Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTE.doc
Скачиваний:
617
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

2.3. Прикладне програмне забезпечення

Як було сказано раніше, прикладне програмне забезпечення призначене для розв’язання певних задач на комп’ютері. Враховуючи велике розмаїття задач, які розв’язуються на комп’ютерах, існує дуже багато різноманітних прикладних програм. Проаналізувати усі існуючі прикладні програми практично неможливо, у зв’язку з чим зупинимося на розгляді тільки тих програм, що знайшли своє використання при розв’язанні економічних задач. Спочатку наведемо одну з можливих класифікацій таких програм [45]:

  • офісні програми:

    • текстові редактори;

    • табличні редактори;

    • редактори презентацій;

  • інформаційні системи управління підприємством:

    • аудиторські програми;

    • бухгалтерські програми;

    • системи управління проектами;

    • системи автоматизації документообігу;

  • корпоративні інформаційні системи:

    • системи MRP;

    • системи MRP II;

    • системи ERP;

    • системи CRM;

    • системи CSRP;

    • системи SCM;

  • системи проектування та виробництва:

    • системи автоматизації проектних робіт;

    • CAE-системи;

    • CAM-системи;

    • PDM-системи;

    • PLM-системи

    • автоматизовані системи управління технологічними процесами;

  • інші системи:

    • системи підтримки прийняття рішень;

    • довідково-правові системи.

2.3.1. Офісні програми

Текстовий редактор – комп’ютерна програма, призначена для створення та редагування текстових файлів, а також їх перегляду на екрані, виведення на друк, пошуку фрагментів тексту тощо. Умовно виділяють два типи редакторів. Перший тип орієнтований на роботу з послідовністю символів у текстових файлах. Такі редактори забезпечують розширену функціональність – підсвітку синтаксису, сортування рядків, шаблони, конвертацію кодувань, показ кодів символів тощо. Іноді їх називають редакторами коду, оскільки головним їх призначенням є написання вихідних кодів комп’ютерних програм.

Другий тип текстових редакторів має розширені функції форматування тексту, вбудовування у нього графічних елементів, формул, таблиць та інших об’єктів. Такі редактори часто називають текстовими процесорами. Вони призначені для створення різноманітних текстових документів. Розглянемо найпопулярніші текстові редактори, шо відносяться до цього типу.

AbiWord – текстовий редактор, який вільно розповсюджується за ліцензією GNU GPL. AbiWord, за твердженнями розробників, є мультиплатформенним і може бути зібраний для MS Windows, GNU/Linux, FreeBSD, Solaris та інших систем [46]. На офіційному сайті є доступні для завантаження зборки для усіх найпопулярніших платформ а також вихідний код. Дистрибутив займає всього біля 6 мегабайт, а для GNU/Linux – 3,5 мегабайт. Редактор підтримує основні функції роботи з текстом:

  • форматування та стилі тексту;

  • створення таблиць і списків;

  • вставка колонтитулів та зносок;

  • вставка та масштабування рисунків;

  • перевірка орфографії (українська мова не підтримується);

  • створення змісту;

  • друк.

AbiWord використовує свій власний формат файлів (ABW). Крім того підтримується ряд форматів класичних текстових процесорів (підтримка головних вбудована у систему, а інші – за допомогою додаткових плагінів). Сумісність з MS Word є обмеженою: прості документи імпортуються та експортуються практично без проблем, тоді як у складних документах майже завжди спостерігається суттєве порушення форматування. До переваг програми можна віднести малий розмір дистрибутиву, добру швидкодію, кросплатформенність та відкриту модель розповсюдження. Головними недоліками програми є обмежена функціональність та неповна підтримка документів MS Word. Завдяки компактності та високій швидкодії AbiWord зазвичай використовують на застарілих комп’ютерах, на яких більш потужні текстові редактори можуть взагалі не працювати. Крім того, AbiWord часто включають до складу різноманітних систем, які завантажуються з переносних носіїв інформації (наприклад, LiveCD).

