Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5. Техніка безпекив дистанції сигналізації тазв’язку

5.1 Загальні вимоги безпеки на залізничному транспорті

Залізничний транспорт є небезпечною зоною через загрозу наїзду рухомого складу на людей. Знаходитися на коліях можуть тільки працівники залізничного транспорту під час виконання службових обов’язків при суворому дотриманні правил техніки безпеки. При цьому необхідно виявляти постійну пильність, обережність і обачність. Потрібно уважно стежити за рухом поїздів, локомотивів, маневрових складів, а також за навколишнім оточенням і вживати рішучих заходів до усунення виникаючої загрози для життя людей або безпеки руху поїздів. Особливо пильним необхідно бути в темний період доби, при несприятливій погоді, виході на колії із будівлі, із-за вагонів або інших об’єктів.

Перехід через колії. Переходити через колії треба по спеціально влаштованим, позначеним і освітленим в темний період доби переходам, обладнаними настилами на рівні головки рейки. При відсутності переходів колії потрібно переходити тільки під прямим кутом, не наступаючи ногами на рейки.

Забороняється переходити через колії в районі стрілкових переводів, під вагонами, під автозчепом або через автозчеп. У крайньому випадку, можна скористатися гальмовим майданчиком вагона або обійти стоячі вагони на відстані не менше за 5 м.

Прохід вздовж колій. Для проходу вздовж колій на великих станціях влаштовують і позначають маршрути службових проходів. У окремих випадках ходити вздовж колій можна по середині між коліями, там де відстань між осями колій найширша. При цьому необхідно уважно стежити за рухом поїздів і маневрових составів по суміжних коліях.

На території станції прямування до місця роботи (світлофора, стрілочного електропривода) здійснюється на підставі схеми службових проходів, яка затверджується начальником станції і знаходиться в приміщенні чергових по станції.

У випадках, коли прохід збоку від колії, по узбіччю або по середині між коліями неможливий, наприклад, під час заметів, допускається прохід працівників по коліях, але при цьому необхідно бути особливо уважним. На двоколійних лініях йти необхідно назустріч правильному руху поїздів.

Пропуск поїздів. Для забезпечення особистої безпеки, пропускаючи поїзд, маневровий состав, рухомий локомотив або спеціальні колійні машини, необхідно стояти на безпечній відстані від колії, обличчям до колії з півобертом голови назустріч руху. При цьому потрібно уважно спостерігати за станом локомотива, вагонами, вантажем на відкритому рухомому складі і у разі виявлення несправності, загрози безпеки руху або життю людей, вжити заходів до зупинки потяга.

При проведенні колійних робіт рекомендується використати системи автоматичного сповіщення про наближення поїздів.

На деяких залізницях, наприклад, на Південній залізниці, розроблена система забезпечення безпеки при виконанні робіт на колії, яка одержала назву – Система інформації “Людина на колії” (додаток Е).

Особливістю робіт, що виконуються в дистанції сигналізації і зв’язку, є технічне обслуговування і ремонт пристроїв сигналізації, централізації і блокування (СЦБ), механізованих і автоматизованих сортувальних гірок, провідних і кабельних ліній зв’язку, ПОНАБ, різних автоматизованих пристроїв. При цьому багато робіт проводяться на пристроях, що знаходяться під напругою. Тому правила техніки безпеки в господарстві сигналізації і зв’язку розроблені з урахуванням вимог правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок. Працівники дистанції, що виконують роботи по обслуговуванню електроустановок, відносяться до електротехнічного персоналу дистанції і до них пред’являються певні вимоги. Загальні вимоги до підготовки електротехнічного персоналу наступні: експлуатацію електроустановок в пристроях СЦБ, зв’язку, радіо, механізованих і автоматизованих сортувальних гірок і інших повинен здійснювати спеціально підготовлений електротехнічний персонал.

Електротехнічний персонал дистанції сигналізації і зв’язку поділяється на:

а) адміністративно-технічний, який організовує технічне обслуговування і ремонт електроустановок і бере безпосередню участь у впровадженні нової техніки і прогресивної технології, контролює утримання електроустановок у стані, що забезпечує їх безпечне обслуговування і ремонт;

б) оперативно-ремонтний, що здійснює технічне обслуговування і ремонт електроустановок (огляд, проведення робіт в порядку поточної експлуатації, проведення перемикання, підготовку робочого місця, допуск до роботи і нагляд за працюючими);

в) ремонтний, що виконує роботи по ремонту і регулюванню апаратури СЦБ, зв’язку і радіо;

г) електротехнічний персонал, що здійснює технічне обслуговування і ремонт електроустановок і який має групу з електробезпеки ІІ і вище.

Особи з електротехнічного персоналу не повинні мати каліцтв і хвороб, що заважають виконанню певних видів робіт. До роботи в електроустановках також не допускаються особи, що не досягли 18-літнього віку. Практикантам вищих і середніх спеціальних учбових закладів, що не досягли 18-літнього віку, дозволяється перебування в діючих електроустановках під постійним наглядом особи з електротехнічного персоналу з групою з електробезпеки не нижче за IY. Стан здоров’я електротехнічного персоналу визначається медичним оглядом при прийомі на роботу і потім періодично в терміни, що залежать від виду робіт, які виконуються.

До технічного обслуговування електроустановок, СЦБ, зв’язку, радіо, ЕОМ і різних автоматизованих пристроїв допускаються особи, перевірені в знанні:

  • Правил техніки безпеки і виробничої санітарії в господарстві сигналізації, зв’язку і обчислювальної техніки залізничного транспорту і інших діючихнормативних матеріалів по техніці безпеки, виробничої санітарії і охоронипраці;

  • Правил технічної експлуатації залізниць України;

  • Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕЕС) і Правил техніки безпеки приексплуатації електроустановок споживачів (ПТБЕЕС);

  • додаткових нормативних і експлуатаційних документів, діючихв дистанції сигналізації і зв’язку.

До призначення на самостійну роботу або при переході на іншу роботу (посаду), пов’язану з експлуатацією електроустановок, а також при перерві в роботі в якості електротехнічного персоналу понад один рік, персонал зобов’язаний пройти виробниче навчання на новому місці роботи.

Після закінчення виробничого навчання той, що навчається повинен пройти в кваліфікаційній комісії перевірку знань і йому повинна бути присвоєна відповідна (II-IY) група з електробезпеки.

Особи, пов’язані з технічним обслуговуванням діючих електроустановок, повинні мати кваліфікаційну групу з електробезпеки і пройти періодичні перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів і Правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів. Періодичність перевірки знань для електротехнічного персоналу, безпосередньо обслуговуючого діючі електроустановки, встановлюється 1 разів на рік.

Особи, що допустили порушення ПТЕЕС і ПТБЕЕС, повинні пройти позачергову перевірку знань.

Начальники служб сигналізації і зв’язку, їх заступники і головні інженери, начальники дистанцій сигналізації і зв’язку, їх заступники і головні інженери, начальники виробничих дільниць, інженери з охорони праці за змістом посадових інструкцій зобов’язані:

  • організовувати і контролювати виконання зобов’язань з охорони праці, передбачених в колективному договорі, організовувати і контролювати утримання електроустановок устані, що забезпечує безпечне їх обслуговування;

  • організовувати і контролювати навчанняі перевірку знань з охоронипраці, підвищувати кваліфікацію експлуатаційного адміністративно-технічного персоналу;

  • відсторонятивідроботиі притягувати до відповідальностіосіб, винних в порушенні Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів і Правил техніки безпекиприексплуатації електроустановок споживачів, інструкцій і інших нормативних документів.