Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ОПП 12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Основні поняття з навчальної дисципліни «Основи психології та педагогіки»

1.Психологія - це наука, що вивчає закони і закономірності активного відображення людиною об’єктивної реальності у формі відчуттів, сприймань, мислення, почуттів.

2.Психічні процеси – це різні форми єдиного, цілісного відображення суб’єктом за допомогою центральної нервової системи об’єктивної дійсності.

3.Психічні властивості це сталі душевні якості індивіда, що утворюються в процесі його тривалої відображувальної діяльності, виховання та самовиховання.

4.Діяльність – це цілеспрямована вмотивована активність людини.

5.Спрямованість особистості – це сукупність стійких мотивів, що орієнтують діяльність особистості і відносно незалежні від життєвих ситуацій. С. характеризується рівнем, широтою, стійкістю, дієвістю, а також інтересами людини , схильностями, ідеалами, в яких знаходить свій вираз світогляд людини.

6.Спілкування – це процес обміну інформацією пізнавального або афективно – оціночного характеру.

7.Група – це спільність людей які об’єднані єдиною метою, потребами, спільною діяльністю і є елементом структури суспільства.

8.Соціальна роль – це функції, що виконує людина в конкретній системі відносин.

9.Мотив – це спонукання до діяльності, яке пов’язане із задоволенням певної потреби.

10.Мета – це усвідомлений образ передбачуваного результату, на який спрямовані дії людини.

11.Педагогіка - сукупність теоретичних і прикладних наук, що вивчають процеси виховання, навчання і розвитку особистості.

12.Освіта - процес і результат засвоєння учнями систематизованих знань, умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інших якостей особистості розвиток її творчих сил і здібностей.

13.Особистість - людина, соціальний індивід, що поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно значущого та індивідуально- неповторного.

14.Педагогічний процес - соціально організована, цілеспрямована взаємодія педагогів і вихованці, метою якої є вирішення освітніх проблем і розвиток особистості.

15.Виховання - процес цілеспрямованого формування особистості дитини.

16.Дидактика - галузь педагогіки, яка розробляє теорію освіти і навчання, виховання у процесі навчання.

17.Навчання - цілеспрямована взаємодія вчителя і учнів, у процесі якої відбувається засвоєння знань, формування вмінь і навичок.

18.Учіння - цілеспрямований процес засвоєння учнями знань, оволодіння вміннями і навичками.

19.Самовиховання - свідома діяльність людини, спрямована на вироблення у себе позитивних рис і подолання негативних.

20.Процес виховання - система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості.

21.Перевиховання - виховний процес, спрямований на подолання негативних рис особистості, що сформувалися під впливом несприятливих умов виховання.

22.Принципи навчання – основні положення, що визначають зміст, організаційні форми та методи навчальної роботи школи.

23.Метод навчання - спосіб упорядкованої взаємопов’язаної діяльності вчителів та учнів, спрямованої на вирішення завдань освіти, виховання і розвитку в процесі навчання.

24.Методи виховання - способи взаємопов’язаної діяльності вихователів і вихованців спрямованої на формування, у вихованців поглядів, переконань, навичок і звичок поведінки.

25.Навчальний предмет - педагогічно обгрунтована система наукових знань і практичних навичок та вмінь, що втілюють основний зміст і методи певної науки.