Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика і естетика.Навч.курс.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
187.09 Кб
Скачать

Заняття 8. Основні питання морального виховання.

План:

1. Проблема предмета морального виховання.

2. Зміст морального виховання.

3. Засоби та методи морального виховання.

Методичні поради

При розкритті теми слід особливу увагу звернути на те, що етика є теоретичною основою морального виховання. Тому слід простежувати історичні тенденції розвитку етики з основними ідеями морального виховання в минулому і сьогоденні. Слід бачити єдність в моральному вихованні загальнолюдських, національних, класових елементів, взаємодію морального виховання з естетичними, правовим, релігійним, інтелектуальним, трудовим і фізичним вихованням.

Для розкриття теми велике значення має проблема предмета морального виховання. Розуміння морального виховання як утвердження в свідомості і поведінці людей кращих досягнень культури суспільства. Бачення місця і ролі морального виховання у всебічному розвитку особистості. Звідси випливає зміст, або завдання, морального виховання: формування здібностей сприймання і морального осмислення людського спілкування, вчинків, розуміння їх структури; формування моральної свідомості особистості, знань про моральні вимоги суспільства до поведінки, перетворення їх в морально-оцінні здібності – совість, моральні переконання; формування здібностей, навичок, умінь втілення моральних переконань, морального ставлення до соціальних факторів у відповідні практичні дії, реальну поведінку, стосунки з людьми.

При розкритті питання засобів морального виховання слід звернути увагу на особливу роль праці, мистецтва і релігії у моральному вихованні.

Розглядати методи морального виховання як систему правил і прийомів цілеспрямованого впливу на моральну свідомість і поведінку людини. Розрізняти методи переконання і примусу, спонукання, заохочення і покарання тощо. Характеризувати методики морального виховання в різних педагогічних системах (Макаренка, Монтессорі, Сухомлинського, “педагогіці співробітництва” і т.д.).

Бачити педагогічну творчість учителів у сфері форм організації морального виховання, розмаїтті форм морально-виховної роботи в залежності від віку вихованців, умов і засобів виховання тощо.

Критичне вивчення світового досвіду морального виховання в сім’ї, навчальних закладах різного рівня є необхідною складовою підготовки майбутнього учителя до відповідної роботи в школі.

Література:

1. Добрынина В., Смоленцев Ю. Беседы по марксистско-ленинской этике: Книга для учителей. – М., 1980.

2. Идеология, мораль, искусство /Под ред. Л.Т.Левчук. – К., 1991

3. Ильин Е.Н. Искусство общения. – М., 1988.

4. Императивы человечности /Под ред. Н.Ф.Тарасенко. – К., 1990

5. Синиця О.І. Педагогічний такт і майстерність учителя. – К., 1981.

6. Сухомлинський В.О. Моральні заповіді дитинства і юності. – К., 1966.

7. Сухомлинський В.О. Сто порад учителеві. – К., 1988.

8. Этика путь к красоте отношений. Курс лекций. Хамитов Н.В., Крылова С.А.. – К., 2007.

Заняття 9. Предмет та завдання естетики (2 год)

План:

1. Естетика як філософська дисципліна

2. Предмет і структура естетичного знання.

3. Завдання та функції естетики.

Методичні поради

Приступаючи до вивчення естетики важливо усвідомити, що її основні ідеї розвивалися в межах філософії і в конкретних мистецтвознавчих дослідженнях. взаємозв'язок естетики з філософією полягає в тому, що її теоретичні принципи і метод залежать від світоглядних позицій і конкретної методології філософської концепції конкретного мислителя певного філософського напряму.

Естетика постійно взаємодіє з мистецтвознавством, поповнюючи свій арсенал конкретним мистецтвознавчим матеріалом, збагачується аналізом сучасного стану мистецтва і, у свою чергу, виробляє систему теоретичного знання, що визначає сітку ціннісних орієнтацій для самого мистецтва. Формуючи загальні принципи аналізу художньої творчості, естетика створює методологічні основи для художньої критики.

Необхідно відзначити ще одну особливість естетики – як самостійна система теоретичного знання вона сформувалася до середини ХVІІІ століття і пов'язують цей процес з діяльністю німецького мислителя Баумгартена. Але вивчення історії естетики іде в глибини століть, у міфологію, до філософських вчень Платона і Аристотеля, Августина Блаженного та іншого мислителів. У цьому випадку можна говорити про естетичні уявлення і погляди, але існуючих не самостійно, а в межах філософських, теологічних чи художніх концепцій.