Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FizikaMekhanika1.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Виконання роботи

Визначити масу запропонованих тіл. Перед зважуванням необхідно перевірити, чи правильно встановлені ваги: їх колонка повинна займати вертикальне положення, а коромисло – горизонтальне. Вертикальне положення колонки ваг забезпечується двома гвинтами, що знаходяться під основою ваг і перевіряється виском. Горизонтальне положення коромисла досягається переміщенням гайок, розташованих на його кінцях. Визначити точність зважування за величиною найменшої гирьки, яка може змінювати рівновагу навантажених ваг. Потім, ознайомившись з будовою штангенциркуля і мікрометра, провести вимірювання ними лінійних розмірів тіл. Невеликі лінійні розміри тіл потрібно виміряти мікрометром, а інші – штангенциркулем. Кожне вимірювання провести три рази в різних місцях вимірюваних тіл.

Примітка.Якщо виявиться, що середнє арифметичне значення вимірюваної величини має середню абсолютну похибку меншу за похибку вимірювального приладу, то всякий раз отримаємо одну і ту ж величину. За абсолютну похибку вимірювання в цьому випадку треба брати половину ціни мінімальної поділки шкали приладу.

Перед тим як користуватися мікрометром, необхідно перевірити, чи співпадає нульова поділка кругової шкали барабана з подовженим відліковим штрихом стебла мікрометра, коли стикаються вимірювальні площини п’ятки і мікрометричного гвинта. Коли вони не співпадають, слід визначити величину зсуву нульової поділки в ту чи іншу сторону від вказаної лінії і врахувати це при вимірюваннях.

Результати вимірювань записати в наступну таблицю.

Номер досліду за чергою

Паралелепіпед

Циліндр

Куля

довжи-

на, l

ширина,

d

висота,

h

маса,

m

довжи-

на, h1

діа-

метр, d1

маса,

m1

діа-метр,

d2

маса,

m2

Таблиця 1

Обробка результатів вимірювання

1.Визначити за формулами (2), (3) і (4) густину матеріалів паралелепіпеда , циліндра і кулі.

2.Обчислити відносні і абсолютні похибки і записати остаточні результати в таблицю 2.

Примітка. Відносні похибки визначати за формулами:

для паралелепіпеда

;

для циліндра ;

для кулі .

Абсолютні похибки для маси брати на основі точності зважувань (половину величини найменшої гирьки, яка була використана для отримання рівноваги); абсолютні похибки лінійних розмірів тіл брати як середньоарифметичні похибки окремих вимірювань.

Таблиця 2

Форматіла

ρ, кг/м3

Δρ, кг/м3

ε, %

Назва речовини, з якої виготовлено тіло

Паралелепіпед

Циліндр

Куля

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]