Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ Диплом Племсерв.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.64 Mб
Скачать

3.8. Удосконалення племінної роботи шляхом застосування методу трансплантації ембріонів великої рогатої худоби

Трансплантація ембріонів – прогресивний напрям прискореного відтворення поголів’я, який дає можливість розв’язувати такі завдання: інтенсивно використовувати генетичний потенціал корів-рекордисток, прискорити створення високопродуктивних родин та ліній, одержання двійнят шляхом пересадки двох ембріонів одному реципієнту, створення банку ембріонів від видатних тварин способом глибокого їх заморожування (кріоконсервації), збереження генетичних ресурсів нечисленних і зникаючих порід, спрощення транспортування ембріонів у різні регіони земної кулі. [3]

Трансплантація ембріонів – це вилучення їх з яйцепроводів або матки однієї тварини (самка-донор) і пересадка в яйцепровід або матку іншої тварини (самка-реципієнт), яка перебуває на тій самій фазі статевого циклу, що й донор. Теля-трансплантат успадковує тільки генетичні якості батька і матері-донора. З допомогою сучасної гормональної обробки можна за одну овуляцію, в середньому, отримати до п'яти ембріонів (за рік – п'ять телят). [15]

Трансплантація ембріонів складається з таких технологічних операцій: відбору донорів та реципієнтів, викликання у корів-донорів суперовуляції, їх осіменіння, вилучення ембріонів, їх оцінки, зберігання, пересадки ембріонів реципієнтам.

При відборі використовують лише високопродуктивних, клінічно здорових корів з нормальною відтворювальною здатністю. У якості реципієнтів беруть телиць парувального віку або корів, які повинні бути не старші 7-и років, клінічно здоровими, з щорічними отеленнями без ускладнень, з вираженими ознаками охоти.

Множинної овуляції досягають шляхом проведення суперовуляції, коли гонадотропні гормони вводять після виявлення функціонуючого жовтого тіла (як правило, на 10-12 день статевого циклу). На практиці використовують два типи гонадотропінів: гонадотропін сироватки жеребих кобил (ГСЖК) та фолікулостимулюючий гормон (ФСГ).

Осіменіння проводиться при використанні сперми бугаїв-плідників згідно плану підбору. Ембріони вилучають нехірургічним шляхом з рогів матки корови, шляхом вимивання, за допомогою гумових катетерів на 6-й день після осіменіння.

Пересадку ембріонів здійснюють, в основному, нехірургічним методом. Одному реципієнту трансплантують один або два ембріони. На приживлення ембріонів великий вплив має синхронність статевих циклів донора і реципієнта. Відхилення не повинні перевищувати 12 год. Ступінь розвитку пересадженого ембріона повинен відповідати ступеню статевого циклу реципієнта. Необхідною умовою успішної трансплантації ембріонів є висока кваліфікація оператора по пересадці.

У 2009 році публічному акціонерному товариству «Полтаваплемсервіс» присвоюється статус підприємства (лабораторії) з трансплантації ембріонів. На сьогодні ембріотрансплантація – один із пріоритетних напрямків діяльності ПАТ “Полтаваплемсервіс”. За 2009 – 2011 роки створені мобільні пункти трансплантації в 7 господарствах, де були проведені вимивання корів-донорів і пересадки одержаних ембріонів. Зокрема ДГ ПЗ«Степне», Полтавської обл., ПЗ«Владана», Сумської обл., ВАТ “Полтаваплемсервіс” Полтавської обл., ПЗ«Степной», Запорізької обл., ТОВ «Калина», Полтавської обл., ТОВ ПЗ«Крок – УкрЗалізБуд», Чернігівської обл., ПЗ «Маяк», Черкаської обл.

За попередньо розробленим планом селекційно-племінної роботи проводиться одержання ембріонів від високопродуктивних корів. За період роботи було одержано 348 якісних ембріонів від 15 постійних донорів з надоєм 8 000 – 13 000 кг молока за 305 днів лактації. Проведено 303 ембріопересадки коровам і телицям-реципієнтам. Загальна приживлюваність свіжих ембріонів становила в середньому 55,3 %, а приживлюваність деконсервованих (попередньо заморожених) – 50-53 %.

Ще більші селекційні перспективи відкриваються щодо зберігання яйцеклітин у глибоко замороженому стані. Саме це дозволяє отримати цінне в генетичному відношенні потомство в потрібний час, навіть у віддалений. [26]

Кріобанк генетичних ресурсів підприємства “Полтаваплемсервіс” нараховує 186 ембріонів кращих представників червоної степової, англерської, червоної датської, української червоної молочної, української чорно-рябої молочної порід та їх помісей, у тому числі 99 ембріонів корів голштинської породи європейської селекції та української червоно-рябої молочної.

На підприємстві застосовують також метод мікрохірургічного поділу ембріонів на окремі бластомери, що дає можливість одержання одно яйцевих близнят-двійнят та збільшує вихід телят при трансплантації в два рази. Також монозиготні близнята є цінним матеріалом для вирішення багатьох генетичних і селекційних питань. Приживлюваність розділених половинок досягла 42,9 %.

Важливого значення у збільшенні виробництва яловичини і молока набуває вирішення проблем регуляції статі худоби. В основі поділу ембріонів на статі є аналіз їх каріотипу (хромосомного складу клітин). У племрепродукторі “Полтаваплемсервіс” в 2011 році вперше в Україні завідуючим лабораторією трансплантації Дувановим О.В. були одержані ембріони шляхом штучного осіменіння донора сексованою спермою після гормонально індукованої поліовуляції, що гарантує народження 90% телиць.

За 2009 – 2011 роки спеціалісти лабораторії трансплантації розробили ефективну програму відтворення маточного поголів’я ВРХ у ПАТ«Полтаваплемсервіс». Вона включає:

- традиційні методи гінекологічної диспансеризації, діагностики та лікування захворювань репродуктивних органів корів і телиць;

- сучасні високотехнологічні методи стимуляції та синхронізації статевих циклів та штучне осіменіння спермою, розділеною за статтю;

- розмноження методом трансплантації свіжих і заморожено-відталих ембріонів; - ембріональне клонування і отримання монозиготних близнюків.

Програма пройшла практичну перевірку в господарствах Полтавської та інших областях України.