Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 5,укр.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
972.8 Кб
Скачать

Алкоголь

Алкоголь утворюється в результаті бродіння глюкози, що міститься в різних продуктах, які содержуть вуглевод (виноград, рис, ячмінь, кукурудза, картопля, пшениця і т. д.) під дією різних ферментів. Такі напої, як пиво або вино отримують шляхом ферментизації ячменю і винограду відповідно. Їх фортеця складає близько 15 %. Для отримання кріплених вин (портвейн, мадера) в них додають етиловий спирт. Для отримання міцних напоїв з більш високим вмістом алкоголю (горілки, джину, віскі, лікерів), використовують дистиляцію — перегонку спирту.

При вживанні будь-якого алкогольного напою шлунок адсорбує 20 %, інші 80% засвоюються в кишечнику. Потім кров розносить алкоголь по усьому організму. Далі близько 90 % алкоголю переробляється в печінці, інші 10 % виводяться в незмінному вигляді легенями, бруньками, потовими залозами.

При вживанні алкоголю у людини притупляються реакції організму (горе, біль), хвилювання і занепокоєння змінюються почуттям ейфорії, чим і обумовлюється звикання організму до алкоголю, поява фізичної і психічної залежності.

При регулярному вживанні алкоголю впродовж тривалого часу розвивається алкоголізм — хронічне захворювання, обумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв. Ранньою стадією алкоголізму можна вважати епізодичне зловживання алкогольними напоями, при якому людина знаходиться в стані алкогольного сп'яніння більше 12 раз на рік. Першим симптомом алкоголізму є безперервна тяга до спиртного. У людини все сильніше зростає тяга до спиртного, він починає втрачати контроль над собою, його мета — якнайшвидше досягти стану сп'яніння. При подальшому розвитку хвороби в мозку починають відбуватися серйозні зміни, виникають проблеми з пам'яттю навіть при вживанні невеликих доз алкоголю. Ще однією ознакою алкоголізму є абстинентний (похмільний) синдром, зникаючий при вживанні чергової дози алкоголю.

Вживання, алкоголю позначається на поведінці людини в суспільстві. При розвитку алкоголізму змінюється характер людини, стан агресії змінюється станом повної апатії, депресії, відбувається повна деградація особи людини. Ця людина стає безвільною, байдужою до того, що відбувається навкруги, духовному і соціальному розвитку. Під впливом алкоголю відбуваються глибокі зміни в психіці, що виражаються в аморальній поведінці. Людина стає некерованою, нетерпимою, його поведінка — асоціальним, агресивним і таким, що викликає. Разом з цим знижуються розумові здібності алкоголіка, міняється відношення до праці, метою трудової діяльності стає здобич грошей на купівлю спиртного.

Отруєння алкоголем може статися при вживанні великих доз алкоголю, а також при вживанні неякісних алкогольних напоїв (деревного, метилового, денатурованого та ін. спиртів).

Симптоми отруєння: запах спирту з рота; часто - блювота, рухове збудження з маренням і буйством, у важчих випадках коматозний стан - людина лежить нерухомо, із закритими очима, особа бліда, з синюшним відтінком, пульс слабкий, сердечні скорочення украй слабкі, рефлекси відсутні.

Перша допомога полягає у виклику блювоти, промиванні шлунку, дачі потерпілому сольового проносного з суспензією активованого вугілля. Постраждалого з важкою мірою отруєння необхідно зігріти (теплі ванни, грілки).

При наданні допомоги важливо не проглянути травматичних ушкоджень.

Алкоголізм це страшна хвороба яка поширюється на Землі і займає 3-е місце після серцево-судинних і ракових захворювань.

Третя хвороба цивілізації!

За даними статистиці на Україні, чисельність зареєстрованих людей з алкогольними проблемами складає близько 690 тисяч чоловік.

Чим же принаджує алкоголь?

Він збуджує, підбадьорює, піднімає настрій, покращує самопочуття, робить бесіду живійшою.

Алкоголь - висококалорійний продукт, що швидко забезпечує енергією потреби усього організму. У пиві і сухих винах до того ж є цілий набір вітамінів і ароматичних речовин.

Алкоголь в малих кількостях не шкодить здоров'ю. Але у великій кількості алкоголь паралізує діяльність абсолютно усіх органів людини.

Як і нікотин, алкоголь наркотик, до якого швидко звикає організм, який поступово не задовольняється малими дозами.

Висновок. Алкоголь чинить згубну дію практично на усі органи і системи людини, крім того, виникає алкогольна залежність, коли людина не може обходитися без спиртного. Його поведінка стає асоціальною, усі зусилля алкоголіка спрямовані на одну мету добування спиртного. Для позбавлення від алкогольної залежності необхідно звернутися в наркологічну службу