Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом(Укр.).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
5.18 Mб
Скачать

Мал. 13. Організація послуг у мережі рвв

Користувацькі мережі безпосередньо підключені до мережі РВВ, проміжних мереж РВ у цьому прикладі немає.

На верхньому рівні структуризації мережі провайдера в ній конфігуровані дві магістральні віртуальні локальні мережі (В-VLAN) з ідентифікаторами 1007 і 1033 (позначені як B-VID 1007 і B-VID 1033 відповідно). У нашому прикладі різні мережі В-VLAN покликано підтримувати трафік різного типу: В-VLAN 1007 підтримує більш вимогливий голосовий трафік, a B-VLAN 1033 — менш вимогливий еластичний трафік даних. Відповідно до цього призначення створені й два покриваючі дерева для кожної з віртуальних мереж B-VLAN. Природно, що призначення мереж B-VLAN може бути й іншим — воно повністю визначається оператором мережі РВВ відповідно до його потреб.

На рівні користувацьких послуг у мережі організовано три користувацькі з'єднання, позначені як I-SID 56,144 і 108. Ці з'єднання призначені для реалізації послуг E-LINE1, E-LINE2 і E-LAN1 відповідно .

З'єднання I-SID 56 і 144 відображаються прикордонними комутаторами ВЕВ1 і ВЕВ2 на В-VLAN 1007, тому що ці з'єднання переносять користувацький голосовий трафік, а дана мережа B-VLAN була створена для цього типу трафіка. У той же час з'єднання I-SID 108 відображається прикордонними комутаторами ВЕВ1, ВЕВ2 і ВЕВЗ на B-VLAN 1033, тому що сервіс 108 переносить еластичний користувацький трафік даних . Задає ці відображення адміністратор при конфігуруванні прикордонних комутаторів .

Завершує процес конфігурування послуг E-LINE1, E-LINE2 і E-LAN1 відображення користувацького трафіка на відповідні з'єднання I-SID. Це відображення також виконується адміністратором мережі при конфігуруванні прикордонних комутаторів ВЕВ.

При відображені користувацького трафіка адміністратор може враховувати тільки інтерфейс, по якому трафік надходить у мережу провайдера, або ж інтерфейс і значення C-VID користувача (або ж S-VID, якщо трафік надходить через проміжну мережу РВ). У нашому прикладі таким способом задане відображення для сервісу з I-SID 56, який монопольно використовує інтерфейси комутаторів ВЕВ1 і ВЕВ2, не розділяючи їх з іншими сервісами. У термінології MEF це сервіс EPL (а тип сервісу — E-LINE) . У тому випадку, коли на той самий інтерфейс надходить трафік більш ніж одного сервісу, при відображенні потрібно також ураховувати значення C-VID (або S-VID, якщо трафік ухвалюється від мережі РВ) . Цей випадок має місце для сервісів з I-SID 144 і 108, тому що вони розділяють той самий інтерфейс комутаторів ВЕВ1 і ВЕВ2 . Тому такі відображення потрібно конфігурувати з урахуванням значень C-VID; наприклад, якщо клієнт використовує для значення C-VID 305 і 500 для маркування трафіка двох різних послуг, то C-VID 305 відображається на I-SID 144, a C-VID 500 - на I-SID 108.

У термінології MEF сервіс із I-SID 144 є сервісом EVPL (тип E-LINE), а сервіс із I-SID 108 - сервісом EVP-LAN (тип E-LAN).

1.4.7 Користувацькі Мас-Адреси

Тепер нам потрібно розглянути важливе питання застосування користувацьких Мас-Адрес. Магістральним комутаторам мережі РВВ знання користувацьких адрес не потрібно, тому що вони передають кадри тільки на підставі комбінації B-MAC/B-VID. А от поведінка прикордонних комутаторів у відношенні користувацьких Мас-Адрес залежить від типу сервісу .

При відображенні кадрів сервісу типу E-LINE ( тобто « крапка-крапка») на певне з'єднання I-SID прикордонні комутатори не застосовують користувацькі Мас-Адреси, тому що всі кадри, незалежно від їхніх адрес призначення, передаються тому самому вихідному прикордонному комутатору . Наприклад, для сервісів з I-SID 56 і 144 комутатор ВЕВ1 завжди задіє Мас-Адреса комутатора ВЕВ2 у якості В-МАС DA при формуванні несучого (нового) кадра, який переносить інкапсульований користувацький кадр через мережу РВВ .

Однак при відображенні кадрів сервісів типу E-LAN і E-TREE (тобто «многоточка - многоточка») у вхідного комутатора завжди існує кілька вихідних прикордонних комутаторів, що підтримують цей сервіс . Наприклад, у вхідного комутатора ВЕВ1 при обслуговуванні кадрів сервісу з I-SID 108 є альтернатива — відправити кадра, що прийшов, комутатору ВЕВ2 або ВЕВЗ .

Для ухвалення рішення в таких випадках застосовуються користувацькі Мас-Адреси. Прикордонні комутатори, що підтримують сервіси типу E-LAN і E-TREE, вивчають користувацькі Мас-адресу а й посилають кадр вихідному комутатору, пов'язаному з тою мережею користувача, у якій перебуває Мас-Адреса призначення С-МАС DA.

Так, у нашому прикладі комутатор ВЕВ1 вивчає адреси С-МАС SA кадрів, що надходять по I-SID 108, щоб знати, чи підключені вузли із цими адресами до ВЕВ2 або ВЕВЗ. У результаті ВЕВ1 створює таблицю просування (табл. 1).

C-MAC

I-SID

B-MAC

B-VID

C-MAC-1

108

B-MAC-2

1033

C-MAC-2

108

B-MAC-2

1033

C-MAC-3

108

B-MAC-3

1033

C-MAC-4

108

B-MAC-3

1033

108

1033

Таблиця 1. Таблиця просування для сервісу I-SID 108

На підставі цієї таблиці комутатор ВЕВ 1 за адресою призначення С-МАС вибирає відповідна адреса вихідного прикордонного комутатора й поміщає його у формований кадра, наприклад, для кадра з адресою призначення С-МАС-2 це буде В-МАС-2. У тому ж випадку, коли користувацька адреса призначення ще не вивчена, комутатор ВЕВ1 поміщає в поле В-МАС широкомовна адреса. У такий же спосіб обробляються кадри із широкомовною користувацькою адресою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]