Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ_ Метод ОМ стац._25.05.10 .doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Задача №22

Сільськогосподарське підприємство займається вирощуванням пшениці. Його валовий збір дорівнює 8600 тонн. Воно може продати свій урожай двом фірмам. Перша – приймає пшеницю за ціною 1450 грн за 1т, але приймає пшеницю з вологістю не більше 3%. Друга фірма не звертає особливої уваги на вологість, але пропонує купити пшеницю за ціною 1250 грн за 1т, також вона знаходиться на більшій відстані від підприємства ніж перша фірма, через що транспортні затрати збільшаться на 25 000 грн. Для того, щоб вологість зерна не перевищувала вимогам першої фірми, підприємство має зробити додаткові витрати – 100 000 грн. Якій із двох фірм буде вигідніше продати пшеницю?

Задача №23

Сільськогосподарське підприємство спеціалізується на виробництві плодово-ягідної продукції. Площа насаджень яблук дорівнює 180 га, валовий збір минулого року дорівнює 8062,3 ц. При плануванні врожайності наступного року головний агроном пропонує робити позакореневе підживлення яблуні, що має підвищити врожайність на 15%. Для цього потрібно закупити відповідні хімічні речовини, вартістю 30 грн за 1 кг, норма їх внесення 2 кг на 1 га, підживлення потрібно зробити тричі. За допомогою дерева рішень з’ясуйте яке рішення прийме керівництво, якщо також відомо, що ймовірність гарних погодних умов, при яких збільшення врожайності порівняно із минулим роком очікується на рівні 10%, дорівнює 0,65. Ймовірність поганих умов (врожайність збільшиться на 5% ) – 0,35. Очікувана ціна реалізації – 325 грн за 1 ц.

Задача №24

Оцінити два варіанти роботи скотовідгодівельного комплексу підприємства в аспекті максимізації виробничої потужності: коли постановка молодняка на дорощування і відгодівлю здійснюється у місячному віці; у піврічному віці.

Визначити, наскільки зміниться виробнича потужність у другому варіанті порівняно з першим за рахунок середньодобових приростів живої маси і за рахунок постановочної маси молодняка.

Скотовідгодівельний комплекс налічує 1000 скотомісць (Ск). Коефіцієнт використання потужності комплексу (Кп) становить 0,85; середньодобовий приріст живої маси тварин у середньому по стаду (Сп) сягає 820 г, а період відгодівлі до заданої маси (То) становить 1,5 року за умови постановки молодняка на дорощування і відгодівлю в місячному віці живою масою 46 кг. За другого варіанта жива маса однієї голови в шестимісячному віці при постановці на комплекс сягала 105 кг, а період відгодівлі скоротився до 1,31 року.

Задача №25

ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району передбачає розширення своєї діяльності на новому ринку. Попередні прогнози показали, що за сприятливих умов будівництво великого заводу принесе компанії 2000 тис. грн прибутку; якщо ж ринок буде несприятливий – збитки становитимуть 1800 тис. грн. Будівництво невеликого заводу принесе 1000 тис. грн прибутку за сприятливих умов і 200 тис. грн збитків за несприятливих. Передбачається, що ймовірність сприятливих та несприятливих умов на ринку однакова.

Задача №26

ТОВ «Агрофірма» Лиманський» Очаківського району спеціалізується на вирощуванні винограду та його переробці.

На ринку існує високий попит на продукцію підприємс­тва. Для того, щоб не втратити потенційних покупців, воно повинно якомога скоріше прийняти рішення, яке зможе задовольнити існуючий рівень високого попиту. Підприємство може встановити нове обладнан­ня (для цього необхідно 24350 грн) або збільшити обсяги виробництва введенням понаднормову праці (необхідно 6540 грн).

Існує ймовірність того, що попит на продукцію підприємства може знизитись. Для варіанта, де пропонується збільшити виробничі потуж­ності, ймовірність складає 45 %, а у варіанті використання понаднормо­вої праці - 25%.

У першому варіанті у випадку високого попиту прибуток станови­тиме 32000 грн , низького - 27000 грн, у другому - 11950 і 8900 відпо­відно.

Необхідно визначити, яку політику обрати підприємству.