповідність будь-яким двом елементам a і b третій елемент [a, b] із

властивостями: 1) [[αa+βb], c] = α[a,c]

+β[b,c] (лінійність); 2) [a, b]+[b,a] = 0 (антисиметричність); 3) [a[b, с]]+[b[c, a]] +[c[a, b] = 0 (тотожність Якобі), де α, β

деякі числа. К. називають також добутком Лі. В асоціативній алгебрі к. задається виразом [a, b] = ab ba. Якщо [a, b] = 0, то елементи a і b називають комутовними. К. елементів х, у групи G

її елемент [х, у] = ух–1у–1, де за групову операцію взято множення. Дія [х, у] зліва на добуток ух дає ху. Якщо [х, у] = е, де е

одиничний елемент групи G, то х і у є

переставними (комутують). Див. також

співвідношення́ переставні. ́

КОМУТАТОР́ , -а 2 (рос. коммутатор; англ. switch (box), switcher, switching unit, switchboard, switching center, switching office, commutator, commutation switch, circuit changer, exchange, interchanger, keyboard, multiplexer, board).

264

к. електронний́ [комутатор́ електроннопроменевий́ ] (рос.

коммутатор электронный, коммутатор электроннолучевой; англ. electron switch) – електроннопроменевий прилад, який слугує для розподілу сигналів між багатьма незалежними каналами або для синтезу сигналів, що надходять багатьма каналами. Найпростіший к. е. містить електронний прожектор, що формує пучок, і відхилювальну систему, яка скеровує пучок по черзі на металеві пластини – ламелі, що з'єднуються із вхідними контурами каналів.

к. електроннопроменевий́ (рос. коммутатор электроннолучевой; англ. electron switch) – те саме, що комутатор́ електронний́ .

КОНВЕКЦІЯ́ (рос. конвекция; англ. convection; від лат. convectіo – доставка) – перенесення маси в результаті переміщення суцільного середовища (газу, рідини). Найбільш поширені вільна, вимушена і капілярна к. Вільна (природна) к. виникає під дією архімедових сил у полі сили тяжіння, якщо мають місце неоднорідності густини в окремих місцях середовища, що виникають у результаті наявності в рідині або газі різниці температур або концентрацій домішки. Вимушена к. викликається зовнішньою механічною дією на середовище. Капілярна к. виникає в об'ємах рідини з вільною поверхнею при існуванні перепадів поверхневого натягу уздовж такої поверхні.

КОНВЕРСІЯ́ (рос. конверсия; англ. conversion; від лат. conversіo – зміна).

к. внутрішня́ (рос. конверсия внутренняя; англ. inner conversion) – явище, при якому енергія, що вивільнюється при електромагнітному переході збудженого атомного ядра у стан з меншою енергією, передається в результаті електромагнітної взаємодії одному з електронів, що залишає атом (конверсійний електрон). Відношення

КОНД

К

КОНД

 

 

 

 

 

 

ймовірності к. в. до ймовірності переходу з висиланням γ-кванта називається коефіцієнтом конверсії. Коефіцієнт к. в. зростає зі зменшенням енергії переходу ħω, ростом його мультипольності L та заряду ядра Z (у першому наближенні ~Z3). При енергіях переходів, які перевищують подвоєну енергію спокою електрона, може відбуватись утворення електрон-позитронних пар (парна конверсія), імовірність якої, на відміну від к. в. на електронах атома, зростає з ростом енергії і падає зі збільшенням мультипольності переходу.

к. парна́ (рос. конверсия парная; англ. pair conversion) – див. конверсія́ внутрішня́ .

к. нейтрино резонансна́ (рос. конверсия нейтрино резонансная; англ. resonance conversion of neutrino) – гіпотетичний процес переходу одного типу нейтрино в інший при розповсюдженні в середовищі з монотонно змінною густиною.

КОНДЕНСАТ́ , -у (рос. конденсат; англ. condensate).

к. вакуумний́ (рос. конденсат вакуумный; англ. vacuum condensate) – ненульове вакуумне середнє якогонебудь локального оператора поля. Уявлення про к. в. – одне з центральних у сучасних теоріях електрослабкої взаємодії та сильної взаємодії – квантовій хромодинаміці. Використання слова "конденсат" пов'язане з картиною, відповідно до якої вакуумний, або найнижчий за енергією стан слід уявляти не у вигляді "порожнього" простору, а як своєрідне середовище полів, які флуктуюють із великою амплітудою. Із теоретичної точки зору особливий інтерес являє випадок спонтанного порушення симетрії, коли симетрія к. в. нижча, ніж симетрія початкового лагранжіана.

