Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 5,укр.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
972.8 Кб
Скачать

Підліткові самогубства

Причиною підліткових самогубств найчастіше є:

  • бідність;

  • стосунки в сім'ї;

  • стосунки з однолітками;

  • алкоголь;

  • наркотики;

  • неприємності з навчанням;

  • неподілена любов;

  • пережите в дитинстві насильство;

  • соціальна ізоляція;

  • невиліковні хвороби.

Підвищений ризик самогубства мають гомосексуальні підлітки, які здійснюють спроби суїциду в 4 раз частіше.

Захисні чинники:

  • Міцні сімейні і соціальні зв'язки знижують вірогідність суїциду.

  • Наявність дітей, особливо для жінок, а також вагітність є сильними чинниками зниження ризику.

  • Релігійні. Релігійні переконання, особливо, участь в релігійній діяльності, пов'язані зі зменшенням вірогідності самогубства.

Профілактичні заходи

Рання ідентифікація і відповідне лікування розладів психіки — важлива частина стратегії профілактики.

Попри те, що антидепресанти (психотропні лікарські речовини, які покращують настрій, зменшують або знімають тугу, млявість, апатію і емоційну напругу, підвищують психічну активність, нормалізують фазову структуру і тривалість сну, апетит) при неправильному застосуванні можуть спровокувати самогубство, це не є приводом відмовлятися від їх застосування.

Крім того, ефективними як і раніше вважаються телефони довіри і центри по наданню психологічної допомоги, що знаходяться, у тому числі в учбових закладах.

Здійснення самогубства

Способи здійснення самогубства дуже різноманітні:

  1. Повішення. Повішення — вид самогубства, вбивства, страти; механічна асфіксія (задуха, кисневе голодування), що полягає в задушенні петлею (висельный вузол — вид морського вузла, що відноситься до петель, що самозатягуючим), під впливом тяжкості тіла. У більшості випадків смерть повішеного настає зовсім не від задушення, а від здавлення сонних артерій, що подають кров в мозок, у зв'язку з чим, через декілька секунд людина втрачає свідомість, а через декілька хвилин настає біологічна смерть із-за безповоротних ушкоджень кори головного мозку. Сердечна діяльність триває деякий час після зупинки дихання.

  2. Задушення.

  3. Утоплення - смерть. Те, що втопило - смерть, що виникає в результаті проникнення води(рідше за інші рідини і сипкі матеріали) в легені і дихальні шляхи.

Розрізняють декілька типів того, що втопило:

  • Істинний, «мокрий» — виникає, коли в дихальні шляхи і легені потрапляє велика кількість рідини. Як правило, це трапляється з тими людьми, які до останнього борються за життя. Зустрічається в середньому в 20% випадків.

  • «Сухе» - виникає, коли відбувається спазм голосової щілини і в результаті рідина не проникає в легені. Зустрічається в середньому в 35% випадків.

  • Синкопальне - відбувається при рефлекторній зупинці серця із-за спазму судин. Що в цьому випадку потерпів, як правило, відразу йде на дно. Зустрічається в середньому в 10% випадків.

  • Змішаний тип - характеризується наявністю ознак як «мокрого», так і «сухого» типів. Зустрічається в середньому в 20% випадків.

Необхідно мати на увазі, що смерть людини, що знаходиться у воді, може настати не лише від того, що втопило, але і в результаті інших причин(серцево-судинних захворювань, різних травм та ін.).

Механізм того, що втопило

При тому, що втопило в прісній воді відбувається розрідження крові. Це пояснюється вступом води з легенів в кров'яне русло. Відбувається через різницю осмотичного тиску прісної води і плазми крові. Внаслідок розрідження крові і різкого збільшення об'єму крові в організмі відбувається зупинка серця (серце не в змозі перекачувати такий величезний об'єм). При тому, що втопило в солоній воді відбувається прямо протилежний процес - згущування крові(гемо-концентрація).

Механізм того, що втопило такий: що не уміє плавати людина, що потрапила у воду, робить глибокі вдихи під час боротьби за своє життя. Внаслідок цього відбувається попадання деякої кількості води в легені і втрата свідомості, т. до. тіло людини повністю занурене у воду і тривають дихальні рухи, то легені поступово повністю заповнюються водою. В цей час можуть статися судоми м'язів тіла. Через деякий час відбувається зупинка серця. Через декілька хвилин після цього починаються безповоротні зміни в корі головного мозку. При активній боротьбі за своє життя організму потрібно більше кисню, т.ч. гіпоксія посилюється і смерть настає в коротші терміни.

При тому, що втопило в холодній воді, особливо у дітей з невеликою масою тіла і високою регенераційною здатністю організму, іноді можливе повне або часткове відновлення функцій мозку через 5-10 хвилин після того, що втопило.

  1. Хімічна дія:

  • Отруєння. Залежно від препарату, діє декілька секунд (гостре) до декількох днів. Це захворювання або інший розлад життєдіяльності організму, що виник внаслідок попадання в організм отрути або токсину, а також дію, таке захворювання (наприклад, вбивство або самогубство за допомогою отрути), що викликало.

Залежно від того, який токсичний агент став причиною отруєння, виділяють:

- отруєння чадним і світильним газом;

- харчові отруєння (харчова інтоксикація) - будь-яке захворювання, викликане вживанням неякісної і отруйної їжі.

Харчова токсикоінфекція - гостре харчове отруєння, обумовлене споживанням продуктів, що містять патогенні мікроорганізми або токсини (а іноді це токсини, вироблені не патогенними мікроорганізмами). Окрім мікробних отруєнь, розрізняють отруєння, пов'язані із споживанням отрут рослин і тварин, а також отруєння різними хімічними речовинами.

