Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом(Укр.).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1.4.4 Мости провайдера

Стандарт IEEE 802.lad «Мости провайдера» (Provider Bridge, РВ) був першим стандартом, який вирішував проблему ізоляції адресного простору мережі провайдера від адресного простору його користувачів . Цей стандарт був прийнятий IEEE в 2005 році, і сьогодні він реалізований у комутаторах Ethernet багатьох виробників .

Потрібно сказати, що проблема ізоляції адресних просторів вирішується в цьому стандарті тільки частково, тому що Мас-Адреси користувачів як і раніше присутні в комутаторах мережі провайдера, розділяються тільки простори ідентифікаторів VLAN.

Стандарт РВ уводить дворівневу ієрархію ідентифікаторів VLAN (мал. 10). На зовнішньому (верхньому) рівні розташовується ідентифікатор VLAN провайдера, називаний S-VID ( від Service VLAN ID — ідентифікатор сервісу VLAN), а на нижньому (внутрішньому) рівні — ідентифікатор VLAN користувача, називаний C-VID ( від Customer VLAN ID — ідентифікатор VLAN споживача) .

Мал.10 Інкапсуляція ідентифікаторів vlan

Ідентифікатор S-VID міститься в користувацький кадра прикордонним комутатором провайдера, він просто проштовхує C-VID у стек і додає новий ідентифікатор S-VID, який буде потрібно комутаторам мережі провайдера для поділу трафіка на віртуальні локальні мережі усередині мережі провайдера . Тому що S-VID являє собою нове поле кадра Ethernet, те йому передує нове поле типу Ethertype, яке на мал.10 позначене як S-vid-ethertype(на відміну від оригінального поля C-vid-ethertype). Для відмінності S-VID від C-VID стандарт 802.lad уводить нове значення Ethertype 0х88а8 для типу даних S-VID (нагадаємо, що для C-VID використовується значення Ethertype 0x8100). Цей спосіб інкапсуляції часто неформально називають інкапсуляцією Q-in-Q за назвою стандарту 802.1Q, що описує техніку VLAN.

Після того як прикордонний комутатор мережі провайдера виконує інкапсуляцію, кадра обробляється магістральними комутаторами провайдера як звичайний кадр, тому ці комутатори не зобов'язано підтримувати стандарт 802.lad ( за винятком підтримки нового значення Ethertype 0х88а8, але його використання не є обов'язковим, і багато виробників комутаторів Ethernet допускають конфігурування цього параметра й застосування стандартного значення 0x8100 і для S-VID) .

Коли кадр прибуває на вихідний прикордонний комутатор провайдера, над ним виконується зворотна операція — ідентифікатор S-VID віддаляється. Після цього кадр відправляється в мережу користувача у вихідному виді, маючи у своєму заголовку тільки ідентифікатор C-VID.

Внутрішні мережі VLAN провайдера, відповідні до значень ідентифікаторів S-VID, звичайно служать для конструювання послуг типу E-LAN. При цьому провайдеру немає необхідності погоджувати логічну структуру своєї мережі з користувачами .На мал.11 показана мережа провайдера, яка надає споживачам дві послуги типу E-LAN. Сайти С1, С3 і С5 ставляться до сервісу E-LAN з ідентифікатором S-VID 156, а сайти С2, С4 і С6 — до сервісу E-LAN з ідентифікатором S-VID 505.

Мал.11 Мережа стандарту рв, що надає дві послуги типу e-lan

Конфігурування послуг E-LAN 156 і 505 виконане без обліку значень користувацьких ідентифікаторів VLAN на підставі підключення сайту користувача до деякого фізичного інтерфейсу комутатора провайдера . Так, наприклад, увесь користувацький трафік, що надходить від сайту С1, класифікується прикордонним комутатором РЕ1 як приналежний до віртуальної приватної мережі з S-VID 156.

У той же час стандарт РВ дозволяє провайдеру надавати послуги й з урахуванням значень користувацьких ідентифікаторів VLAN. Наприклад, якщо усередині сайту С1 виконана логічна структуризація й існують дві користувацькі мережі VLAN, трафік яких не можна змішувати, провайдер може організувати для цього дві мережі S-VLAN і відображати на них вступники кадри залежно від значень C-VID.

При своїй очевидній корисності стандарт РВ має кілька недоліків .

• Комутатори мережі провайдера, як прикордонні, так і магістральні, повинні вивчати Мас-Адреси вузлів мереж користувачів . Це не є масштабованим розв'язком.

• Максимальна кількість послуг, надаваних провайдером, обмежене числом 4096 ( тому що поле S-VID має стандартний розмір в 12 біт) .

• Інжиніринг трафік а обмежений можливостями протоколу покриваючого дерева RSTP/MSTP .

• Для розмежування дерев STP, створюваних у мережах провайдера й користувачів, у стандарті 802.lad довелося ввести нову групову адресу для комутаторів провайдера. Ця обставина не дозволяє задіяти в якості магістральних комутаторів провайдера ті комутатори, які не підтримують стандарт 802.lad .

Деякі із цих недоліків були усунуті в стандарті IEEE 802.lah, який був прийнятий улітку 2008 року.

У стандарті на магістральні мости провайдера (Provider Backbone Bridges, РВВ) адресні простори користувачів і провайдера розділяються за рахунок того, що прикордонні комутатори провайдера повністю інкапсулюють користувацькі кадри Ethernet у нові кадри Ethernet, які потім застосовуються в межах мережі провайдера для доставки користувацьких кадрів до вихідного прикордонного комутатора .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]