Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку / Охорона праці та її постанова в дистанції сигналізації та зв'язку.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.11 Mб
Скачать

5.3.3 Роботи з обслуговування пристроїв сортувальних гірок

При обслуговуванні пристроїв механізованих і автоматизованих сортувальних гірок забороняється робити роботи на вагонних сповільнювачах, централізованих стрілках, світлофорах і інших пристроях СЦБ (колійні коробки, кабельні стійки, бутлежні перемички, швидкостеміри, вагоміри, педалі і т.д.), що знаходяться на коліях або у безпосередній близькості від них, під час розпуску поїзда з гірки, проходження локомотивів або подачі через зону робіт поїздів з підгіркового парку.

Електрозварювальні роботи, роботи з застосуванням пневматичного чи електроінструмента на напольних пристроях СЦБ або пристроях, що знаходяться в безпосередній близькості від колій, а також будь-які роботи в негабаритних місцях і в місцях з недостатньою видимістю чи чутністю повинні проводитися двома працівниками, один із яких виконує роботу, а інший є сигналістом і при наближенні до місця робіт рухомої одиниці зобов’язаний забезпечити своєчасний відхід обох у безпечне місце.

При оголошенні по зв’язку гучномовного оповіщення черговим по гірці або оператором, а також при подачі спеціального звукового сигналу про майбутній розпуск поїзда, проходженні локомотива чи пересуванні вагонів з підгіркового парку через зону робіт працюючі на напільних гіркових пристроях зобов’язані негайно припинити роботи; забрати з місця роботи всі інструменти, матеріали і запасні частини; відійти в безпечне місце, установлене наказом начальника дистанції.

На гірках, що мають додаткові пристрої огородження працюючих на сповільнювачах, зазначені пристрої перед провадженням робіт повинні бути перевірені і включені в дію. Роботи, що викликають вихід деталей вагонного сповільнювача за габарит наближення будівель і рухомого складу, дозволяється виконувати тільки після вимикання сповільнювача з дії, закриття відповідних шляхів і огородження місця роботи.

При установці гальмових балок, пружин і інших деталей вагонного сповільнювача видаляти сміття, сніг і т.п. з-під сповільнювача необхідно лопатою або шкребком, а очищати поверхні деталей – металевою щіткою. Збіг отворів між двома з’єднуваними за допомогою болтів деталями необхідно перевіряти бородком відповідного діаметра, але ні в якому разі не пальцем.

Перед початком електрозварювальних робіт зварник зобов’язаний перевірити наявність і надійність заземлення корпуса зварювального трансформатора і відсутність сіткової напруги в проводах, що йдуть до електротримача, яка може з’явитися при пробої обмоток трансформатора. Електрозварювальні роботи повинні проводитися в спецодязі і захисних окулярах. Не можна виконувати електрозварювальні роботи під час дощу без застосування брезентових наметів і гумового килимка. Електрозварювальні роботи проводяться з обов'язковим оформленням наряду-допуску.

Чищення стисненим повітрям пристроїв СЦБ механізованих або автоматизованих сортувальних гірок, що знаходяться на колії чи в безпосередній близькості від колій, повинно виконуватися двома працівниками, один із яких робить необхідну роботу, а інший є сигналістом і знаходиться в місці приєднання шланга до запірного вентиля повітропровідної мережі.

Працівник, що знаходиться у запірного вентиля, зобов’язаний уважно стежити за рухом у зоні робіт і за оголошеннями чергового по гірці або оператора, а також за подачею спеціального сигналу про майбутній розпуск складу, прослідуванні локомотива чи подачі поїзда з підгіркового парку.

Чищення пристроїв стисненим повітрям повинне виконуватися в спецодязі і захисних окулярах. При забрудненні пристроїв цементом, хімікатами, кислотами й іншими шкідливими речовинами чищення пристроїв повинне проводитися з особливою обережністю і з застосуванням спеціальних захисних засобів (респіраторів).

На автоматизованих і механізованих гірках, де експлуатуються електронні вимірники швидкості, необхідно дотримуватися спеціальних інструкцій з захисту обслуговуючого персоналу, розроблених стосовно до місцевих умов.