Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx180 / kursach(179).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
212.61 Кб
Скачать

15.2. Протипожежні вимоги

На випадок виникнення пожежі передбачають безпечне виведення людей із будівель і приміщень збагачувальної фабрики через евакуаційні виходи. На кожному виробничому поверсі повинен бути не менше двох евакуаційних виходів.

Відстань від найбільш віддаленого робочого місця до евакуаційного виходу приймається в залежності від категорії пожежної небезпеки виробництва і ступеня вогнестійкості будинку за нормами. Для багатьох вуглезбагачувальних фабрик ця відстань повинна бути не менше 50м.

Способи гасіння пожежі:

При перших ознаках пожежі не обходимо повідомляти керівництву зміни (фабрики) та вжити заходи щодо його ліквідації всіма наявними засобами.

Для гасіння палаючої на горизонтальній поверхні вугільного пилу не обходимо вогнище пожежі оточити валиком піску або сирого вугілля, а потім змочувати зверху до повного ліквідації горіння, користуючись пожежним стволом-розпилювачем або вогнегасником.

Гарячий пил, що знаходиться на стінах будівель, гасять мілко розпиленою водою, спрямованою вище очата горіння.

Гасити зажевріли горючі рідини та електрообладнання можна тільки сухим піском, інертним пилом або вуглекислотними вогнегасником.

При гасінні пожежі забороняється: призводить удари по поверхні, на якій відбувається горіння вугільного пилу; гасити палаючий пил сильним компактним струменем води, змітати гарячий пил, так як це може створити вибухонебезпечну концентрацію вугільного пилу.

На робочих місцях повинні бути встановлені ящики з сухим піском, закриті щільною кришкою, поверх піску в ящиках повинні знаходитися совки. Щоб уникнути використання піску для інших цілей на ящиках повинні бути опечатування.

15. 3 Правіла техніки безпеки

Основними вимогами правил безпеки є:

  1. Огородження механізмів і машин. Усі рухомі, гострі частини механізмів, що становлять небезпеку повинні мати огороджений привід, кулісні, колінчасті і кулачкові механізми, маховики, шківи;

  2. Забарвлення машин і механізмів у відповідні кольори, що сприяє запобіганню нещасних випадків;

  3. Наявність огороджувальних поруччя (для майданчиків, розташованих вище, ніж 0,3м не менше 1м);

  4. Наявність безпечних для роботи робочих майданчиків (не менше 1,2–1,5м) і проходів (не менше 1м);

  5. Міцність конструкцій;

  6. Висота виробничих приміщень повинна бути не менше 3,2м

  7. Підлоги в цеху не повинні бути асфальтовані і мати ухил (2–40) в бік дренажної або аварійної канави.

  8. Сходи і похилі проходи. Ширина сходів не менше 1,2м і кут нахилу сходів до робочих площадок не менше 500°.

  9. Розташування пристроїв для пуску і зупинки машин.

15.4 Екологічні вимоги

Викидання відпрацьованих вод у водойми. Так як проектована фабрика має замкнений цикл оборотного водопостачання, то скидання відпрацьованої води у водойми не передбачується. Втрати води передбачені тільки з кінцевими продуктами збагачення. Для заповнення передбачається подання додаткової води в кількості 35,3 м³/рік з зовнішніх джерел.

Викид відпрацьованих газів в атмосферу. Перед викидом в атмосферу газів передбачена обов'язкове очищення в батарейних циклонах і мокре фільтрування (у відділенні сушки).

У проекті передбачається направлення комплексного використання відходів: виробництво рідкісних і розсіяних елементів, отримання глинозему, виробництво будматеріалів, використання відходів в якості добавок до добривам. Також для зменшення агресивного впливу на навколишнє середовище передбачаються заходи з розподілу териконів.

Розробка заходів по рекультивації териконів

Згідно з положеннями Концепції та Правил безпеки [2] і враховуючи малу лісистість регіону, цільовим є рекультивація (озеленення) відвалів. Зараз можливість масового озеленення териконів вже не викликає сумнівів.

Актуальність оптимізації рекультивації териконів значно зростає у зв'язку з реструктуризацією вугільної галузі, яка супроводжується закриттям нерентабельних шахт, які в свою чергу вимагає проведення природоохоронних заходів, спрямованих на підвищення екологічної безпеки, а саме: озеленення відвалів з зниженням їх висоти.

Рекреаційний напрям, тобто створення лісопаркових насаджень, доцільно розміщення на окремих териконах, у житлових кварталах, де немає скверів і парків, після проведення капітальних робіт з терасування схилів і запобігання поверхневого стоку.

Соседние файлы в папке курсач docx180