Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_2013_pravl_1.doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
27.99 Mб
Скачать

Розділ 3. Кристалізація металів. Методи дослідження металів

3.1. Механізм та закони кристалізації металів

Будь-яка речовина може знаходитися в трьох агрегатних станах: твердому, рідкому, газоподібному. Можливий перехід з одного стану в інший, якщо новий стан у нових умовах є стійкішим, володіє меншим запасом енерґії.

Зі зміною зовнішніх умов вільна енерґія змінюється за складним законом, відмінним для рідкого і кристалічного станів. Характер зміни вільної енерґії рідкого і твердого станів зі зміною температури показаний на рис. 3.1.

Рис. 3.1. Зміна вільної енерґії в залежності від температури

Відповідно до цієї схеми, вище за температуру Тs речовина повинна знаходитися в рідкому стані, а нижче Тs – у твердому.

За температури, що дорівнює Тs, рідка і тверда фази мають однакову енерґію, метал в обох станах знаходиться в рівновазі, тому дві фази можуть існувати одночасно нескінченно довго. Температура Тsрівноважна, або теоретична температура кристалізації.

Для початку процесу кристалізації необхідно, щоб процес був термодинамічно вигідний системі і супроводжувався зменшенням вільної енерґії системи. Це можливо за охолоджування рідини нижче за температуру Тs. Температура, за якої практично починається кристалізація, називається фактичною температурою кристалізації.

Охолоджування рідини нижче за рівноважну температуру кристалізації називається переохолодженням, яке характеризується ступенем переохолодження (∆Т):

Ступінь переохолодження залежить від природи металу, ступеня його забрудненості (чим чистіший метал, тим більший ступінь переохолодження), швидкості охолодження (чим вища швидкість охолодження, тим більша ступінь переохолодження).

Розглянемо перехід металу з рідкого стану в твердий.

У процесі нагрівання всіх кристалічних тіл спостерігається чітка межа переходу з твердого стану в рідкий. Така ж межа існує у процесі переходу з рідкого стану в твердий.

Кристалізація – це процес утворення ділянок кристалічної решітки в рідкій фазі і зростання кристалів із центрів, що утворилися.

Кристалізація протікає в умовах, коли система переходить до термодинамічно стійкішого стану з мінімумом вільної енерґії.

Процес переходу металу з рідкого стану в кристалічний можна зобразити кривими в координатах час – температура. Крива охолодження чистого металу представлена на рис. 3.2.

Ттеор – теоретична температура кристалізації; Ткр – фактична температура кристалізації

Рис. 3.2. Крива охолодження чистого металу

Процес кристалізації чистого металу

До точки 1 охолоджується метал у рідкому стані, процес супроводжується плавним зниженням температури. На ділянці 1–2 відбувається процес кристалізації, що супроводжується виділенням тепла, яке називається прихованою теплотою кристалізації. Воно, компенсує розсіювання теплоти в простір, і тому температура залишається постійною. Після закінчення кристалізації в точці 2 температура знову починає знижуватися, метал охолоджується в твердому стані.

3.2. Будова металевого злитку

Схема сталевого злитку, дана Д. К. Черновим, представлена на рис. 3.3.

Рис. 3.3. Схема сталевого злитку

Злиток складається з трьох зон:

  1. дрібнокристалічна кіркова зона;

  2. зона стовпчастих кристалів;

  3. внутрішня зона крупних рівноважних кристалів.

Кристалізація кіркової зони йде в умовах максимального переохолодження. Швидкість кристалізації визначається значною кількість центрів кристалізації. Утворюється дрібнозерниста структура.

Рідкий метал під кірковою зоною знаходиться в умовах меншого переохолодження. Кількість центрів обмежена і процес кристалізації реалізується за рахунок їх інтенсивного зростання до великого розміру.

Зростання кристалів у другій зоні має направлений характер. Вони ростуть перпендикулярно стінкам виливниці, утворюються деревовидні кристали – дендрити (рис. 3.4). Ростуть дендрити за напрямом, близьким до напряму тепловідведення.

Рис. 3.4. Схема дендриту за Д. К. Черновим

Оскільки тепловідведення від металу всередині злитку в різні боки вирівнюється, то в центральній зоні утворюються крупні дендрити з випадковою орієнтацією.

Зони стовпчастих кристалів у процесі кристалізації стикуються. Це явище називається транскристалізацією.

Для малопластичних металів і для сталей це явище небажане, оскільки за подальшого пластичного деформування, кування можуть утворюватися тріщини в зоні стику.

У верхній частині злитку утворюється усадкова раковина, яка підлягає відокремленню і переплавленню, оскільки метал більш крихкий (близько 15–20 % від довжини злитку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]