КОНДЕНСАТОР́ , -а (електричний́ ) (рос. конденсатор (электрический);

265

англ. capacitor, electric(al) capacitor, condenser; від лат. сondensator, буквально – той, що ущільнює, згущує) – пристрій, призначений для одержання потрібних величин електричної ємності і здатний накопичувати і віддавати (перерозподіляти) електричні заряди. К. складається з двох (іноді більше) провідних тіл (обкладинок), розділених діелектриком. Чисельно ємність C к. дорівнює зарядові q однієї з обкладинок при одиничній напрузі U між обкладинками: C = q/U. Енергія, запасена зарядженим до сталої напруги U к, дорівнює W = CU2/2.

КОНДЕНСАЦІЯ́ (рос. конденсация;

англ. condensation; від пізньолат. сondensatіo – ущільнення, згущення) – перехід речовини з газоподібного стану (пари) у рідкий або твердий стан. Квазістатичний процес к. відбувається в умовах рівноваги співісновних фаз і є

фазовим переходом 1-го роду.

 

к.

Бозе́–Айнштайна́

(рос.

конденсация Бозе–Эйнштейна; англ.

Bose–Einstein condensation) – див.

конденсація́

Бозе́–(Ейнштейна́

).

к.

Бозе(́́–Ейнштейна́)

(рос.

конденсация Бозе(–Эйнштейна); англ. Bose–Einstein condensation) – квантове явище, яке полягає в тому, що у системі з великим числом частинок, які підкоряються статистиці Бозе– Ейнштейна (газ або бозе-рідина), при температурах нижче температури виродження в стані з нульовим імпульсом опиняється скінченна кількість усіх частинок системи. Термін "к. Б(-Е)." базується на аналогії цього явища з конденсацією газу в рідину, хоча ці явища зовсім різні, тому що при к. Б(-Е). вона відбувається у просторі імпульсів, а розподіл частинок у координатному просторі не змінюється. Теорія к. Б(-Е). створена А. Ейнштейном [А. Eіnsteіn] у 1925 і розвинута Ф. Лондоном [F. London] у 1938. Оскільки к. Б(-Е). відбувається навіть в ідеальному газі, її причиною є властивості симетрії

КОНС

К

КОНТ

 

 

 

 

 

 

хвильової функції частинок, а не взаємодія між ними. К. Б(-Е). призводить до квантової когерентності хвиль де Бройля на макроскопічних масштабах.

к. зворотна́ (рос. конденсация обратная; англ. reverse condensation) – явище, що спостерігається поблизу критичної точки рівноваги рідина-пара двокомпонентних систем, для яких існування двофазної рівноваги можливе при тисках і температурах, що перевищують критичні.

к. капілярна́ (рос. конденсация капиллярная; англ. capillary condensation) конденсація пари в капілярах і мікротріщинах поруватих тіл, а також у проміжках між тісно зближеними твердими частинками або тілами. Необхідна умова к. к. – змочення рідиною поверхні тіла (частинок).

КОНДЕНСОР́ , -а (рос. конденсор;

англ. condenser) – короткофокусна лінза або система лінз, використовувана в оптичному приладі для освітлення предмета, що розглядається або проєктується. К. збирає і спрямовує на предмет промені від джерела світла, у тому числі й такі, які при його відсутності проходять повз предмет; в результаті різко зростає освітленість зображення.

КОНСТАНТА́ (рос. константа; англ. constant; від лат. constans – сталий) –

див. стала́ .

КОНТРАВАРІАНТНІСТЬ́ , -ості (рос. контравариантность; англ. contravariance).

к. і коваріантність́ (рос.

ковариантность и контравариантность; англ. covariance and contravariance) – див. коваріантність́ .

КОНТРАКЦІЯ́ (рос. контракция; англ. contraction).

к. газового́ розряду́ [стиснення́ газового́ розряду́ ] (рос. контракция

266

газового разряда, сжатие газового разряда; англ. gas discharge contraction)

– різке, стрибкоподібне зменшення поперечного розміру області, заповненої розрядним струмом, яке виникає при перевищенні деякого критичного тиску газу або розрядного струму.

