Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕЧАТЬ 1-34.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

21. Стратегічне планування інновацій

Стратегічне планування пов'язане з глобальними цілями підприємства, зорієнтоване на майбутнє і дає оцінку чинникам зовнішнього середовища, на які підприємство не може мати впливу. Невизначеність зовнішніх чинників зумовлює важливу особливість стратегічного планування, а саме: його адаптивний характер. Планування повинно бути гнучким і мати передбачувані можливості з реагування на зміну обставин або на виявлення прорахунків суб'єктивного характеру. Тобто реакція на нові обставини повинна бути запланованою.

Стратегічний план трактується як передбачувана здатність підприємства до змін своєї організації та реакції на випадки зовнішніх змін. Головна цінність плану – не сам документ, а процедури і рішення, які в ньому закладено.

Тому план є не самоціллю, а головним його результатом вважають визначення цілей, стратегій і програм у поєднанні з відповідними схемами розподілу ресурсів щодо цього.

Алгоритм стратегічного планування інноваційної діяльності підприємства:

1. Визначення місії та цілей підприємства. Визначається глобальна мета підприємства, основні товари, ринки, послуги, технології, культура підприємства.

2. Формування стратегії розвитку підприємства. Головною метою цієї діяльності є підвищення рівня добробуту підприємства та максимізація його ринкової вартості. Водночас, ця головна мета потребує певної конкретизації з урахуванням задач і особливостей майбутнього розвитку підприємства. Система стратегічних цілей повинна забезпечувати вибір найбільш ефективних напрямків реального та фінансового інвестування, формування достатнього обсягу необхідних для цього ресурсів і оптимізації їхнього складу, прийнятність рівня ризиків у процесі здійснення майбутньої господарської діяльності.

3. Розробка та впровадження стратегії розвитку підприємства. Даний етап передбачає розробку певного плану дій у сфері діяльності підприємства, який визначає послідовність етапів реалізації стратегії розвитку підприємства.

4. Розвиток підприємства. На цього етапі відбувається безпосередній розвиток підприємства, тобто організація взаємодії зі споживачами, постачальниками, посередниками і досягнення підприємством необхідного рівня розвитку.

5. Формування стратегії інноваційної діяльності. Визначення цілей, яких необхідно досягти у плановому періоді щодо освоєння нових видів продукції, завоювання нових ринків чи збільшення частки на старих; напрямів науковотехнічних досліджень і розробок, спрямованих на залучення масштабних інновацій, пов'язаних зі зміною технологій, організаційними змінами тощо. Також даний етап передбачає глибокий аналіз внутрішніх і зовнішніх чинників впливу на формування стратегії розвитку інноваційної діяльності. До найважливіших внутрішніх чинників передусім слід віднести аналіз наявного економічного потенціалу підприємства, який дасть можливість оцінити потенціал підприємства. Оцінка та аналіз зовнішнього середовища передбачає аналіз ринку, умов господарювання та правового поля.

6. Розробка альтернативних варіантів інноваційної діяльності. На цьому етапі відбувається пошук альтернатив рішення щодо поставлених стратегічних інноваційних цілей; їх оцінку з позицій зовнішніх можливостей і загроз, а також реального внутрішнього потенціалу; вибір найприйнятніших з них.

7. Аналіз та оцінка альтернатив інноваційної діяльності. На даному етапі відбувається аналіз та оцінка прогнозних результатів впровадження визначених нововведень.

8. Впровадження стратегії інноваційної діяльності. Даний етап передбачає спочатку пробне впровадження вибраних інновацій, потім повне впровадження і, насамкінець, використання інновацій підприємством у своїй діяльності.

9. Оцінка стратегії інноваційної діяльності щодо відповідності встановленим критеріям. Така оцінка здійснюється за системою спеціальних економічних критеріїв, які встановлюються підприємством.

Побудова такого алгоритму дозволить визначити, чи володіє підприємство достатнім потенціалом, щоб скористатися новими інноваційними можливостями, а також які внутрішні його характеристики послаблюють результативність інноваційної діяльності.

Стратегічне планування інноваційної діяльністю має цільовий характер, тобто передбачає постановку і досягнення визначених цілей. Будучи чітко вираженими, стратегічні цілі стають потужним засобом підвищення ефективності інноваційної діяльності в довгостроковій перспективі, її координації і контролю, а також базою для прийняття управлінських рішень на всіх стадіях інноваційного процесу.