Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен цивільне.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
525.25 Кб
Скачать

62 Види представництва

1.Добровільне, при якому дієздатна особа, яка сама здатна вчиняти правочини, використовує для їх вчинення представника на власний розсуд. Таке представництво здійснюється на підставі договору, зокрема договору доручення, довіреності або акта органу юридичної особи ( наказ, посадова інструкція тощо).

Різновидом такого представництва є комерційне представництво. Комерційним представником є особа, яка постійно та самостійно виступає представником підприємців при укладенні ними договорів у сфері підприємницької діяльності. Воно ґрунтується на підставі договору або довіреності. Для такого представництва закон допускає одночасне представництво різних сторін правочину за їх згодою і в інших випадках, встановлених законом. Таке представництво має таки особливості:

- воно відбувається у сфері підприємницької діяльності і комерційним представником може бути лише суб’єкт підприємницької діяльності;

- можливість здійснення такого представництва поставлена законом у залежність від наявності у представника відповідних повноважень на укладення договору від усіх його сторін;

- договори доручення в такому представництві завжди мають відплатний характер.

2. Обов’язкове представництво – воно існує незалежно від волевиявлення особи, яку представляють ( представництво опікунів, батьків тощо). Різновидом такого представництва є статутне представництво, за яким представниками виступають уповноважені організації, яким за їхніми статутами надано право представляти інтереси членів їхніх організацій ( профспілки тощо).

Якщо представник вчинив правочин без відповідних повноважень від особи, яку він представляє, то він дійсній при схваленні його цією особою. Якщо особа, яку представляють ( при відсутності повноважень у представника( не схвалює дії представника, то такий правочин не породжує для прав та обов’язків для сторони, яку представляють. Для правочинів, які не потребують письмової форми, можливе їх схвалення в усній формі ( наприклад, шляхом здійснення конклюдентних дій, які б свідчили про прийняття виконання). Для інших правочинів схвалення може бути проведено шляхом направлення листа, телеграми тощо.

68 Способи набуття права власності

Виникнення і припинення права власності відбувається при настанні певних юридичних фактів і з вимогами законодавства. У більшості випадків виникнення права власності на конкретне майно у однієї особи означає припинення права власності на це майно у іншої особи, тому одні і ті ж юридичні факти, як правило, є підставами як виникнення так і припинення права власності. Способи виникнення права власності : первісні і похідні. До первісних способів відносяться такі, при яких право власності виникає, або вперше, або незалежно від волі попереднього власника. Похідними є такі способи, при яких право нового власника виникає за згодою попереднього власника. Існує, але не передбачений ЗУ такий спосіб виникнення права власності, як набуття за давністю володіння. В залежності від того чи можуть способи виникнення права власності використовуватися всіма власниками або певним колом власників, вони поділяються на : загальні та спеціальні. Загальні способи : отримання продукції і доходів, набуття майна за договором. Спец. способи : конфіскація (примусове безоплатне вилучення майна, яке забезпечується як санкція за вчинене правопорушення), націоналізація (примусове вилучення майна із приватної у державну власність, яке приймається відповідними держ. органами, як макроекономічний засіб регулювання економіки – оплатна та безоплатна), реквізиція (примусове оплатне вилучення майна, у випадку техногенних та екологічних катастроф, а також військових дій). Спец. засоби може застосовувати тільки держава. Момент виникнення права власності у набувача майна за договором виникає із фактичною передачею речі, якщо інше не передбачене ЗУ, або договором. Передачею визнається вручення речей набувачу, а також передача транспортній організації для відправки набувачу. Якщо договір про відчуження майна підлягає держ. реєстрації або нотаріальному посвідченню, то паво власності виникає у набувача в момент реєстрації, або нотаріального посвідчення договору, незалежно від того коли фактично річ буде передана. Підстави припинення права власності : 1)обставини пов’язані із припиненням існування об’єкта права власності (використання сировини, загибель речей) 2)обставини пов’язані із припиненням суб’єкта права власності 3)примусове відчуження майна власника без його волі на підставі передбачених в законодавстві.