Lotus Word Pro – текстовий процесор, розроблений компанією Lotus Software (дочірньою компанією IBM) для використання в середовищах операційних систем MS Windows та IBM OS/2 [47]. Lotus Word Pro входить до складу офісного пакету Lotus SmartSuit. Він є нащадком текстового редактору Ami Pro, який був випущений у 1988 році і був першим повнофункціоанльним текстовим процесором для Windows. В Україні цей текстовий процесор є малорозповсюдженим і практично не використовується на підприємствах.

Microsoft Word – текстовий процесор, призначений для створення, редагування та перегляду текстових документів. Входить до складу Microsoft Office. Перший варіант MS Word було розроблено на принципах, закладених в основу текстового процесора з графічним інтерфейсом Bravo [48]. Перша версія Word для MS DOS, яка була випущена в кінці 1983 року, була погано сприйнята ринком у зв’язку з наявністю конкуруючого продукту WordPerfect. Однак версія для Macintosh, випущена в 1985 році стала надзвичайно популярною. Перша версія Word для Windows була випущена в 1989 році.

В даний час MS Word є найпопулярнішим серед текстових процесорів, що зробило його бінарний формат документу (DOC) стандартом де-факто, і більшість конкуруючих програм мають підтримку сумісності з даним форматом. Остання випущена на ринок версія MS Word 2007 використовує формат файлів, що базується на XML – Microsoft Office Open XML. Як і інші програми пакету MS Office, Word може розширювати свої можливості шляхом використання вбудованої макромови Visual Basic for Application – VBA.

OpenOffice.org Writer – текстовий процесор, що входить до офісного пакету OpenOffice. OpenOffice є вільним програмним забезпеченням: розповсюджується безкоштовно за ліцензією GNU GPL. Writer подібний на MS Word і функціональність цих редакторів приблизно однакова. Writer навіть має деякі можливості, відсутні в MS Word [49]:

  • збереження документів у форматі PDF (така можливість реалізована в MS Office 2007 у вигляді окремого плагіну, який потрібно встановлювати додатково);

  • більш ефективно, ніж в MS Word реалізовано використання арифметичних розрахунків та формул у таблицях;

  • можливість захисту окремих частин документів (розділів) та окремих клітинок таблиці від змін.

Writer дозволяє працювати практично з усіма форматами текстових документів а також здійснювати експорт-імпорт з рядом інших форматів. Writer є мультиплатформенним і може працювати в середовищі практично усіх найпопулярніших операційних систем. Крім того, існує спеціальна Portable версія Writer, яку можна використовувати без інсталяції і запускати зі змінних носіїв, наприклад, з флеш-диску.

Головним недоліком Writer, порівняно з MS Word вважають відсутність підтримки макросів, створених у MS Word, хоча для деяких користувачів цей недолік сприймається швидше як перевага, адже не потрібно турбуватися про можливість запуску макровірусів. Серед інших недоліків виділяють відсутність перевірки граматики (перевірка орфографії присутня) та те, що час „холодного запуску“ Writer є більшим ніж в MS Word. Однак ці всі недоліки переважує одна перевага – безкоштовна ліцензія.

WordPerfect – іще одна програма для електронної обробки текстів. Пік її популярності припадає на кінець 1980-х – початок 1990-х років. Тоді ця програма фактично була стандартним текстовим редактором, який пізніше був витіснений з ринку редактором MS Word. Така тодішня популярність WordPerfect зумовлена, в першу чергу, підтримкою великої кількості операційних систем. До появи OpenOffice WordPerfect був практично єдиним платформенно-незалежним текстовим процесором. Зараз WordPerfect входить до складу офісного пакету WordPerfect Office.

Табличний процесор – категорія програмного забезпечення, призначеного для роботи з електронними таблицями. Спочатку табличні редактори дозволяли працювати тільки з двовимірними таблицями, що вміщували числові дані. Пізніше з’явилися програми, які крім цього дозволяли включати текстові, графічні та мультимедійні елементи. Інструментарій електронних таблиць вміщує математичні функції, які дозволяють проводити складні статистичні, фінансові та інші розрахунки.