Основні симптоми. Найчастіше, симптоми харчового отруєння проявляються через 1-2 години після вживання недоброякісної їжі. Основними симптомами є: біль в ділянці живота, нудота, блювота, діарея, нерідко головний біль і запаморочення, різка слабкість, у важких випадках, втрата свідомості.

Перша медична допомога

Необхідно з'ясувати, який продукт став причиною отруєння, по можливості, вилучити його. Якщо потерпілий у свідомості, необхідно промити йому шлунок:

  • дати 5-6 склянок кип'яченої води (не слід застосовувати розчин марганцевого калію);

  • потім натискаючи на корінь мови, викликати у хворого блювоту;

  • дати активоване вугілля: 1-12 пігулок, запити склянкою холодної кип'яченої води, доверти до кашоподібного стану, дати випити потерпілому;

  • через 2-3 години повторно промивають шлунок, слід повторити 2-3 рази;

  • при втраті свідомості, слідує переконається, що серце хворого б'ється і дихання є присутнім.

  • якщо дихання немає, то треба провести серцево-легеневу реанімацію;

  • якщо серце і легені працюють, необхідно змочити ватку нашатирним спиртом і дати понюхати хворому.

  • Отруєння отрутохімікатами.

  • отруєння кислотами і лугами.

Кислоти - складні речовини, до складу яких зазвичай входять атоми водню, здатні заміщатися на атоми металів і кислотний залишок. Водні розчини кислот мають кислий смак, мають подразливу дію, здатні міняти забарвлення індикаторів, відрізняються рядом хімічних властивостей. При вживанні всередину - роз'їдає внутрішні органи. Діє від декількох хвилин до декількох годин, при цьому дуже болюче для людини.

  1. Радіологічна дія - поглинання радіоактивних матеріалів.

  2. Стрибок і падіння з високих будівель, скель, мостів і інших підвищень, стрибок з літака без парашута.

  3. За допомогою вогнепальної зброї (самостріл). Найбільш поширене на Україні в середовищі військових і співробітників МВС, а так само у солдатів термінової служби, із-за доступу для цих груп зброї. Як варіант «російська рулетка».

  4. Методом підривання у безпосередній близькості від себе заряду вибухової речовини.

  5. Самоспалення.

  6. Доведення себе до фізичного виснаження (голод, спрага).

  7. За допомогою холодної зброї:

  • харакірі — ритуальне самогубство в Японії;

  • падіння на меч (у Древньому Римі);

  • розкриття кровоносних судин (людина помирає від втрати крові).

  1. Використання технічних засобів :

  • стрибок під потяг, під машину і т. д.;

  • використання електрики;

  • відключення хворими апаратури підтримки життя - пасивна евтаназія

  1. «Політичне самогубство« - напад на співробітника правоохоронних органів, охоронця, вартового з метою спровокувати його на застосування зброї (з формальної точки зору, є вбивством, оскільки самовбивцю позбавляє життя інша людина).

  2. Здавлення сонної артерії.

Найчастіше використовуваними методами самогубства в 2011 р. в США були:

  • за допомогою вогнепальної зброї - 52,1%;

  • повішення і задушення - 22,2%;

  • отруєння - 17,6%;

  • інші методи - 8,1%.

Релігія і самогубство

У авраамических релігіях (іудаїзмі, християнстві і ісламі) - самогубство у більшості випадків вважається гріховним.

Якщо ж людина, що свідомо позбавляє себе життю, має своїй на меті врятувати іншу людину або групу людей, то такий вчинок класифікується не як самогубство, а як самопожертвування.

При цьому заборони на самогубство немає у більшості древніх язичницьких релігій.

У Буддизмі вважається, що тільки престарілі люди можуть позбавляти себе добровільно життя, або самопожертвування.

У Синтоїзмі самогубство не лише не заборонено, але і прямо заохочується у варіанті харакірі. Ця форма самогубства здійснювалася або за вироком, як покарання, або добровільно, в тих випадках, коли була зачеплена честь самурая, на знак вірності самурая своєму боргу. Масові харакірі японців були (число тих, що покінчили з життям в різних джерелах варіюється від 35000 до 200000) після підписання конституції в 1945г. Інтернет клуби самовбивць, з'явилися ще у кінці 90-х років і отримали поширення практично по всьому світу. Японія стала лідером серед країн групового суїциду через інтернет.

Відомі самовбивці старовини : Демосфен, Фемістакл, Сенека, Сократ, Клеопатра.

За даними ВООЗ у світі щорічно відбувається 500 тис. суїцидів, в т. ч. 7 млн. спроб. Рівень самогубств оцінюється числом досконалих суїцидів на 100 тис. населення. Угорщина - 73, Фінляндія - 56, Данія - 45, Австрія - 43, Англія - 16, Греція - 8, Росія - в 7 0 - 8 0 - х роках 23-29, зараз 1990 - 44,5; 1992 - 53,2; 1993 - 66,2; 1994 - 74; 1995 - 77,3.

Існує переконання, що накласти на себе руки, хочуть тільки психічно хворі люди. Насправді вони складають лише 25-27%, ще 19%- це алкоголіки. Велика частина самовбивць - це здорові люди. Фахівці переконані, що суїцид результат впливу соціального середовища, що підриває віру людини. Намір позбавити себе життю з'являється у людини в умовах, коли він оцінює ситуацію, як нерозв'язний конфлікт. Причин самогубств багато - це хвороба, підприємництво, важкі умови життя, проблеми батьків і дітей, любовні стосунки, релігійний вплив і т. п. Замахів на самогубство, більше жінок в 8-10 разів, завешуваних суїцидів - у чоловіків більше в 4 рази. Спостерігається зростання суїцидів серед дітей і підлітків.