Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ_ Метод ОМ стац._25.05.10 .doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Задача №17

З метою збереження свого бізнесу в найближчі 5 років власник умовної операційної системи шукає альтернативних шляхів. Приміром, йому вбачаються наступні три можливі альтернативи.

Перша – змінити дислокацію операційної системи. Друга — змінити шлях потоку сировини (товару) зі складу до операційної системи, приміром, торгового центру. Третя – просто чекати і нічого не робити. Перша альтернатива – зміна дислокації операційної сис­теми в плані наближення до постачальника сировини (товару) – є суперечною і потребує тривалого аналізу і опрацювання. Друга альтернатива – рішення змінити шлях "потоку" сировини (товару) зі складу до операційної системи – на­цілена на зниження витрат і часу; також вона не буде втра­чати доходу, хоча і незначного.

Третя альтернатива – просто чекати і нічого не роби­ти – за всіх позитивних ситуацій на ринку впродовж першо­го року ведення бізнесу забезпечить достатнє зростання до­ходу. Однак очікування більше одного року дасть можливість конкурентам (вискочити в утворене стратегічне вікно), що надалі може привести до згортання бізнесу.

До вирішення проблеми власник операційної системи «зобов’язаний» припускати, що:

  1. високе зростання доходів є результатом збільшення попиту на продукцію, а це оцінюється сприятливістю ринку Р=0,55 (імовірність сприятливого ринку);

  2. вкладення в реалізацію наявних альтернатив для першої складуть 210дол., другої – 87 дол., третьої – 0 (експлуа­таційні витрати для всіх трьох альтернатив однакові).

  3. альтернатива "нічого не робити" може бути прийня­та тільки на один рік через існування конкуренції, але після цього в розвиток бізнесу для підтримки стійкого положення на ринку необхідно вкласти до 170 дол.;

  4. за умови зміни дислокації операційної системи з ура­хуванням високої сприятливості ринку Р1=0,55 доходи дорів­нюватимуть 195 дол. за рік, а за Р2=0,45 – відповідно 115 дол.;

  5. зміна схеми потоку сировини (товару) за сприятливої ситуації на ринку забезпечить дохід у 190 дол. за рік, а не сприятливого – лише 100 дол.;

  6. за умов, що склалися, через рік у разі додаткового вкладання в бізнес 170 дол. після чотирьох років була би така віддача: якщо Р1=0,55 – у сумі 70дол. за рік, а Р2=0,45 — відповідно 105 дол.

Задача №18

Господарство, що займається вирощуванням зернових культур, збирається побудувати цех по виробництву борошна. Пропонується до розгляду два варіанти проекту:

1. Побудувати цех вартістю 500 000 грн. При цьому варіанті мо­жливі: високий попит на борошно (імовірність 0,55) і низький — імовірність 0,45.При високому попиті очікується зростання щорічного прибутку до суми 400000 грн., а якщо попит буде скорочуватися, то щорічні збитки у зв’язку з великими капіталовкладеннями складуть 400000 грн.

2. Побудувати цех вартістю 300000 грн. За такої умови можливе зростання попиту (ймовірність 0,6) і скорочення попиту (ймовірність 0,4). У випадку підвищеного попиту протягом наступних років щорічний прибуток складе 250 000 грн, а при скороченні - збиток 40 000 грн.

Необхідно обрати оптимальний варіант будівництва заводу.