Електронні таблиці (табличні процесори) – прикладні програми, призначені для проведення табличних розрахунків. Перша програма для роботи з електронними таблицями – табличний процесор, була створена в 1979 році, призначалася для комп’ютерів типу Apple II і називалася VisiCalc [50]. В 1982 році було випущено знаменитий табличний процесор Lotus 1-2-3, призначений для IBM PC. Популярність табличних процесорів зростала дуже швидко – з’являлися нові програмні продукти цього класу: Multiplan, Quattro Pro, SuperCalc та інші. Одним з найпопулярніших табличних процесорів на сьогодні є MS Excel, що входить до складу MS Office.

Електронна таблиця сьогодні – це засіб інформаційних технологій, який дозволяє розв’язувати цілий комплекс задач, найважливішою з яких є проведення обчислень. Здавна багато розрахунків виконувалося в табличній формі, зокрема в галузі діловодства. Крім того розв’язання чисельними методами цілого ряду математичних задач зручно виконувати в табличній формі. Електронні таблиці є зручним інструментом для автоматизації таких обчислень. Головною властивістю єлектронної таблиці є миттєвий перерахунок формул при зміні значень операндів, що до них входять. Завдяки цьому електронна таблиця є зручним інструментом для організації числового експерименту:

  • підбір параметрів;

  • прогнозування поведінки модельованої системи;

  • аналіз залежностей;

  • планування.

Додаткові можливості для моделювання надає використання електронної таблиці як бази даних. Зрозуміло, що, порівняно з СУБД, електронні таблиці мають набагато менше можливостей в цій області. Проте деякі операції маніпулювання даними, властиві реляційним СУБД, у них реалізовані (наприклад, пошук та сортування інформації).В електронних таблицях передбачено також графічний режим роботи, який надає можливості графічного представлення (у вигляді графіків і діаграм) числової інформації, що міститься в таблиці. Розглянемо основні програми цього класу, що зараз доступні на українському ринку програмного забезпечення.

Microsoft Excel – програма для роботи з електронними таблицями, створена корпорацією Microsoft для MS Windows та Mac OS. Єдиною суттєвою відмінністю між версіями для цих операційних систем є відсутність вбудованої мови макропрограмування у версії для Mac OS. MS Excel входить до складу MS Office і на сьогодні є однією з найпопулярніших прикладних програм у світі.

Попередником MS Excel вважається електронний табличний процесор Multiplan, який був надзвичайно популярним на CP/M системах, але на MS DOS він поступався Lotus 1-2-3 [Error: Reference source not found]. Перша версія MS Excel була розроблена для Mac і випущена в 1985 році, а перша версія для Windows вийшла в світ у 1987 році. У зв’язку з відсутністю версії Lotus 1-2-3 для Windows MS Excel поступово перехопила лідерство на ринку табличних процесорів.

MS Excel був першим табличним процесором, який дозволяв користувачу змінювати зовнішній вигляд таблиці (шрифти, символи, зовнішній вигляд клітинок). Він також першим реалізував метод розумного перерахунку клітинок електронної таблиці, коли обновлюються тільки ті клітинки, що залежать від змінених клітинок (до того табличні процесори або постійно перераховували усі клітинки електронної таблиці, або чекали команди користувача). Починаючи з 1993 року до складу MS Excel входить VBA – мова програмування, що базується на Visual Basic, яка дозволяє автоматизувати розв’язання багатьох задач в MS Excel.

В MS Excel аж до випуску версії 2007 використовувався свій власний бінарний формат файлів у якості основного. MS Excel 2007 як основний використовує формат Microsoft Office Open XML.

