Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx180 / kursach(179).docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
212.61 Кб
Скачать

15. Техніка безпеки та промислова санітарія

15.1 Промислова санітарія і правила безпеки

1. Санітарні норми проектування;

2. Протипожежні вимоги;

3. Правила техніки безпеки;

4. Екологічні вимоги і розробка заходів по рекультивації териконів.

15.1. 1. Освітленість робочої зони

У цеху важкосередовищної сепарації застосовується природне освітлення приміщень з верхнім світлом, яке досягається через ліхтарі та отвори в місцях висотних перепадів суміжних прольотів будівлі, з бічним світлом, яке досягається через вікна в зовнішніх стінах, а також комбіноване освітлення, що досягається через вікна і ліхтарі.

Можуть бути встановлені дві системи штучного освітлення – загальне освітлення з рівномірним або локалізованим розміщенням світильників і комбіноване освітлення (загальне + місцевий). Застосування одного місцевого освітлення не допускається.

Норма освітленості приміщення визначається коефіцієнтом природної освітленості, рівним вираженого у відсотках відношенню освітленості приміщення до одночасної освітленості зовнішньої горизонтальної площини.

Так як в цеху важкосередовищної сепарації комбіноване освітлення, то коефіцієнт освітленості для приміщень, освітлюваних верхнім або комбінованим світлом, приймає середнє значення.

Розрізняють два види освітлення робоче і аварійне.

Норми робочого освітлення для цеху флотації:

Поміщення

Природне освітлення

Штучне освітлення, лк

Коефіцієнт освітленості при верхньому і комбінованому освітленні

Коефіцієнт освітленості при бічному освітленні

Найменша освітленість, лк

Комбіноване освітлення

Одне загальне освітлення

Комбинированное освещение

Комбіноване освітлення

При лампах накалювання

При люмінесцентних лампах

Відділення важкосередовищної сепарації

0,5

2

-

20

-

75

Аварійне освітлення повинно забезпечувати освітленість не менше 10% робочого освітлення.

15.1. 2. Запиленість робочої зони

У проектованому цеху здійснюється флотація вугілля. Так як цей процес не супроводжується виділенням пилу, то тверді завислі речовини в робочій зоні відсутні.

15.1. 3. Боротьба з шумом і вібрацією

У проектованому цеху джерелом шуму і вібрацій є насосні установки, стрічкові конвеєри, флотаційні машини, повітродувки. Для усунення шуму і вібрацій передбачається заміна гучних машин або окремих вузлів безшумними.

Цехи, дільниці та інші виробництва, в яких рівень звуку перевищує 85 дБА, повинні забезпечуватися попереджувальними знаками безпеки. У зонах з рівнем звукового тиску понад 135дБА в будь-якій октавній смузі перебування робітників навіть на короткий час забороняється. Тому повсюдно вводиться засоби автоматичного та дистанційного управління, забезпечуються засобами звукоізоляції та звукопоглинання. Найбільш гучне обладнання доцільно закривати кожухом із застосуванням засобів звукопоглинання.

На зниження шуму можуть зробити позитивний вплив деякі експлуатаційні заходи, як, наприклад, використання двигунів з меншою частотою обертання, своєчасні профілактичні та ремонтні роботи з ліквідації затворів і заміні зношених деталей передач, прокладок і пневмосистем.

Як індивідуальних захисних засобів використовуються проти шуми. Захисна дія їх полягає в здатності перешкоджати вступу звукових хвиль через зовнішній звуковий прохід.

До основних заходів боротьби з шкідливими діями вібрації відносяться:

1.Установа устаткування, що є джерелом вібрації, на спеціальні фундаменти і вібро ізолятори.

2.Усунення динамічної неврівноваженості швидко обертающихся частин машин і механізмів.

3.Зміна жорсткості кріплення устаткування до фундаменту для зменшення амплітуди коливань.

До індивідуальних засобів захисту від вібрацій відноситься вібро ізоляційне взуття – спеціальні черевики на товстій гумовій підошві з повітряними прошарками.

Соседние файлы в папке курсач docx180