КОНТРАСТ́ , о п т и ч н и й (рос. контраст о п т и ч е с к и й ; англ. contrast, o p t і c a l ; франц. contraste, від лат. contra

– проти та sto – стою) – безрозмірна величина, що характеризує максимальну відмінність у світності (освітленості) різних частин об'єкта. У геометричній

оптиці к. виражається як k = (Вmax Вmіn)/ (Bmax + Bmіn), де Bmax і Bmіn – максимальна та мінімальна світності (для об'єкта) або

освітленості (для зображення). Відношення γ = kз'/kп, де kз' – к.

зображення, а kп – к. предмета, називається коефіцієнтом передачі к. через оптичну систему.

к. фазовий́ (рос. контраст фазовый; англ. phase contrast) – контраст зображення у мікроскопі (або іншому оптичному приладі), зумовлений величиною різниці фаз між незбуреними променями, які утворюють світлий фон у полі зору, і променями, що зазнали

розсіяння на досліджуваних об'єктах. Див.

також мікроскоп́.

 

 

 

КОНТРЧЛЕНИ́ ,

-ів,

мн.

в

к в а н т о в і й

т е о р і ї

п о л я

(рос.

контрчлены в

к в а н т о в о й т е о р и и

п о л я ; англ.

counter

terms

і n

q u a n t u m

f і e l d

t h e o r y )

операторні

вирази,

зазвичай

з

нескінченними

 

 

числовими

коефіцієнтами, що за формою залежності від операторних польових функцій і їхніх похідних збігаються з окремими доданками повного лагранжіана розглядуваної квантовопольової моделі і вводяться для усунення ультрафіолетових розбіжностей за допомогою процедури перенормування.

КОНУ

К

КОНЦ

 

 

 

 

 

 

КОНТУР́ , -а 1 (рос. контур; англ. (ел.) circuit, network, loop).

к. коливний́ (рос. контур колебательный; англ. oscillatory circuit, oscillating circuit, oscillation circuit, oscillating loop) – електричне коло, що містить індуктивність L, ємність C і опір R, у якому можуть збуджуватись електричні коливання. За відсутності втрат (R = 0) у лінійному к. к. відбуваються вільні гармонічні коливання

з частотою ω0 = 1/ LC (Томсона формула). У реальних к. к. через наявність втрат при 0 < R < 2ρ (де ρ =

 

L C

)

встановлюються

 

загасні

коливання

з чаcтотою ω =

 

 

 

2

2 й

 

 

 

 

o

 

 

амплітудою, пропорційною ехр(– δt), де δ

= R/2L – загасання контура. Якість к. к. характеризується його добротністю. При R > 2ρ коливання в к. к. відсутні. При включенні у лінійний к. к. генератора зі змінною ерс Е = Е0соsωt у ньому встановлюються вимушені коливання з частотою ω.

КОНТУР́ , -у 2 (рос. контур; англ. contour, profile, line, outline, cutout, gabarit, boundary, edge, form).

к. спектральної́ лінії́ [профіль спектральної́ лінії́ ] (рос. контур

спектральной линии, профиль спектральной линии; англ. spectral line profile) – спектральний розподіл інтенсивності випромінювання або поглинання в спектральній лінії. Спектральні лінії в дискретних спектрах висилання або поглинання не є точно монохроматичними. Дія різних механізмів поширшання спектральних ліній призводить до утворення деякого спектрального розподілу інтенсивності І(ω)dω поблизу частоти ω0 квантового переходу в атомі або в молекулі.

КОНУС́ , -а (рос. конус; англ. cone, bell, taper).

267

к. Маха́ (рос. конус Маха; англ. Mach cone) – конічна поверхня, що обмежує в надзвуковому потоці газу область, у якій зосереджені звукові хвилі (збурення), що виходять із точкового джерела збурень. Поверхня к. М. є обвідною системи звукових хвиль, які поширюються від джерела збурення.

к. світловий́ (рос. конус световой;

англ. light cone) – у теорії відносності геометричне місце точок у чотиривимірному просторі, відділених від початку чотиривимірної системи координат нульовим чотиривимірним інтервалом. Геометрично являє собою тривимірну гіперповерхню у просторі чотирьох вимірів.

