Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом(Укр.).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1.6.5 Приоритезація

Приоритезація може використовуватися, коли Ethernet-Фрейми буферизовані в деякій крапці мережі. Поки фрейми очікують своєї черги в буфері, трафік з найвищим авторитетом може бути перерозподілений так, щоб бути переданим у першу чергу. Приоритетизацію можна представити як перестановку автомобілів перед світлофором. Буферизація відбувається, якщо швидкість вихідного потоку даних нижче, чим швидкість вхідного потоку. Звичайно ці умови носять тимчасовий характер через короткочасні перевантаження в мережі. Якщо швидкість вихідного потоку довгий час залишається менше, чим швидкість вхідного потоку, необхідно використовувати керування потоком (Flow control), щоб запустити механізм «backpressure» і зменшити швидкість джерела даних. Ці дві концепції — приоритезація й керування потоком- є ключовими в технології, відомої як якість обслуговування (Quality of Service, Qos). Однак багато невірно представляють, що приоритезація трафіка забезпечує «вільний канал» для трафіка з високим пріоритетом. На практиці приоритезація й планування всього лише дозволяють забезпечити найменшу затримку в буфері для «більш важливого» трафіка.

1.6.6 Плюси й мінуси Eopdh

Додатка високого рівня, що виконуються вузлом мережі, можуть служити для ряду різних цілей. Найпоширеніші додатки для Layer-2 (Data Link Layer) і Layer-3 (Network Layer). Додатка Layer-2 включають протоколи, що забезпечують зв'язок між вузлами мережі. Це такі протоколи, як Address Resolution Protocols (ARP/RARP/SLARP/GARP), Point-to-Point Protocols (PPP/EAP/SDCP) і Bridging Protocols (BPDU/VLAN). Додатка Layer-3 включають протоколи для зв'язку хостів (комп'ютерів, серверів) — Bootstrap Protocol (BOOTP), Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), Internet Group Management Protocol (IGMP) і Resource Reservation Protocol (RSVP). Іноді в устаткуванні Eopdh використовуються протоколи 7-го рівня — Hyper-Text Transfer Protocol (HTTP) для створення інтерфейсу користувача у вигляді Html-Сторінки, а також Simple Network Management Protocol (SNMP) для автоматичного моніторингу встаткування за допомогою засобів керування мережею .

Технологія Eopdh надає спосіб передачі Ethernet-Фреймів по існуючій телекомунікаційній інфраструктурі PDH. Спробуємо виділити переваги Eopdh, оцінивши її по наступних характеристиках:

Якість обслуговування. OAM збільшує якість зв'язку над транспортними рівнями, що пролягають нижче, DS1/E1 або DS3/E3. Операції по моніторингові, а також звіти про деградацію якості, помилках при з'єднанні й відновленні працездатності можуть бути автоматизовані. Тому що транспортом нижнього рівня є PDH, можна використовувати готові засоби керування PDH. Згодом засобу керування PDH і Ethernet можуть бути об'єднані, забезпечивши прозорість і єдиний інтерфейс.

Вимоги до смуги пропущення й масштабованість. Об'єднання каналів в Eopdh дозволяє нарощувати необхідну смугу пропущення з шагом 1,5 Мбіт/з від 1,5 Мбіт/з до 360 Мбіт/с. Цей діапазон перекриває всі існуючі потреби сучасних мереж доступу, наприклад IPTV. Застосування Committed Information Rate (CIR) каналів у крапці входу дозволяє мати навіть менший крок нарощування смуги пропущення для абонента.

Сумісність і простота використання. Eopdh використовує існуючу широко розповсюджену технологію PDH. Навчені співробітники вузлів зв'язку розуміють, як підготувати до роботи й технічно обслуговувати потоки PDH, для тестування яких устаткування доступне. Сумісність Eopdh дає більші матеріальні вигоди при використанні традиційних мереж SONET/SDH. Комбінація цих технологій називається Ethernetover-pdh-over-sonet/SDH, або Eopos. Eopos зменшує вартість модернізації за рахунок використання встановленого встаткування Tdm-over-Sonet/SDH. Замість заміни існуючих вузлів SONET/SDH на мультисервісні мультиплексори Ethernet-over-Sonet/SDH (Eos), Pdh-Потоки можуть бути демультиплексировані звичайними ADM і передані більш дешевій абонентській апаратурі, що здійснює об'єднання потоків за допомогою Eopdh VCAT/LCAS.

