Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ_ Метод ОМ стац._25.05.10 .doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Задача №40

Менеджер магазину роздрібної торгівлі оцінює річний по­пит на молочну продукцію ЗАТ «Лакталіс-Миколаїв» у 150 000 шт. Витрати на замовлення становлять 45 грн. Витрати зберігання – 0,15 грн за одиницю товару на рік.

Розрахувати:

  • оптимальне замовлення;

  • кількість замовлень і денну кількість продажу, якщо магазин працює 350 днів на рік;

  • якщо термін виконання замовлення 7 днів, розрахуйте точку відновлення замовлення.

Задача №41

Магазин-салон, що продає сільськогосподарську техніку, прогнозує стійкий попит на трактори ХТЗ 3510 у розмірі 4 трактори за тиждень. У зв’язку з тим, що попит на трактори постійно зростає, Харківський тракторний завод пропонує магазину зарезервувати певну кількість тракторів цієї марки. Витрати на зберігання 300 грн на рік, витрати резервування – 250 грн за один трактор в рік, витрати на оформлення замовлення – 375 грн. Усього протягом року магазин має 60 робочих тижнів.

Розрахувати:

  • оптимальне замовлення;

  • оптимальну кількість зарезервованих одиниць;

  • кількість замовлень.

Задача №42

На молокопереробному підприємстві ЗАТ «Лакталіс-Миколаїв» необхідною складо­вою технологічного процесу є використання хімічних реактивів – стабілізаторів. Фірма-постачальник вимагає резервування необхідного замовлення.

Річна потреба в стабілізаторах обходиться в 12400 грн.

Витрати на оформлення замовлення становлять 115 грн, вит­рати на зберігання одиниці реактиву – 1,5 грн. Витрати резерву­вання – 0,28 грн/шт.

Необхідно визначити:

  1. Який оптимальний розмір замовлення?

  2. Яка кількість реактиву слід зарезервувати?

  3. Розрахуйте оптимальну кількість замовлень і час між за­ мовленнями (за умови, що завод працює 360 днів за рік).

Задача №43

ТОВ «Колос» займається вирощуванням озимої та ярої пшениці. При цьому підприємство здійснює експортно-імпортні операції, що пов’язано з постійним ризиком скорочення виручки чи зростання витрат, а також з несприятливими змінами курсів валют.

Так, підприємство експортувало за кордон озиму пшеницю 250 т на суму 300 тис. грн. На момент відвантаження обмінний курс гривня/долар був 7,5 грн за 1 дол. Операція була сплачена через три місяці, коли курс становив 8,5 грн за 1 дол.

Який реальний приплив (у доларах) грошових засобів і дійсний прибуток стали нижчими за очікувані? Тобто яким операційним ризиком було обтяжене фінансове становище фірми у зв’язку зі спадом курсу гривні?

Задача №44

Оскільки майбутнє передбачити з абсолютною точністю не­можливо, то будь-які інвестиційні проекти пов’язані з відповідним ризиком. Щоб його зменшити, використовується така математич­на концепція, як очікувана вартість або очікуваний результат, по­множений на ймовірність того, що він буде досягнутий.

Ваше підприємство збирається інвестувати 100 тис. грн і має два проекти: проект А обіцяє дати прибуток у 25 тис. грн, а проект Б – у 23 тис. грн. Імовірність фактичного результату проекту А становить 80%, а проекту Б – 90%. Визначте, який із про­ектів менш ризиковий і більш вигідний.

Задача №45

На Вашій фірмі є в наявності 150 верстатів 10-ї категорії ремонтної складності та 300 верстатів 12-ї категорії ремонтної складності. Ремонтний цикл становить 5 років, а його структу­ра така:

К-М-М-С-М-М-С-М-М С-М-М-К.

Визначте тривалість робочого дня виконання ремонтних робіт на цикл. Трудомісткість на одиницю складності малого ремонту – 1,5 год, середнього – 5 год, капітального – 12 год. Річний фонд роботи слюсаря становить 1920 год.