Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_2013_pravl_1.doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
27.99 Mб
Скачать

Розділ 7. СталІ. Класифікація і маркування сталей

7.1. Вплив вуглецю і домішок на властивості сталей

Сталі є найбільш поширеними матеріалами, оскільки володіють гарними механічними і технологічними властивостями. Вироби отримують у результаті обробки тиском і різанням.

Сталі поділяють на вуглецеві і леговані.

Вуглецеві сталі є основними. Їх властивості визначаються кількістю вуглецю і вмістом домішок, які взаємодіють із залізом і вуглецем.

Вплив вуглецю

Вплив вуглецю на властивості сталей показаний на рис. 7.1.

400

800

1200

σB,МПа

60

40

20

0

0

0,4

0,8

1,2

С,%

0

80

120

240

НВ

Ψ,δ

%

Ψ

НВ

σB

δ

Рис. 7.1. Вплив вуглецю на властивості сталей

Зі зростанням умісту вуглецю в структурі сталі збільшується кількість цементиту за одночасного зниження частки фериту. Зміна співвідношення між складовими призводить до зменшення пластичності, а також до підвищення міцності і твердості. Міцність підвищується до вмісту вуглецю близько 1 %, а потім вона зменшується, оскільки утворюється груба ґратка цементиту вторинного.

Вуглець впливає також і на в'язкі властивості. Збільшення вмісту вуглецю підвищує поріг холодокрихкості і знижує ударну в'язкість, підвищуються електроопір, знижуються магнітна проникність і щільність магнітної індукції.

Вуглець впливає і на технологічні властивості. Підвищення вмісту вуглецю погіршує ливарні властивості сталі (використовуються сталі із вмістом вуглецю до 0,4 %), оброблюваність тиском і різанням, зварюваність. Слід враховувати, що сталь із низьким умістом вуглецю також погано обробляється різанням.

Вплив домішок

У сталях завжди присутні домішки, що поділяються на чотири групи.

1. Постійні домішки: кремній, марганець, сірка, фосфор.

Марганець і кремній вводяться в процесі виплавки сталі для розкислювання, вони є технологічними домішками.

Вміст марганцю не перевищує 0,5–0,8 %. Марганець підвищує міцність, не знижуючи пластичності, і різко знижує червоноламкість сталі, викликану впливом сірки. Він сприяє зменшенню вмісту сульфіду заліза FеS, оскільки утворює з сіркою з'єднання сульфід марганцю MnS. Частинки сульфіду марганцю розташовуються у вигляді окремих включень, які деформуються і виявляються витягнутими вздовж напряму стискання.

Вміст кремнію не перевищує 0,35–0,4 %. Кремній, дегазуючи метал, підвищує щільність злитку. Кремній розчиняється у фериті й підвищує міцність сталі, особливо підвищується межа текучості. Але спостерігається деяке зниження пластичності, що знижує здатність сталі до витягування.

Вміст фосфору в сталі становить 0,025–0,045 %. Фосфор, розчиняючись у фериті, спотворює кристалічну решітку і збільшує межу міцності і межу текучості, але знижує пластичність і в'язкість.

Розташовуючись поблизу зерен, фосфор збільшує температуру переходу в крихкий стан, викликає холодокрихкість, зменшує розповсюдження тріщин, Підвищення вмісту на кожну 0,01 % підвищує поріг холодокрихкості на 20–25 oС.

Фосфор має схильність до ліквації, тому в центрі злитку окремі ділянки мають різко знижену в'язкість.

Для деяких сталей можливе збільшення вмісту фосфору до 0,10–0,15 % для поліпшення оброблюваності різанням.

Сірка (S) зменшує пластичність, зварюваність і корозійну стійкість. Р викривляє кристалічну решітку.

Вміст сірки в сталях складає 0,025–0,06 %. Сірка – шкідлива домішка, потрапляє в сталь із чавуну. У процесі взаємодії із залізом утворює хімічну сполуку – сульфід сірки FеS, який, у свою чергу, утворює із залізом легкоплавку евтектику з температурою плавлення 988 oС. За нагріву під час обробки тиском евтектика плавиться, порушуються зв'язки між зернами. За деформації в місцях розташування евтектики виникають надриви і тріщини, заготівка руйнується. Це явище називається червоноламкістю.

Червоноламкість – підвищення крихкості за дії високих температур.

Сірка знижує механічні властивості, особливо ударну в'язкість, пластичність і межу витривалості. Вона погіршує зварюваність і корозійну стійкість.

2. Приховані домішки – гази (азот, кисень, водень) – потрапляють у сталь під час виплавки.

Азот і кисень знаходяться в сталі у вигляді крихких неметалічних включення: оксидів (FеO, SiO2, Al2O3), нітриду (Fe2N), у вигляді твердого розчину або у вільному стані, розташовуючись у дефектах (раковинах, тріщинах).

Домішки занурення (азот N, кисень О2) підвищують поріг холоднокрихкості і знижують опір крихкому руйнуванню. Неметалічні (оксиди, нітриди) включення, можуть значно знизити межу витривалості і в'язкість.

Флокени – тонкі тріщини овальної або округлої форми, що мають у зламі вид плям – пластівців сріблястого кольору.

Метал із флокенами не можна використовувати в промисловості, під час зварювання утворюються холодні тріщини в наплавленому й основному металі.

Якщо водень знаходиться в поверхневому шарі, то він виділяється в результаті нагрівання до 150–180 oС або у вакуумі.

Для видалення прихованих домішок використовують вакуумування.

3. Спеціальні домішки – спеціально вводяться в сталь для набуття заданих властивостей. Домішки називаються легуючими елементами, а сталі легованими сталями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]