Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ Диплом Племсерв.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.64 Mб
Скачать

Реферат

Тема: Технологія виробництва молока у ПАТ «Полтаваплемсервіс»

Бакалаврська робота: 83 сторінки, 38 джерел літератури.

Об’єкт дослідження: поголів’я корів і бугаїв-плідників української чорно-рябої молочної породи та голштинської породи європейської селекції.

Мета роботи: аналіз технології виробництва молока у ПАТ «Полтаваплемсервіс» Полтавського району Полтавської області.

Методи дослідження: аналітичні та статистичні, які включають вивчення технології виробництва молока, вивчення генеалогічної структури стада, господарськи корисних ознак корів та бугаїв-плідників; економічні та розрахункові – визначення середніх величин, їх похибок та показників вірогідності результатів досліджень.

Зміст досліджень: встановлено, що в господарстві ПАТ «Полтаваплемсервіс» Полтавського району Полтавської області розводять велику рогату худобу української червоно-рябої молочної породи та голштинської породи європейської селекції; проведено аналіз організації технологічних процесів і операцій: технології годівлі, утримання й вирощування корів і бугаїв-плідників, селекційно-племінної роботи, ветеринарно-санітарного стану господарства; обґрунтовано розрахунки ефективності виробництва молока у господарстві.

Пропозиції виробництву були розглянуті з можливістю подальшого впровадження в ПАТ «Полтаваплемсервіс», на базі якого проводилося дослідження.

Ключові слова: виробництво молока, годівля, корова, молочна ферма, порода, технологія, техніка, утримання.

ВСТУП

Однією з провідних галузей тваринництва є молочне скотарство. На сучасному етапі це актуальна і важлива галузь сільського господарства. Це зумовлюється не тільки кількістю худоби в господарстві України, а й високою вагою молока та яловичини у структурі тваринницької продукції

За останні роки в сільськогосподарських підприємствах обсяг виробництва молока зменшується. Скорочення виробництва відбулося в 19 регіонах, з яких найбільше у Житомирській (на 20%), Одеській (на 19,2%), Закарпатській (на 18,5%), Запорізькій (на 18,4%), Тернопільській (на 11,7%) областях. Зросло виробництво молока лише у Полтавській (на 5,3%), Херсонській (на 4,1%), Харківській (на 3,4%), Чернігівській (на 0,7%), Черкаській (0,6%), Сумській (на 0,3%>) областях.

Головним напрямком розвитку скотарства в Україні є удосконалення матеріально-технічної бази, яка дозволить галузь перевести на інтенсивний шлях розвитку, суть якого заклечається в максимальному виробництві продукції при найменших трудових і матеріальних витратах. Це направлення повинно бути засноване на досягненнях науково-технічного прогресу та використанні системного підходу до виробництва високоякісної продукції, все більшого застосування перспективних, високоефективних технологій виробництва молока на основі наукових досягнень, які зроблені в останні роки в скотарстві та дозволяють навіть в самих екстремальних умовах організовувати та вести рентабельне молочне скотарство.

Розділ 1 огляд літератури

    1. Порода і технологія

Сучасна велика рогата худоба походить від кількох різновидів дикого тура, який був дуже поширений у Європі. Свійські тварини порівняно із дикими предками мають значні відмінності. Основними причинами утворення доместикаційних змін тварин у процесі одомашнення є:

1) зміни умов існування, обмеження території, на якій перебувають тварини, призвели до зменшення фізичних навантажень, коригування кількості та якості кормів, режиму годівлі тощо;

2) значне послаблення природного відбору за ознаками плодючості, міцності конституції, стійкості проти захворювань;

3) система зоотехнічних прийомів, що проводяться з певною, чітко спрямованою метою [11, 18].

У давнину велику рогату худобу розводили для одержання м’яса, потім почали використовувати як тяглову силу, а пізніше — для одержання молока. Нині відбулася диференціація худоби залежно від того, яку продукцію одержують — молоко, продукти його переробки (масло, сири тощо) чи м’ясо [21].

Таким чином зміна умов існування, послаблення дії природного відбору і різке підсилення штучного відбору в основному за ознаками продуктивності поряд із спеціальною системою розведення були вирішальними факторами в еволюції свійських тварин та створенні нових порід [11].

На сьогодні в світі налічується близько тисячі порід, але найбільшого поширення набули 250 [10]. Тривалість існування породи залежить від того, наскільки вона відповідає попиту людини.

Одні породи використовуються сотні років, у результаті селекційно-племінної роботи їхня продуктивність зростає й розширюються зони їх розведення. Інші втрачають своє значення й зникають, а частина із них використовується як генофонд для виведення нових порід. Бурхливий процес породоутворення з використанням районованих та імпортних порід сприяв створенню нових. Це такі, як українська червоно-ряба молочна, українська чорно-ряба молочна, українська м’ясна, волинська м’ясна. Нині потрібні тварини, здатні проявляти високу продуктивність в умовах групового утримання, доїння на швидкодіючих доїльних установках, які мають високу стійкість проти несприятливих факторів зовнішнього середовища (обмежений моціон, недостатня інсоляція, тверде покриття підлог та ін.) [10].

Високі вимоги ставляться і до якості молока та м’яса. Отже, поліпшення існуючих і виведення нових порід є вимогою сьогодення.

У практиці ведення галузі скотарства набула поширення класифікація порід великої рогатої худоби за напрямом продуктивності. Тому розрізняють такі групи порід: молочні, комбіновані, та м’ясні [29].

В Україні розводять 11 порід молочного напряму продуктивності, 7 комбінованого і 13 м’ясного. Найчисленніші чорно-ряба та українська чорно-ряба молочна (36,3 %), червона степова (34,5 %), українська червоно-ряба молочна разом із симентальською (23,9 %), лебединська (3,6 %), інші породи (1,7 %) [10].