Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом(Укр.).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1.4.2 Контроль трафіка

Оператори зв'язку звикли до ситуації повного контролю над шляхами проходження трафіка у своїх мережах, що забезпечує, наприклад, технологія SDH. В Ip-Мережах ступінь контролю оператора над маршрутами трафіка дуже низька, і однієї із причин популярності технології MPLS служить те, що вона привнесла в Ip-Мережі детермінованість маршрутів.

Іншою бажаної для операторів характеристикою мережі є відмовостійкість маршрутів, тобто можливість швидкого переходу на новий маршрут при відмовах вузлів або ліній зв'язку мережі. Технологія SDH завжди була в цьому плані еталоном, тому що забезпечує перехід з основного на заздалегідь прокладений резервний шлях за десятки мілісекунд . MPLS також має подібну властивість .

У мережах Ethernet маршрутизація трафік а й відмовостійкість забезпечуються протоколом покриваючого дерева (STP) . Цей протокол дає адміністраторові мережі дуже обмежений контроль над вибором маршруту (це справедливо й для нових варіантів STP, таких як RSTP і MSTP) . Крім того дерево, що покриває, є загальним для всіх потоків незалежно від їхньої адреси призначення . Через ці особливості протокол STP/RTP є дуже поганим розв'язком відносно інжинірингу трафіка . Відмовостійкість маршрутів також забезпечується STP, і хоча нова версія RTP значно скоротила час перемикання на новий маршрут (з декількох десятків секунд до однієї - двох), до мілісекундного діапазону SDH їй дуже далеко . Усе це вимагає нового підходу до маршрутизації потоків у мережах СЕТ, і IEEE працює над цією проблемою .

1.4.3 Функції обслуговування Ethernet

Функції експлуатації, адміністрування й обслуговування (Operation, Administration, Maintenance, ОАМ) завжди були слабкою ланкою Ethernet, і це одна з головних причин, по якій оператори зв'язку не прагнуть застосовувати цю технологію у своїх мережах. Нові стандарти, пропоновані IEEE і ITU-T, покликано виправити цю ситуацію, уводячи засобу, за допомогою яких можна виконувати моніторинг досяжності вузлів, локалізувати несправні сегменти мережі й вимірювати рівень затримок і втрат кадрів між вузлами мережі.

Перша група функцій спрямована на розв'язок проблеми використання Ethernet для надання послуги віртуальних приватних мереж, а дві інші - на додання Ethernet функціональності, необхідної для застосування Ethernet у якості внутрішньої транспортної технології оператора зв'язки .

До теперішнього часу розроблено кілька стандартів Ethernet, що ставляться до функцій експлуатації, адміністрування й обслуговування:

- IEEE 802.1ag. Connectivity Fault Management (CFM) . Стандарт описує протокол моніторингу стану з'єднань, у якійсь мірі це аналог протоколу BFD.

- ITU- T Y.1731. Стандарт комітету ITU- T відтворює функції стандарту IEEE 802.lag і розширює їх за рахунок групи функцій моніторингу параметрів Qos .

- IEEE 802.3ah . Стандарт тестування фізичного з'єднання Ethernet .

- MEF E-LMI . Інтерфейс локального керування Ethernet .

Протокол CFM

Протокол CFM забезпечує моніторинг логічних з'єднань різного типу, наприклад це може бути з'єднання певної мережі VLAN або ж з'єднання Eompls послуги VPWS . Протокол CFM може виконувати моніторинг як безпосередньо з'єднаних вузлів, так і вузлів, з'єднання між якими проходить через кілька мереж . Крім того, CFM може використовуватися для з'єднань повнозв'язної топології, характерних для послуг типу Е-LAN .

Моніторинг виконується між так званими кінцевими вузлами обслуговування (Maintenance End Point, MEP), що представляє собою кінцевий вузол з'єднання, стан якого потрібно спостерігати .

Кожен із вузлів MEP періодично посилає повідомлення перевірки безперервності з'єднання (Continuity Check Message, ССМ), оформлені як кадри сервісу, з'єднання якого тестується . Наприклад, якщо тестується з'єднання по VLAN 5, то повідомлення ССМ оформляються як кадри Ethernet з ідентифікатором VLAN, рівним 5. Пристрою, які не мають вузлів МЕР, передають такі повідомлення транзитом . У тому випадку, коли деякий вузол МЕР не ухвалює повідомлень ССМ від іншого вузла МЕР протягом заданого тайм-ауту, з'єднання вважається непрацездатним .

У проміжних пристроях, через які проходить з'єднання, можна конфігурувати проміжні вузли обслуговування (Maintenance Intermediate Point, MIP) . Ці вузли допомагають відслідковувати проблеми, що виникають на проміжних пристроях . На мал. 8 показаний випадок моніторингу стану з'єднання через мережу VLAN 5. Для цього служать три вузла МЕР, один з яких розташовується в мережі провайдера, а два інші — у прикордонному встаткуванні користувача . Для того щоб здійснювати моніторинг з'єднання повнозв'язної топології, яке являє собою VLAN 5, повідомлення ССМ посилають із груповою адресою Ethernet. Для моніторингу двоточкових з'єднань можуть використовуватися як індивідуальні, так і групові адреси .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]