КОНФАЙНМЕНТ́ , -у (рос.

конфайнмент; англ. confіnement, букв. – обмеження) – невилітання (полонення) кольорових кварків і глюонів, утримання

їх усередині безбарвних адронів (див.

також утримання́

кольору́

).

КОНФІГУРАЦІЯ́

(рос.

конфигурация; англ. configuration, pattern, geometry, shape, architecture).

к. електронна́ (рос. конфигурация электронная; англ. electronic configuration) – сукупність значень

головного n і орбітального l квантових

чисел для всіх електронів даного атома.

к. рівноважна́

м о л е к у л и (рос.

конфигурация

 

равновесная

м о л е к у л ы ;

англ.

equlibrium

configuration o f

a

m o l e c u l e ) –

розташування атомів у молекулі, яке відповідає мінімуму потенціальної поверхні.

КОНФОРМАЦІЯ́ (рос. конформация; англ. conformation; від лат. conformatіo – форма, розташування).

к-ції молекули́ (рос. конформации молекулы; англ. molecule conformation) – різні стани молекули з неоднаковим розташуванням атомів у просторі, що виникають при зміні внутрішніх

КОНЦ

К

КОРЕ

 

 

 

 

 

 

геометричних параметрів молекули (зокрема, кутів обертання навколо хімічних зв'язків і валентних кутів). Конформаційні зміни не супроводжуються розривом або утворенням хімічних зв'язків.

КОНФУЗОР́ , -а (рос. конфузор; англ. convergent tube; від лат. confundo – вливаю) – ділянка проточного канала у вигляді труби, що звужується, зазвичай круглого або прямокутного перерізу. У випадку, коли в к. надходить потік рідини або газу зі швидкістю, меншою місцевої швидкості звуку, тиск при переході від широкого вхідного до вузького вихідного перерізу падає, а швидкість і, отже, кінетична енергія потоку, зростають, тобто течія має характер, обернений характеру течії в дифузорі.

КОНЦЕНТРАТОР́ ,

а к у с т и ч н и й (рос.

концентратор

а к у с т и ч е с к и й ; англ.

concentrator,

a c o u s t і c a l ) – пристрій для збільшення інтенсивності УЗ (амплітуди коливального зміщення частинок). За принципом дії розрізняють два типи к.: фокусувальні, або високочастотні, та стержневі, або низькочастотні.

КОНЦЕНТРАЦІЯ́ (рос. концентрация; англ. concentration, density; від новолат. concentratіo – зосередження) – величина, що визначає відношення кількості компонента (числа атомів або молекул, маси, числа молів) до об'єму всієї системи (двох або багатокомпонентної речовини – сплаву, розчину, хімічної сполуки). Таким чином, існують три види к.: к. молекул,

масова к. і молярна к.

 

 

 

к.

напружень́

у

т е о р і ї

п р у ж н о с т і

(рос.

концентрация

напряжений в

т е о р и и

у п р у г о с т и ;

англ.

stress

concentration)

зосередження великих напруг на малих ділянках, що прилягають до місць із різного роду зміною форми поверхні або перерізу деформованого тіла. Факторами,

268

що зумовлюють к. н. (т. зв. концентраторами напружень), є отвори, порожнини, тріщини, виточки, надрізи, кути, виступи, гострі краї, різьблення, а також різні нерівності поверхні.

КООРДИНАТИ́ , -нат́, мн. [сурядні́ ] (рос. координаты; англ. coordinates).

к. астрономічні́ (рос. координаты астрономические; англ. astronomical coordinates; від лат. сo- – префікс, що означає спільність, і ordіnatus – упорядкований, визначений). Більшість координатних систем в астрономії є

сферичними

і грунтуються на понятті

н е б е с н о ї

с ф е р и – сфери довільного

радіуса, з центром, що збігається з початком (центром) заданої системи відліку (за центр може бути обрана будьяка точка). Вибір системи координат на небесній сфері фіксується: обраною точкою (північним полюсом системи); великим колом L, яке задається перетином небесної сфери з площиною, перпендикулярною діаметру сфери, що проходить через полюс; точкою на L, від якої починається відлік дуг уздовж цього кола. У встановленій у такий спосіб системі положення об'єкта визначається двома кутовими координатами: відрізком дуги великого кола, що проходить через об'єкт і полюс укладу, і дугою основного великого кола, укладеною між початковою відліковою точкою і точкою перетину з великим колом, що проходить через об'єкт і полюс.

