Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕЧАТЬ 1-34.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать
  1. Інструмент якісного аналізу попиту на новинку.

Попит можна представити одним з трьох способів:

  1. у вигляді таблиці із різними значеннями ціни і попиту у натуральному вимірі у різний час реалізації чи на різних ринках в один час;

  2. у вигляді графіка, побудованого за даними таблиці;

  3. у вигляді формули (аналітично).

Інструментами попереднього (прогнозного) та оперативного (поточного) аналізу попиту є його табличне та графічне зображення.

Табличне зображення попиту - це розташовані в порядку зростання чи зменшення значення ціни продукції, яким відповідають значення кількості одиниць товару, на який існує попит. При великій кількості значень ціни, частому її коливанні або великому розкиді в кількості проданих одиниць продукції доцільно ретельніше відсліжувати тенденцію попиту, групувати значення ціни і представляти дані у вигляді інтервального ряду показників.

Графічне зображення попиту - це крива, що характеризує зміну попиту на продукцію залежно від зміни ціни на неї. Воно дає можливість простежити тенденції зміни попиту, що дуже важливо у прогнозуванні цього явища, визначенні його гнучкості щодо основних чинників впливу. Аналіз кривих попиту на існуючу продукцію дає змогу встановити час завершення її життєвого циклу і заздалегідь підготуватися до виведення на ринок нового товару. Графічне зображення – це і є інструмент якісного аналізу попиту, що дозволяє наглядно відобразити тенденції зміни попиту під впливом ціни.

Аналітичний метод також дозволяє спрогнозувати попит та використовується як інструмент попереднього і послідуючого аналізу попиту (кількісного аналізу).

Найважливіша властивість попиту полягає у зворотній (негативною) залежності між ціною продукції і попитом на неї при незмінності всіх інших факторів. Ця залежність називається законом попиту. Інакше кажучи, при інших рівних умовах зниження ціни приводить до збільшення величини попиту і, навпаки, зростання ціни веде до зниження величини попиту на продукцію.

ЭТО ТОЖЕ МОЖНО НАПИСАТЬ, ЕСЛИ БУДЕТ СОВСЕМ МАЛО:

Для аналізу попиту на інновації використовують такі специфічні методи, як:

- прогнозування майбутніх потреб і попиту споживачів, змін мотивації їхньої поведінки(відповідно до ринкової трансформації економіки України);

- ситуаційне й імітаційне моделювання поведінки споживачів у сьогоденні й майбутньому(наприклад, при аналізі можливостей конверсійного використання технологій, що застосо­вуються у військовій сфері);

- аналіз тенденцій розвитку науково-технічного прогресу, тенденцій зміни технологічної, економічної, соціальної, політичної, культурної, правової, екологічної й інших складових середовища господарювання.

Відмінною рисою згаданих методів є те, що вони оперують можливими (імовірнісними) оцінками майбутніх потреб і запитів, можливої реакції споживачів на нові товари і нові способи їхньої реалізації. Високий ступінь неви­значеності різко збільшує імовірність припущення помилок в оцінках. Природно, це є одним із чинників, які обмежують активність підприємницьких структур і окремих підприємств в галузі розробки і впровадження інновацій (поряд з дефіцитом фінансових ресурсів, залучення яких для фінансування інновацій також ускладнено вна­слідок високого ступеня невизначеності результатів).

Аналіз попиту на нововведення має величезне значення, оскільки від його результатів залежить точність розробки виробничої програми підприємства, стратегія й обсяг реалізації його продукції і, отже, фінансові результати його діяльності.