Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом(Укр.).doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1.2 Стандартизовані сервіси

Стандартизація Ethernet як послуги — це ще один важливий напрямок робіт в області Ethernet операторського класу, тому що різноманітність реалізацій цієї послуги неминуче приводить до різноманітності понять, термінів і т.п., що досить небажане.

Роботою зі створення технологічно нейтральних специфікацій глобальної послуги Ethernet займається організація за назвою Metro Ethernet Forum (MEF) .

Використання терміна Metro у назві цієї організації відбиває початкову ситуацію розвитку Ethernet операторського класу, коли такі послуги надавалися в основному в масштабах міста. Тепер же, коли технологія Ethernet операторського класу стала застосовуватися й у глобальних масштабах, назва можна було б і поміняти, але воно вже стало настільки популярним, що таке перейменування чи навряд трапиться .

Організації MEF розробили кілька специфікацій, які дозволяють споживачу й постачальнику послуг розроби потрібен варіант послуг Ethernet, використовуючи термінологію й параметр, що незалежні від конкретної внутрішньої реалізації цієї услуги провайдером Такий підхід зручний, він дозволяє споживачам не знати термінології тієї технології, яку використовує постачальник, наприклад MPLS або SDH, і в той же час свідомо вибирати потрібний йому варіант послуги.

В MEF уводиться три типи послуг віртуальних приватних мереж Ethernet, які відрізняються топологією зв'язків між сайтами користувачів. Для того щоб формалізувати топологію зв'язків, уводиться поняття віртуального з'єднання Ethernet (Ethernet Virtual Circuit, EVC) . Кожне з'єднання EVC зв'язує сайти користувачів в окрему віртуальну приватну мережу, поєднуючи мережні інтерфейси користувачів (User Network Interface, UNI) .

Відповідно, є три типи з'єднань EVC (мал. 2) :

- « крапка-крапка» (двоточкова топологія) ;

- «кожний з кожним» (повнозв’язна топологія) ;

- «дерево» (деревоподібна топологія)

Мал. 2 Три типи послуг Ethernet

Залежно від типу використовуваного з'єднання різняться й типи послуг:

- E-LINE. Ця послуга зв'язує тільки два користувацькі сайти через доточкове Evc-З'єднання. Послуга E-LINE відповідає послузі виділеної лінії .

- E-LAN. Ця послуга аналогічна послузі локальної мережі, тому що вона дозволяє зв'язати необмежене число користувацьких сайтів таким чином, що кожний сайт може взаємодіяти з кожним . При цьому дотримується логіка роботи локальної мережі - кадри Ethernet з невивченими й широкомовними Мас-Адресами передаються всім сайтам, а кадри з вивченими унікальними Мас-Адресами — тільки тому сайту, у якому перебуває кінцевий вузол з даною адресою .

- E-TREE. (Специфікація цієї послуги з'явилася пізніше інших ; у локальних мережах їй аналога немає. Користувацькі сайти діляться на кореневі й листові . Листові сайти можуть взаємодіяти тільки з кореневими, але не між собою . Кореневі сайти можуть взаємодіяти один з одним .

Крім того, у специфікаціях MEF уводяться два варіанти кожного типу послуги . У першому варіанті користувацький сайт визначається як мережа, підключена до окремого фізичного інтерфейсу UNI . Значення ідентифікаторів VLAN у користувацьких кадрах у розрахунки не ухвалюються. У назві цього варіанта послуги до назви типу додається термін «приватний» (private), наприклад, для послуги типу E-LINE цей варіант називають приватною лінією Ethernet (Ethernet Private Line, EPL) .

В іншому варіанті послуги до тому самому фізичному інтерфейсу UNI можуть бути підключені різні користувацькі сайти. У цьому випадку вони різняться за значенням ідентифікатора VLAN. Інакше кажучи, провайдер усередині своєї мережі зберігає розподіл локальної мережі на VLAN, зроблене користувачем . У варіанті послуги з обліком VLAN додається назва «віртуальна приватна», наприклад для послуги типу E-LINE це буде віртуальна приватна лінія Ethernet (Ethernet Virtual Private Line, EVPL).

У своїх визначеннях MEF використовує терміни «приватна послуга» і «віртуальна приватна послуга» не зовсім традиційним образом, тому що обоє типу послуги є віртуальними частками в тому розумінні, що вони надаються через логічне з'єднання в мережі з комутацією пакетів, а не через фізичний канал у мережі з комутацією каналів .

Крім зазначених визначень послуг, специфікації MEF стандартизує деякі важливі параметри послуг, наприклад послуга може характеризуватися гарантованим рівнем пропускної здатності з'єднання, а також гарантованими параметрами QoS.

Термінологія MEF поки не одержала широкого поширення . У багатьох стандартах конкретних технологій як і раніше вживаються власні терміни .

1.3 Технологія Ethernet поверх MPLS

1.3.1 Псевдоканали

Стандарти IETF описують два типи послуг Ethernet операторського класу, які будуються за допомогою технології MPLS : VPWS (Virtual Private Wire Service) і VPLS (Virtual Private LAN Service). Відмінність між цими послугами в тому, що VPWS емулює з'єднання Ethernet із двоточковою топологією, тобто канал Ethernet, a VPLS емулює поведінку локальної мережі, тобто забезпечує з'єднання з полносвязной топологією в стилі звичайної локальної мережі Ethernet.

Якщо використовувати термінологію MEF, то послуга VPLS відповідає послузі E-LAN, а послуга VPWS - послузі E-LINE . При цьому стандарти IETF описують обоє варіанта послуг, як із прийняттям в увагу ідентифікаторів VLAN користувача, так і без.

Обидві послуги є послугами MPLS VPN другого рівня (MPLS L2VPN), тому що вони дозволяють надавати послуги VPN, взаємодіючи з користувацькими мережами на другому рівні . У цьому їх відмінність від послуг MPLS L3VPN.

Основним будівельним елементом цих послуг є так звані псевдоканали (pseudowire), які з'єднують прикордонні маршрутизатори провайдера .На мал.3 показано три такі псевдоканала, що з'єднують між собою, прикордонні маршрутизатори РЕ 1-РЕ4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]