Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 5,укр.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
972.8 Кб
Скачать

Галюциногени

В той час, як наркотики викривлено відбиваю реальність або нейтралізують її неприємні прояви, викликаючи ілюзію, наркотики галюциногенів дають бачення зовсім іншого світу, іншої реальності, яка існує незалежно від нас. Іноді цей інший світ притягує нас, тільки той, хто пізнає його хоч раз, вже не хоче повертатися і бажає бути у цьому ілюзорному світі як можна частіше. Саме у цьому небезпека безконтрольного використання наркотиків галюциногенів.

Наркотики галюциногенів викликають серйозні порушення в психічній сфері, які супроводжуються :

- викривленням сприйняття часу і простору;

- а також зміни сприйняття своєї особи.

Людина, яка перебуває під впливом, потрапляє в інший світ, в якому звуки і фарби відчуваються живими і наповнюються живим сенсом. Ці процеси можуть супроводжуватися підвищеною чутливістю, яка може привести до прояву марення, галюцинацій, параної.

Марихуана

Цей наркотик рослинного походження. Його готують з висохлого листя і кольорів індійських конопель. Ці коноплі ростуть на місцевості з переважно теплим кліматом в Мексиці, в Африці, Індії і на середньому сході. Її можна також вирощувати в помірному кліматі.

Марихуану палять у вигляді сигарет за допомогою трубки. Більшість любителів марихуани після викурювання наркотику відчувають:

- короткочасний страх, неприємна напруга, яка швидко змінюється гарним настроєм і ейфорією;

- нападами неконтрольованого сміху;

- підвищену потребу до спілкування;

- порушується сприйняття часу і простору;

- фарби і звуки стають більше насиченими;

- наркомани вважають, що вони можуть читати думки своїх співрозмовників і передавати свої думки іншим.

Підвищені дози марихуани викликають серйозні зміни в емоційній сфері:

- послаблення уваги;

- втрата пам'яті;

- помилкове не критичне відношення до власного стану;

- можуть проявлятися різні фобії;

- вирази наркомана незрозумілі для оточення;

- він демонструє манію переслідування, при цьому може бути небезпечним.

Багато фахівців пишуть про те, що невелике вживання марихуани не викликає небажаних змін в організмі і фізичну залежність. Пропагандистські ідеї легалізації марихуани стверджують, що цей наркотик менш шкідливий, чим навіть алкоголь. Але це повною мірою не так. Бо не можна розглянути дії марихуани виключно з точки зору фармакологічних ефектів. Небезпеку необхідно шукати в особливостях самого наркомана. На відміну від азіатів представники «західної цивілізації» рідко зупиняються на цьому наркотику. Марихуана стає відправною точкою для вживання інших сильніших наркотиків.

Лсд- 25

Диетиламіт лизердимової кислоти (ЛСД- 25). Найбільш поширений, вивчений і одночасно найбільш небезпечний психотропний наркотик. Частіше цей наркотик зустрічається у вигляді порошку або рідини, що не має кольору, смаку і запаху.

Швидкість дії ЛСД залежить від:

- способу введення

- кількість препарату

- індивідуальній чутливості.

Наркотик, який вводиться через рот, починає дію через 45 хвилин, а для особливо чутливих до препарату - через 15 хвилин.

Після ін'єкції ефект проявляється через декілька хвилин.

Перші відчуття бувають, як правило, приємними. У людини виникають відчуття незвичайного оточення. Потім починаються прояви:

- симптоми збудження нервової системи;

- виникає відчуття незвичайного страху;

- тіло починає трястися, людина чухається;

- часто виникає серцебиття;

- зіниці дуже розширені, дуже часто для подолання світлобоязні необхідно носити чорні окуляри.

Після того, як молекули наркотику досягли головного мозку, починається зміни стану свідомості, яка триває декілька годин, і великі галюцинаторне переживання.

Існує класифікація наслідків, які виникають внаслідок хронічного зловживання ЛСД : - гострий стан психозу і паніки, іноді вони можуть виникати разом з суїцидними реакціями і схильністю до самогубства - явище відлуння.

Це означає можливість спонтанного повторення психотропної зміни свідомості, яка може настати через декілька тижнів або місяців після припинення введення наркотику в дуже гострій формі. Вона супроводжується гострою манією переслідування. У цьому стані людина може закінчити життя самогубством або до насильницьких дій відносно інших осіб - стан слабкої концентрації уваги, байдужість, апатія до того, що усьому, що оточує.

Людина, що страждає хронічною дією ЛСД, кидає свою сім'ю, друзів, роботу і в повній ізоляції проводить увесь час з однією думкою, де добути ще наркотику - проблема, яка має велике теоретичне і практичне значення хромосомні порушення. Вони були виявлені у деяких наркоманів, які вживали ЛСД.