к. криволінійні́ (рос. координаты криволинейные; англ. curvilinear coordinates) – набір дійсних чисел q1, …, qп, що визначають положення точки Р в деякій області G n-вимірного евклідового простору і пов'язані з декартовими сурядними х1, …, хn цієї точки за допомогою перетворень qі = qі(х1, …, хп), і

= 1, 2, …, n, де qі = qі(х1, …, хп) – однозначні неперервно диференційовні

функції в G.

к. узагальнені́ (рос. координаты обобщённые; англ. generalized

КОРО

К

КРАТ

 

 

 

 

 

 

coordinates) незалежні між собою параметри qі (і = 1, 2, … s) будь-якої розмірності, число яких дорівнює числу s ступенів вільності механічної системи і які однозначно задають положення укладу. Закон руху системи в к. у. дається s рівняннями вигляду qі = qі(t), де t – час.

к. циклічні́ (рос. координаты циклические; англ. cyclic coordinates) – узагальнені сурядні механічної системи, які не входять у вираз для характеристичної функції цієї системи явно. Наявність к. ц. дозволяє при використанні відповідних рівнянь одержати одразу стільки інтегралів цих рівнянь, скільки система має к. ц.

КОРЕЛЯЦІЯ́ (рос. корреляция; англ. correlation; від пізньолат. correlatіo – співвідношення) – залежність між величинами, що не зводиться, взагалі кажучи, до функціональної. Терміном "к." користуються тоді, коли одна з величин залежить не тільки від даної другої, але і ще від ряду інших. Ця ситуація характерна для статистичного опису динамічної системи. За числову міру к. править коефіцієнт кореляції (для випадкових величин) або кореляційна функція (для випадкових процесів).

к-ції кутові́ та розподіли́ кутові́ (рос. корреляции угловые и распределения угловые; англ. angular distributions and angular correlations) – характеристики, які використовуються для опису зіткнень і розпадів мікрочастинок. К. к. та р. к. є основним джерелом інформації про властивості атомних ядер і елементарних частинок. Кутові розподіли дозволяють визначити кутові розподіли продуктів реакції через матрицю розсіяння і матриці густини початкового та кінцевого станів, кутові кореляції визначають кореляцію (зв'язок) між продуктами розпаду.

КОРОНА́ (рос. корона; англ. corona;

(дефект епітаксійного шару) crown; (шини або протектора) crown).

269

к. електрична́ (рос. корона электрическая; англ. electrical corona) – див. розряд́ коронний́ .

к. сонячна́ (рос. корона солнечная;

англ. solar corona) – зовнішня, найбільш протяжна оболонка Сонця. Поверхнева яскравість внутрішньої сонячної корони – близько 10–6 яскравості центра сонячного диска. К. с. простежується до відстаней у кілька діаметрів Сонця і поступово переходить у Зодіакальне світло.

к-ни зір(оќ) (рос. короны звёзд; англ. star coronas) – зовнішні гарячі частини зоряних атмосфер. Зазвичай температура к. з. 106 – 107 К. Середня концентрація частинок у к. з. 108 – 1010 см-3. Зазвичай к. з. плавно переходять у зоряний вітер.

КОСМОЛОГІЯ́ (рос. космология;

англ. cosmology; від грец. κόσμος – світ, Всесвіт і λόγος – слово, вчення) – розділ астрономії, що вивчає Всесвіт як ціле і включає в себе вчення про будову й еволюцію всієї охопленої астрономічними спостереженнями частини Всесвіту. Емпіричною основою космологічних теорій є дані астрономічних спостережень і дані експериментальної фізики. Теоретичну базу к. складають основні фізичні теорії, що описують закони руху матерії.

КОСМОХРОНОЛОГІЯ́ (рос. космохронология; англ. cosmochronology; від грец. κόσμος – світ, Всесвіт, χρόνος – час і λόγος – слово, вчення) – один із напрямків космології, що встановлює вік різних астрономічних об'єктів (планет, Сонця, зірок, галактик) і Всесвіту в цілому.

