Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

3.2 Профілактіка травматизму та професійних захворювань

Заходи по попередженню випадків травматизму при експлуатації об’єктів залізничного транспорту умовно розділяються на п’ять груп: організаційні, технічні, санітарно-гігієнічні, економічні і правові.

До організаційних заходів відносять систематичну роботу по вихованню у кожного члена колективу почуття відповідальності за особисту безпеку і безпеку рядом працюючих. Якість цієї роботи багато в чому визначається суворим дотриманням встановленого порядку навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці, забезпеченням працюючих необхідними інструкціями по охороні праці, розробкою і впровадженням ефективного ступінчастого оперативного контролю за станом охорони праці.

Технічні заходи включають розробку і впровадження комплексної механізації і автоматизації важких, шкідливих і монотонних робіт, а також пристроїв і пристосування, що виключає необхідність знаходження виконавців в зонах з шкідливими і небезпечними виробничими чинниками.

Санітарно-гігієнічні заходи передбачають створення нормальних умов на робочих місцях і в приміщенні. Для цього організовують ефективну примусову або природну вентиляцію у виробничих приміщеннях і на робочих місцях; проводять роботи по зниженню шуму і вібрації; встановлюють ефективні джерела світла; впроваджують нові технологічні процеси із заміною шкідливих речовин нешкідливими або менш шкідливими; здійснюють систематичний контроль за вмістом шкідливих речовин в повітрі робочої зони і при необхідності забезпечують працюючих засобами індивідуального захисту.

Економічні заходи охоплюють планування, фінансування і освоєння коштів, виділених для виконання номенклатурних робіт і заходів щодо охорони праці, залучення додаткових коштів з місцевих прибутків, фондів підприємств, позик банків і інші.

До правових відносять заходи, що регламентують обов’язки і відповідальність керівників, інженерно-технічних працівників, робітників, службовців за суворе дотримання діючих норм і вимог щодо охорони праці.

На залізничному транспорті технічне переозброєння є вирішальним засобом поліпшення умов праці, перетворення виробничих процесів в безпечні і нешкідливі для людини. Наприклад, механізація однієї середньої величини сортувальної гірки дозволяє вивести з небезпечної зони біля 20 регулювальників швидкості вагонів, однієї з найбільш небезпечних залізничних професій.

Більшість перегонів і станцій на Україні обладнана сучасними системами автоматики, телемеханіки і зв’язку. Зокрема, завдяки електричній централізації стрілок і сигналів на кожні 100 стрілок вивільняється від роботи в небезпечних умовах 36 чоловік. До 40 постачальників документів свого часу вивільняла установка однієї пневмопошти, яка замінювалась на електронну пошту.

Ефективним з точки зору попередження випадків травматизму при експлуатації об’єктів рухомого складу є використання радіозв’язку між маневровим диспетчером, черговим по станції, машиністами маневрових локомотивів і складачами поїздів, а також застосування систем автоматичного зчитування номерів вагонів.