Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

3.3.3 Спеціальне розслідування нещасних випадків

Спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки:

  • зісмертельним наслідком;

  • групові, що відбулися одночасно з двома і більше працівниками незалежно від тягаряпошкодженняїх здоров’я.

Про груповий нещаснийвипадок,нещаснийвипадокзісмертельним наслідком роботодавець зобов’язаний негайно повідомити завстановленоюформою (спеціальна форма сповіщення приведена на рис. 2):

  • відповідному місцевому органу державного нагляду за охороною праці;

  • прокуратурі по місцю виникнення нещасноговипадку;

  • відповідному робочому органу виконавчої дирекції Фонду;

  • органу, до сфери управлінняякого належить підприємство (наприклад, службі сигналізації і зв’язкузалізниці);

  • санепідемстанціїу разі гострих професійних захворювань (отруєнь);

  • профспілкової організації, членом якої єпотерпілий;

  • вищестоящому профспілковому органу;

  • місцевому штабу цивільноїоборони і надзвичайних ситуацій і іншим (при необхідності).

Спеціальне розслідування групового нещасноговипадку,нещасноговипадкузісмертельним наслідком організовує роботодавець (якщо постраждав сам роботодавець, орган, до сфери управління якого належить це підприємство, а у разі його відсутності – місцевий орган виконавчої влади). Розслідування даного випадку проводиться протягом 10 днів комісією, яка призначається наказом керівника територіального органу державного нагляду за охороноюпраціпо узгодженню з органами, представники яких входять до складу комісії з розслідування.

До складу комісії з розслідування включається:

посадова особа органу державного нагляду за охороною праці(голова комісії), представник відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду; представники органу, до сфериуправлінняякого належить підприємство, а у разі його відсутності – місцевого органу виконавчої влади, представники роботодавця і профспілкової організації, членом якоїєпотерпілий, представник з питань охоронипраціїї вищестоящого профспілкового органу або уповноважений трудового колективу з питань охоронипраці,якщопотерпілий не є членом профспілки, а у разі розслідування гострих професійних захворювань (отруєнь) такожфахівецьсанепідемстанції.

За результатами розслідування складаєтьсяакт спеціального розслідування. який підписується головою і всіма членами комісії.

Роботодавець в п’ятиденний термінзакінчення спеціального розслідуваннянещасноговипадкунаправляєзарахунокпідприємства матеріали:

  • прокуратурі;

  • відповідним органам державного нагляду за охороною праці;

  • відповідному робочому органу виконавчої дирекції Фонду;

  • профспілковому органу, представники яких брали участь в розслідуванні;

  • міністерству або іншому центральному органу виконавчої влади до сфери управлінняякоговідноситьсяпідприємство;

  • Держнаглядохоронпраці.

Перший примірник матеріалів розслідування залишається на підприємстві.

Спеціальне розслідування групового нещасного випадку, під час якого загинуло 2-4 чоловіка, проводить комісія з спеціального розслідування під головуванням керівника відповідного територіального органу державного нагляду за охороною праці, а також за участю представника міністерства і центрального органу державної виконавчої влади.

Розслідування групового нещасного випадку, під час якого загинуло п’ять і більше чоловік, проводиться комісією по спеціальному розслідуванню, призначеного наказом Держнаглядохорон праці, якщо по цьому випадку не було прийняте Спеціальне рішення Кабінету Міністрів України.

Для встановлення причин нещасних випадків і розроблення заходів щодо їх недопущення, комісія з спеціального розслідування має право вимагати від власника підприємства залучати до розслідування за рахунок підприємства експертів-спеціалістів науково-дослідних, проектно-конструкторських та інших організацій.

Висновок експертної комісії складається чітко, в стверджувальній формі. Експерти несуть відповідальність за достовірність проведеного аналізу, розрахунків, лабораторних досліджень і випробувань, на підставі яких зроблено висновок експертної комісії.