КРАПЛЯ́ (рос. капля; англ. drop, droplet, drip, dot, globule, blob; (скломаси) gob; (металу після плавлення чи паяння) button) – невеликий об'єм рідини, обмежений у стані рівноваги поверхнею обертання. Форма к. визначається дією поверхневого натягу та зовнішніх сил (напр., сили ваги). Мікроскопічні к., а

КРАТ

К

КРИВ

 

 

 

 

 

 

також к. в умовах невагомості мають форму кулі. На змочуваних поверхнях к. набувають форми кульового сегмента з

крайовим кутом q<p¤2, на незмочуваних

поверхнях – з кутом q>p¤2 (див. також

змочування́ ).

КРАСА́ [привабливість́

] у

т е о р і ї

е л е м е н т а р н и х

ч а с т и н о к

(рос.

красота

[прелесть]

в

т е о р и и

э л е м е н т а р н ы х

 

ч а с т и ц ;

англ.

beauty), b – адитивне квантове число, що характеризує певний тип (аромат) кварка (b-кварка), а також адрони, до складу яких входить b-кварк

[і (або) антикварк b ]. К. властива т. зв.

красивим (привабливим) адронам, і зберігається в процесах сильної й електромагнітної взаємодій. Носієм к. є b-кварк.

КРАТНІСТЬ́ , -ості (рос. кратность; англ. ratio; (мат.) order; (стат.) weight).

к. зв'язку́ (рос. кратность связи;

англ. bond ratio) – число електронних пар, усуспільнених двома сусідніми атомами молекули в результаті ковалентного хімічного зв'язку. Так, у молекулі етану Н3С–СН3 зв'язок С–С – одинарний, к. з. дорівнює одиниці (одна пара усуспільнених електронів); у

молекулі етилену Н2С=СН2 зв'язок С=С – подвійний, к. з. дорівнює двом (дві пари усуспільнених електронів). К. з. не завжди виражається цілим числом, а іноді й зовсім не піддається однозначному визначенню.

к. стану́ (рос. кратность состояния;

англ. statistical weight) те саме, що вага́

статистична́ .

 

 

 

 

к. частоти́ (п р и с к о р ю в а л ь н о ї

н а п р у г и п р и с к о р ю в а ч а )

(рос.

частоты

 

 

(у с к о р я ю щ е г о

н а п р я ж е н и я

 

у с к о р и т е л я ) ;

а н г л .

frequency

ratio

[ o f

a c c e l e r a t і n g

v o l t a g e

і n

a n

a c c e l e r a t o r ] )

ціле

число,

яке

дорівнює

відношенню

частоти

270

прискорювальної напруги у циклічному резонансному прискорювачі до частоти обертання рівноважної частинки (див. також прискорювачі́ заряджених́ частиноќ ).

КРАУДІОН́ , -а (рос. краудион; англ. crowdion; від англ. сrowd – тіснитися, товктися, юрмитися) – одновимірне згущення в розташуванні атомів або йонів у кристалі, утворене міжвузельним атомом, коли у визначеному кристалографічному напрямку,

наприклад, [110], на довжині у декілька

міжатомних відстаней розташовується 1 зайвий власний атом або йон.

КРЕМНІЙ́ , -ю (рос. кремний; англ. silicium, silicon), Sі – хімічний елемент ІV групи періодичної системи елементів, атомний номер 14, атомна маса 28,0855, належить до неметалів. Природний к. складається зі стабільних ізотопів 28Sі (92,23 %), 29Sі (4,67 %), 30Sі (3,10 %). Конфігурація зовнішньої електронної оболонки 3s2p2. К. – типовий напівпровідник із шириною забороненої зони 1,21 еВ (при 0 К). У вільному вигляді к. – темно-сіра кристалічна речовина з кубічною гранецентрованою кристалічною решіткою типу алмазу, параметр якої а=0,54304 нм.

КРИВА́, -ої́(рос. кривая; англ. curve, curved line, line, locus, characteristic, curvature, graph, plot, trace).

к. політропна́ (рос. кривая политропная; англ. polytropic curve) – те саме, що політропа́ .

к. росту́ (рос. кривая роста; англ. growth curve) – залежність інтенсивності спектральної лінії поглинання від числа атомів, що беруть участь у її утворенні. Застосовується для визначення фізичних умов і вмісту хімічних елементів в атмосферах зір, а також для визначення сил осциляторів.

Соседние файлы в папке Справочники