Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.2.3 Звільнення потерпілого від дії електричного струму й надання йому першої допомоги

При ураженні електричним струмом потерпілий у більшості випадків не може сам звільнитися від впливу струму через мимовільне судорожне скорочення м’язів руки, яка стискає провід, через поразку нервової системи, при важкій механічній травмі чи при утраті свідомості. Тому необхідно насамперед звільнити потерпілого від дії струму. Діяти треба швидко й у той же час обережно, щоб самому не потрапити під напругу. Треба відключити установку за допомогою найближчого вимикача чи вимикання запобіжників (вивертання пробок). Якщо це неможливо, в електроустановках напругою до 1000 В можна перекусити провід, скориставшись інструментами з ізольованими рукоятками (гострозубці й ін.). Для відключення повітряної лінії можна зробити її замикання, накинувши на фазу заземлений голий провід.

У випадках, коли потерпілий знаходиться на висоті, перед відключенням електроустановки необхідно прийняти міри, що попереджають його падіння. При відключенні електроустановки може згаснути електричне світло, тому треба включити аварійне освітлення або приготувати ліхтар, свічу і т.д.

Після звільнення потерпілого від дії електричного струму необхідно негайно приступити до надання йому першої допомоги. Заходи для надання допомоги залежать від ступеня ушкодження і стану потерпілого. Усі операції по визначенню стану потерпілого повинні бути виконані протягом 15-20 с.

Якщо потерпілий знаходиться при свідомості, але до цього був у непритомності, його варто укласти в зручне положення на підстилку і накрити сухим одягом. Треба негайно викликати лікаря, а до його приходу забезпечити потерпілому повний спокій, спостерігаючи за його подихом і пульсом. Не можна дозволяти потерпілому рухатися – негативний вплив електричного струму може проявитися не відразу, а через деякий час. Якщо потерпілий знаходиться в несвідомому стані, але в нього стійкі подих і пульс, його варто зручно покласти на підстилку, розстебнути одяг і пояс, забезпечити доступ свіжого повітря і намагатися привести його у свідомість – окропити обличчя холодною водою, підвести вату, змочену в нашатирному спирті, розтерти й зігріти тіло. Треба безупинно спостерігати за його станом до приходу лікаря.

У випадку зупинки серця й дихання необхідно прийняти заходи до відновлення цих життєво необхідних функцій організму штучним шляхом. Заходи оживлення організму, які не вимагають ніякої апаратури і тому можуть бути проведені негайно після установлення факту відсутності дихання й пульсу в результаті поразки електричним струмом, містять у собі два прийоми:

  • проведення штучного дихання шляхом ритмічного вдування повітря із свого рота в рот чи ніс потерпілого;

  • підтримка в постраждалого штучного кровообігу шляхом стиску серця за допомогою ритмічних натиснень на передню стінку грудної клітини. Цим прийомом, який називають зовнішнім (закритим, непрямим) масажем серця, виштовхується кров із його порожнин у кровоносні судини і у такий спосіб забезпечується достатній кровообіг в організмі при відсутності самостійної серцевої діяльності.

При паралічі дихання, негайно після звільнення потерпілого від впливу електричного струму приступають до проведення штучного дихання. Практика показала, що найбільший ефект штучне дихання дає у випадках, коли його починають проводити не пізніше чим через 1-2 хвилини після поразки електричним струмом.