Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ_ Метод ОМ стац._25.05.10 .doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Задача №35

На ринку існує високий попит на продукцію підприємс­тва. Для того, щоб не втратити потенційних покупців, воно повинно якомога скоріше прийняти рішення, яке зможе задовольнити існуючий рівень високого попиту. Підприємство може встановити нове обладнан­ня (для цього необхідно 20000 грн), або ввести понаднормову працю працівників (необхідно 2000 грн).

Існує ймовірність того, що попит на продукцію підприємства може знизитись. Для варіанта, де пропонується збільшити виробничі потуж­ності, ймовірність складає 40 %, а у варіанті використання понаднормо­вої праці - 20%.

У першому варіанті у випадку високого попиту прибуток станови­тиме 27000 грн , низького - 23 000 грн, у другому - 8950 і 5900 відпо­відно.

Необхідно визначити, яку політику обрати підприємству.

Задача №36

Ви вирішили придбати цінні папери, але не можете ви­значитись які саме: облігації, акції чи депозити. Припустимо, що рівень ваших доходів буде залежати від економічної ситуації у державі: мож­лива стагнація, інфляція і стабільна ситуація. Відсотки в залежності від економічної ситуації та виду цінних паперів наведені у табл. 1. Обґрунтуйте ваше рішення.

Таблиця 1

Таблиця доходів (відсотків) від коштів, укладених у цінні напери, %

Цінні папери

Економічна ситуація

Стабільна

ситуація (1)

Стагнація(2)

Інфляція(З)

Облігації

12

6

3

Акції

15

3

-2

Депозити

6,5

6,5

6,5

Імовірність

0,5

0,3

0,2

Задача №37

До банку звернулася фірма з метою отримати строком на один рік 100000 грн. Банкір стоїть перед вибором: провести чи ні ау­диторську перевірку фірми, позичити гроші чи ні. Вартість аудиторської перевірки коштує 800 грн. З попереднього досвіду банкір знає, що 4% фірм, які пройшли аудиторську перевірку й після якої банк прийняв рі­шення дати позику, не повертають її. Серед фірм, які отримали позику без аудиторської перевірки, цей показник вищий і сягає 15%.

Розглянути ситуацію, визначити певну лінію поведінки банку. По­зика може бути видана під 9% річних.

Задача №38

Для фінансування проекту товаровиробник повинен за­йняти 30000 грн строком на один рік. Банк може позичити йому цю су­му під 13% річних або вкласти в справу з 100% поверненням суми, але під 8% річних. З минулого досвіду відомо, що 5% таких клієнтів суму не повертають. Розгляньте ситуацію, вирішивши питання про можливість одержання позики, використовуючи «дерево рішень».

Задача №39

ВАТ «Зелений Гай» Вознесенського району має власний винзавод, що здійснює виробництво коньяку. Зокрема, витрати на зберігання коньяку на складі становить 7,5 грн за одну пляшку, а витрати на замовлення – 1,5 грн за одну пляшку. Річний попит на коньяк «Гринвіч» становить 1800 пляшок. Оптовий склад підприємства працює 360 дні на місяць, а постачання дорогих напоїв здійснюється з періодичністю в 15 днів.

Розрахувати:

  • оптимальне замовлення;

  • кількість замовлень за рік;

  • денну кількість споживання;

  • точку замовлення.