Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTE.doc
Скачиваний:
617
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.81 Mб
Скачать

3.5. Тенденції та перспективи розвитку технологій управління ресурсами даних

Перспективи розвитку архітектур СУБД пов’язані з розвитком концепції обробки нетрадиційних даних та їх інтеграції, обміну даними з різних СУБД та багатокористувацької технології в локальних мережах. Однією з найважливіших тенденцій розвитку СУБД є розробка „універсальних“ СУБД, які можуть інтегрувати в базі традиційні і нетрадиційні дані – тексти, рисунки, звук та відео, HTML сторінки та ін. Є два підходи до побудови таких СУБД [101]: об’єктно-реляційний – удосконалення існуючих реляційних СУБД та об’єктний. Слід зазначити, що сучасні реляційні СУБД уже в змозі інтегрувати дані, однак нетрадиційні дані не доступні для внутрішньої обробки. „універсальні“ СУБД повинні виконувати таку обробку.

Шляхом створення об’єктно-реляційних СУБД пішли такі фірми, як IBM, Informix та Oracle. В IBM розроблена об’єктно-реляційна СУБД DB2 для ОС AIX та OS/2. На початковому етапі фірма Oracle випустила реляційний продукт Oracle Universal Server, який призначений для інтеграції СУБД Oracle та спеціалізовані сервери, що підтримують дані в різних сховищах. Зараз, починаючи з версії Oracle 9, яка уже є об’єктно-реляційною, у якій інтегровані реляційні та нетрадиційні для реляційної моделі типи даних. Informix створила об’єктно-реляційну СУБД Universal Server. Фірма Sybase також іде по шляху створення об’єктно-реляційної СУБД, розробляючи для цього спеціалізовані сервери (Adaptive-Server). Корпорація Microsoft зробила ставку на об’єктно-орієнтований інтерфейс OLE DB, який забезпечує доступ до даних Microsoft SQL Server, який є реляційною СУБД.

Інформаційні сховища на базі СУБД з паралельною обробкою даних розраховані на багатопроцесорні системи. Такі СУБД розділяються по типу архітектури – без розділення ресурсів та зі спільним використанням дискового простору. В першому випадку за кожним із процесорів закріплені виділені області пам’яті та диски, що дає значний виграш у швидкості обробки даних. В другому випадку усі процесори ділять між собою як оперативну пам’ять, так і місце на диску. Прикладами СУБД з архітектурою без розподілу ресурсів є: DB2 (IBM), Informix Online Dynamic (Informix), Navigation Server (Sybase). Прикладом СУБД другого типу є AdabasD версія 6.1 (Software AG).

Слід зазначити, що вибір СУБД доцільно здійснювати не тільки за типом архітектури та розвинутості інтерфейсу. Перш за все потрібно звертати увагу на функціональні можливості СУБД. Одним з найважливіших критеріїв вибору є можливість обробки складних запитів (і, зрозуміло, швидкість) та можливість переносу між платформами. Великою швидкістю обробки складних запитів характеризуються СУБД DB2 (IBM) та DSA (Informix).

В усьому світі організації накопичують чи уже накопичили в процесі своєї діяльності великі об’єми даних. Ці колекції даних містять в собі великі потенційні можливості по отриманню нової аналітичної інформації, на основі якої можна і необхідно будувати стратегію фірми, виявляти тенденції розвитку ринку, знаходити нові рішення, які обумовлюють успішний розвиток в умовах конкурентної боротьби. Для деяких фірм такий аналіз є невід’ємною частиною їх повсякденної діяльності, але більшість, очевидно, тільки починає приступати до нього серйозно. Інформаційні системи, призначені для аналізу великих об’ємів даних, відносять до класу систем підтримки прийняття рішень. В основі таких систем лежать три основні технології: технологія сховищ даних, технологія оперативного аналізу даних та технологія інтелектуального аналізу даних. Розглянемо ці технології детальніше.