Вартість устаткування й експлуатаційні витрати. При транспорті Ethernet по існуючій мережі SDH/PDH тільки вузли доступу повинні підтримувати Eopdh. У більшості випадків для цього буде потрібно маленький модем або медіаконвертор. Advanced Ethernet OAM зменшує експлуатаційні витрати за допомогою моніторингу каналів і швидкого визначення несправності. У майбутньому встаткування зможе використовувати протоколи на основі Ethernet для автоматичної конфігурації, що значно спростить його установку. Eopdh зменшує витрати не тільки для оператора зв'язку — часто для абонента оплата декількох об'єднаних каналів E1 значно дешевше, чим оренда більш швидкісного каналу E3 або STM-1.

На сьогоднішній день є кілька компаній, які роблять чипи з підтримкою Eopdh. Серед них і великі відомі бренди ( як Maxim/Dallas), і невеликі, але компанії, що швидко розбудовуються, — Transwitch, Galazar Networks, Arrive Technologies. У таблиці 3 представлені їхні продукти.

Таблиця.3 Порівняння мікросхем з підтримкою Eopdh різних виробників

Чип Ethermap-pdh компанії Transwitch (випускається з IV кварталу 2005 року) містить 4 інтерфейсу Ethernet 10/100 Мбіт/з, фрейми яких інкапсулюються в Pdh-Структури сигналів E1/T1/J1 і DS3 за допомогою GFP-F/HDLC з використанням VCAT і LCAS на рівні PDH. Ethermap-pdh «уміє» сполучати трафік Ethernet із традиційним голосовим E1/T1/J1 за допомогою об'єднання їх у канал DS3 з резервуванням. Затребуваною функцією є поділ пакетного трафіка декількох абонентів по підмережам VLAN, підтримка передачі голосу (протоколів FR, ATM) і послуг Ethernet поверх існуючої інфраструктури PDH. Підтримка Qos забезпечується розширенням Pdh-Фреймів, обробкою заголовків, моніторингом продуктивності .

Сімейство чипів Coppernode фірми Galazar Networks (випускається з 2007 року) перетворить голосовий і пакетний трафік у структури транспорту PDH DS1/E1 иds3/E3. Вони містять інтерфейси для підключення до виділених ліній (DS1/E1) і мережам даних Ethernet (10/100/1000 Мб/с), а також інтерфейс SPI-3 для підключення мережного процесора й можливості транспорту інших протоколів. Комбінація портів Gigabit і Fast Ethernet з інтерфейсом мережного процесора й портами DS1/E1 забезпечує стикування широкого спектра існуючого встаткування й передачу послуг зв'язки нового покоління. Підтримується мепінг Ethernet-Трафіка в контейнери PDH, а також об'єднання трафіка декількох Ethernet-Користувачів в один контейнер PDH за допомогою VLAN иq-in-q [4, 5].

Анонсувавши в 2007 році сімейство чипів DS33X162, фірма Maxim/Dallas розв'язала завдання збільшення сегментів локальних мереж Ethernet (10/100/1000 Мбіт/с) по існуючій інфраструктурі PDH. DS33X162 використовує інкапсуляцію Mac-Фреймів у структури PDH/ Tdm-Потоків за допомогою GFP-F, HDLC, chdlc або X.86 (LAPS). Мікросхеми підтримують послуги Ethernet-Доступу — elan, eline і VLAN, процедури VCAT/LCAS використовуються для динамічного об'єднання каналів. Послідовні інтерфейси зв'язку підтримують двох направлене синхронне з'єднання на швидкості до 52 Мбіт/з поверх xdsl, T1/E1/J1, T3/E3, або V.35 .

Технологія Eopdh може застосовуватися в багатьох типах телекомунікаційного встаткування, яке поміщає Ethernet-Фрейми в PDH, TDM або канали з послідовною передачею. Прикладами такого встаткування є вилучені DSLAM, Wan-Маршрутизатори, пристрої доступу в мережу, устаткування для зв'язку базових станцій стільникових операторів. У Росії створена величезна інфраструктура PDH, що використовує в якості середовища передачі інформації як мідний кабель, так і радіочастотний ресурс. Найчастіше перед операторами зв'язку коштує завдання забезпечити надання нових інформаційних послуг абонентам (доступ у мережу Internet, Ip-Телефонія, IPTV та ін.), але засобів на повну реконструкцію мережі немає. У цьому випадку встаткування на базі Eopdh буде найбільш удалим розв'язком, тому що за невелику плату воно дозволяє надати абонентам нові послуги, при цьому поліпшуючи параметри мережі й знижуючи операційні витрати на експлуатацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]