Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen модуль1.docx
Скачиваний:
179
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
529.13 Кб
Скачать

44.Особливості впливу на спинний мозок ядер Дейтерса. (схема)

Ядра Дейтерса здійснюють вплив через вестибулоспінальний тракт , вони активують альфа і гамма мотонейрони розгиначів і гальмують мотонейрони згиначів. Активація тракту відбувається при дії вестибулярних рецепторів , оскільки ці рецептори не адаптуються і весь час знаходяться в умовах гравітації . Основне фізіологічне значення тракту – постійна підтримка тонуса антигравітаційних м*язів - розгиначів(литковий), і підтримка постійної пози тварини чи людини в гравітаційному полі Землі.

45. Особливості впливу на спинний мозок ретикулярних ядер моста та довгастого мозку.

В средних отделах ретикулярной формации находятся нейроны, образующие ретикулоспинальный путь, оказывающий тормозное влияние на мотонейроны спинного мозга. На дне IV желудочка расположены нейроны «голубого пятна». Их медиатором является норадреналин. Эти нейроны вызывают активацию ретикулоспинального пути в фазу «быстрого» сна, что приводит к торможению спинальных рефлексов и снижению мышечного тонуса.

46.Вплив мозочка на моторну функцію, його участь в організації та реалізації рухових програм (схема)

Мозочок - надсегментований відділ мозку, розташований позаду великих півкуль над довгастим мозком, і мостом , лежить у задній черепній ямці .

У ньому виділяють 3 частини

Археоцеребеллюм або давній - Представлений флокуло-нодулярною долею. Він тісно пов*язаний з вестибулярними ядрами, та вестибулярним апаратом. Бере участь у підтримці постави, рівноваги, руху очних яблук.

Палеоцеребеллюм чи старий мозочок- в ного приходять імпульси від пропріорецепторів через спинний мозок (спіноцеребелярні тракти, оливарні ядра продовгуватого мозку) Забезпечує координацію і плавність рухів , а саме синергію – контроль сили, швидкості, напряму рухів.

Неоцеребеллюм – пов*язаний з корою головного мозку , існує у савців. Здійснює планування і програмування рухів

Аферентні зв*язки мозочка представлені шляхами:

Спіноцеребелярні

Вестибулоцеребелярні

Оливоцеребелярні

Кортико-понтоцеребелярні ( проведення інформації від кори гол. мозку)

По цих шляхах поступають імпульси від спеціалізованих механорецепторів шкіри , м*язів.

Еферентні зв*язки

Церебелльоталамокортикальні- від ядер мозочка до кори

Церебелльовестибулярні

Церебелльорубральні

Церебелльоретикулярні

Всі впливають на рухову активність . майже всі зв*язки і нейрони в мозочку – гальмівні. Найбільш важливі грушеподібні кл Пуркіньє- гальмівний вплив на рухові рефлекси.

В процесі виконання рухів мозочок отримує інформацію від кори і моторних зон про план рухів. Мозочок отримує цей результат по колатералях пірамідного і руброспінального тракту. Одночасно до нього поступає інформація від м*язів. В проміжній зоні мозочка зріврюється план рухів і реальний результат. Якщо вони не співпадають то до моторно кори йдуть імпульси, що корегує дане розходження.

Функці мозочка:

Уточнює і корегує швидкість рухів

Підтримує рівновагу тіла

Корекція діяльності рухових центрів , регуляція тонуса м*язі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]