Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.5.5 Вимоги безпеки при прокладці кабелів.

Барабан із кабелем, доставлений до місця роботи повинний бути вивантажений по можливості на рівній місцевості. При наявності схилу під щоки барабана необхідно підкласти упори так, щоб виключити можливість самовільного руху барабана

При перекочуванні барабана з кабелем необхідно застосовувати заходи проти захоплення виступаючими його частинами одягу робітників. До початку перекочування закріплюють кінці кабелю і видаляють цвяхи, що стирчать на барабані. Барабан із кабелем допускається перекочувати тільки по горизонтальній поверхні по твердому грунті або міцному настилі.

При перекочуванні барабана по місцевості, крім робітників, що перекочують барабан, поруч повинний іти робітник, який у разі потреби міг би зупинити самовільний рух барабана, підкласти під його щоки спеціальну підкладку. Забороняється йти перед барабаном, що перекочується.

Розмотувати кабель із барабанів дозволяється при наявності гальмового пристосування.

Забороняється розміщати кабелі, порожні барабани, механізми, пристосування й інструмент безпосередньо біля бровки траншей.

При ручній прокладці кабелю число робітників повинно бути таким, щоб на кожного доводилася частка кабелю масою не більш 35кг для чоловіків і 15кг для жінок. Працювати необхідно в брезентових рукавицях. При піднесенні кабелю до траншеї на плечах або на руках усі робітники повинні знаходитися по один бік від кабелю.

При ручній розмотці кабелю козли - домкрати, на яких встановлюється барабан із кабелем, повинні твердо стояти, не гойдаючись під час обертання барабана. При прокладці робітникам не дозволяється стояти усередині кутів повороту кабелю, а також підтримувати кабель руками на поворотах траси. З цією метою встановлюються кутові ролики.

Перекладати кабелі і переносити муфти допускається тільки при відсутності в них напруги. У виняткових випадках допускається перекладання кабелів, що знаходяться під напругою, при виконанні таких умов:

  • кабель, який перекладається, повинний мати температуру не нижче 50С;

  • муфти на ділянці кабелю, який перекладається, повинні бути жорстко укріплені хомутами на дошках;

  • працювати необхідно в діелектричних рукавицях, поверх рукавиць для захисту від механічних ушкоджень надіваються брезентові рукавиці;

  • роботу повинні виконувати робітники, що мають досвід прокладки кабелів, під керівництвом особи з групою по електробезпеці не нижче IY при прокладці кабелів напругою до 1000 В.

При роботах, пов’язаних із прокладкою кабелю по стінах будинків, потрібно користуватися тільки справними східцями, драбинами, підмостями. Строк іспиту драбин не рідше 1 разу в рік металевих, і 2 рази на рік дерев'яних. Перед роботою необхідно перевіряти справність драбин.

Нижні кінці приставних драбин повинні мати упори у виді гострих сталевих наконечників при установці на ґрунті або гумових наконечників при установці на підлогу, асфальт. Якщо роботи на драбинах виконуються в місцях із інтенсивним рухом пішоходів або на висоті більше 4 м, то біля кожної драбини повинний знаходитися робітник, який підтримує драбину. Довжина драбини для роботи в помешканнях не більш 5 метрів.

Робота на висоті 2,5 метрів з електричним інструментом, паяльною лампою, газовою горілкою дозволяється тільки з підмостей або драбин, які мають верхні площадки, обгороджені бильцями.

Стояти або проходити під драбиною, на якій знаходиться працюючий, забороняється.

Забороняється користуватися замість драбин столами, стільцями і т.д.