Головними недоліками MS Excel є помилки в самій програмі, які переважно стосуються точності обчислень, проблем із датами та помилки відображення в MS Excel 2007. У зв’язку з тим, що MS Excel працює на основі розрахунків з плаваючою комою, статистична точність MS Excel часто піддіється критиці. Правда, прихильники MS Excel заявляють у відповідь, що ці помилки проявляються тільки в особливих умовах за спеціально підібраних вихідних даних, які з дуже низькою ймовірністю можуть зустрітися на практиці. У версіях MS Excel, до 2007 включно, 1900 рік помилково вважався високосним. Ця помилка виникла в Lotus 1-2-3 і була зумисно внесена в MS Excel для сумісності і підтримувалася для оберненої сумісності. 22 вересня 2007 року було повідомлено [51], що в певних ситуаціях MS Excel 2007 буде показувати неправильні результати. Зокрема для тих пар чисел, чий добуток дорівнює 65535 (наприклад, 850 та 77,1), MS Excel відображає 100000. В Microsoft визнали цю помилку і повідомили, що проблема полягає тільки у відображенні деяких чисел, а фактичні дані є правильними і при їх використанні у подальших обчисленнях отримуватиметься правильний результат. Для усунення цієї помилки було випущено спеціальний патч, що входить до складу Service Pack 1.

Lotus 1-2-3 є табличним процесором, розробленим компанією Lotus Software, яка зараз входить до складу IBM. Зараз постачається у складі офісного пакету Lotus SmartSuit Ця програма була надзвичайно популярною у користувачів перших комп’ютерів IBM PC і не в останню чергу завдяки цій програмі персональні комп’ютери IBM стали такими популярними [52]. Проте ця програла конкурентну боротьбу MS Excel і зараз використовується значно рідше останньої. Останній реліз цієї програми для MS Windows було випущено в 2002 році.

OpenOffice.org Calc – табличний процесор, що входить до складу OpenOffice. З його допомогою можна аналізувати дані, проводити розрахунки, прогнозувати, зводити дані з різних листів і таблиць, створювати діаграми і графіки. За своїми можливостями практично не поступається MS Excel, а в деяких аспектах навіть переважає. Головним недоліком, порівняно з MS Excel є відсутність підтримки макросів MS Excel. Головною ж перевагою – безкоштовність завдяки розповсюдженню за ліцензією GNU GPL.

Quattro Pro – процесор електронних таблиць, що входить до складу WordPerfect Office, який випускається компанією Corel. Остання версія програми – Quattro Pro X3 дещо програє останній версії MS Excel, зокрема за кількістю вбудованих функцій, але в той же час містить більш розвинуті засоби створення зведених таблиць та доступу до реляційних баз даних [53]. В Україні Quattro Pro зараз використовується дуже рідко, проте за кордоном він користується заслуженою популярністю в першу чергу тому, що вартість пакету WordPerfect Office є нижчою, ніж вартість Microsoft Office.

Редактори презентацій. Останнім часом все більшого значення для бізнесу починають набувати мультимедійні презентації. Перевага мультимедія полягає в інтерактивності – можливості людини впливати на те, що відбувається у презентації, та у можливості презентації суміщати різноманітну інформацію – тексти, таблиці, графіки, діаграми, схеми, зображення, фотографії, звук, анімацію та відео. Мультимедійна презентація за короткий час зможе донести до клієнта найважливішу інформацію про компанію, її товари чи послуги і допоможе йому зробити вибір. Мультимедійні презентації часто застосовуються для візуального супроводу виступів, доповнюючи їх та збільшуючи їх ефективність. Зараз є багато технологій та програмних засобів для створення презентацій. Такі програми входять практично до будь-якого офісного пакету: в MS Office – MS Power Point, у WordPerfect Office – Presentation, в OpenOffice.org – Impress. Крім того є цілий ряд інших програмних продуктів, призначених для створення презентації. Великої популярності останнім часом набули Web-програми створення презентації, доступні в мережі Інтернет, найяскравішим представником яких є програма Presentation, безкоштовно доступна на сайті компанії Google. Історично першою і, напевне, найпопулярнішою в наш час була програма PowerPoint, у зв’язку з чим історію розвитку програм для створення презентацій розглянемо на її прикладі.

Ідея програми для створення презентацій з’явилася у Боба Гаскінса, який разом з Денісом Остінсом у 1984 році створили програму Presenter, яку пізніше було перейменовано у PowerPoint [54]. В 1987 році було випущено PowerPoint 1.0 для Apple Macintosh. В тому ж 1987 році програму та компанію розробника було куплено корпорацією Microsoft. З 1990 року PowerPoint входить до складу Microsoft Office.