Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен цивільне.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
525.25 Кб
Скачать

72 Загальні положення про цивільний договір

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Це найбільш поширений вид правочинів. До зобов’язань, що виникають з договорів, застосовуються загальні положення про зобов’язання, якщо інше не витікає з договору або закону. Договір є вольовим актом сторін, їх спільне волевиявлення втілюється в договорі. Сторони є вільними в укладенні договору. Вони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але договір повинен відповідати загальним засадам цивільного законодавства. Свобода договору це не уседозволеність, умови договору є обов’язковими для виконання їх сторонами.

Значення договору велике. Через нього забезпечується цивільний, товарно – грошовий оборот в суспільстві. Через договір забезпечується задоволення інтересів учасників обороту. Унікальність договору як правового явища полягає у тому, що договір як спільне волевиявлення сторін, домовленість власне приватних осіб набуває характеру норми права, що забезпечується примусовою силою держави, і в свою чергу надає організованості, порядку і сталості економічним відносинам.

73 .Види договорів.

Договори можна класифікувати за різними підставами:

1. За розподілом обов’язків між сторонами:

а) односторонні; б) двосторонні.

Односторонній – це договір, в якому одна сторона бере на себе обов’язок перед другою стороною вчинити певні дії або утриматися від них, а друга сторона має лише право вимоги, без виникнення зустрічного обов’язку щодо іншої сторони (договір доручення, дарування, займу).

Двосторонній - це договір, в якому обидві сторони наділені правами і обов’язками ( договір купівлі – продажу, поставки, підряду тощо).

2. За наявністю зустрічного відшкодування:

а) відплатні; б) безоплатні.

Відплатним є договір, у якому обов’язку однієї сторони здійснити певні дії відповідає зустрічний обов’язок другої сторони щодо надання матеріального чи іншого блага. Відплатність в договорі може виражатися у передачі грошей, речей, наданні зустрічних послуг, виконання роботи тощо.

Безоплатним є договір, у якому обов’язок надання зустрічного виконання відсутній ( договір дарування).

3. За моментом виникнення договору:

а) консенсуальним; б) реальним.

Консенсуальним є договір , який вважається укладеним з моменту досягнення сторонами згоди по всіх істотних умовах договору. Більшість договорів є консенсуальними ( договір поставки , підряду тощо).

Реальним є договір, який вважається укладеним з моменту, коли на підставі досягнутої угоди здійснюється виконання за договором – передача контрагенту певного майна ( договір перевезення).

4. Договір основній та додатковий .

Додаткові договори залежать від основних, слідують за ними. Додатковими є всі договори, що спрямовані на забезпечення виконання зобов’язання ( наприклад, договір застави – додатковий, договір кредиту –основний).