Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ОПП 12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Тема 4. Загальне поняття про педагогіку. Процес навчаня і виховання як цілісна система.

Визначення предмета педагогіки. Основні педагогічні категорії. Філософські основи педагогіки. Зв’язок педагогіки з іншими науками. Зв’язок педагогіки з юридичною діяльністю. Теорія виховання як частина педагогіки. Мета і завдання теорії виховання. Смислове значення поняття ”виховання”. Характерні особливості виховання як суспільного явища. Соціальна функція виховання. Мета та зміст виховання. Моральне виховання.Правове виховання. Фізичне виховання. Естетичне виховання. Трудове виховання. Світоглядне виховання. Самовиховання особистості. Закономірності та принципи виховання. Система методів виховання. Колектив як об’єкт і суб’єкт виховної діяльності. Основні напрямки і зміст виховного процесу в сучасних умовах. Дидактика як складова частина педагогіки. Принципи навчання. Зміст навчання. Методи і форми організації навчання.

Література до модуля: 1, 4, 5, 7, 8.

Модуль 1. Основи психолого-педагогічних знань та їх зв’язок з юридичною діяльністю.

Тема 1. Загальне поняття про психологію та її зв’язок з юридичною діяльністю.

Вид заняття: 4 години семінарських занять.

Питання для обговорення

  1. Загальне поняття про сучасну психологію її предмет та задачі.

  2. Фізіологічні основи психічної діяльності.

  3. Психіка і свідомість.

  4. Методи психології.

  5. Галузі психологічних знань. Зв’язок психології з юридичними науками.

Реферативні повідомлення:

  1. Принципи сучасної психології.

  2. Поняття про свідомість як вищий рівень розвитку психіки.

  3. Поняття про психічні процеси.

  4. Поняття про психічні властивості людини.

  5. Поняття про психічні стани людини.

Ключові терміни та поняття теми: Психологія. Психіка. Психічний процес. Психічний стан. Психічна властивість. Особистість. Діяльність. Спілкування. Розвиток. Рефлекс. Аналізатор. Онтогенез. Філогенез. Інстинкт. Чутливість. Подразливість. Поведінка. Свідомість. Самосвідомість. Психічне відображення. Спостереження. Експеримент. Тест. Інтроспекція. Анкетування.

Методичні поради. Підготуватися до обговорення навчальних питань, звернувши при цьому увагу

в першому питанні - на визначення понять “психіка” та “психологія”; на системний характер теоретичних та практичних задач психологічної науки; на актуальність оволодіння психологічними знаннями співробітниками ОВС. Розкрити сучасні наукові погляди на природу психічного, функції психіки; зупинитись на висвітленні змісту та поясненні властивостей психічного відображення (активності, опосередкованості, випереджаючому характері психічного відображення, переломленні через особистість та розвитку), на змісту основних принципів наукової психології (детермінізму, єдності свідомості та діяльності, розвитку, переломлення через особистість, суб’єктивно-генетичному принципі), на завданнях, що стоять перед психологічною наукою. Навести приклади.

в другому питанні – на характеристиці будови і діяльності нервової системи людини; усвідомити поняття “збудження”, “гальмування”, “джерело оптимального збудження”, “домінанти”, “динамічного стереотипу”, “індукції”, “концентрації”, “іррадіації”; на своєрідність єдності і взаємозалежності фізіологічного і психічного в життєдіяльності людини.

в третьому питанні – на визначенні понять “психіка” та “свідомість”; на етапи розвитку психіки та їх якісні характеристики; визначити рушійні сили вдосконалення психічного відображення в процесі онто- та філогенезу; довести практичне та теоретичне значення знань про етапи психічного відображення для розуміння людської поведінки.

в четвертому питанні – на визначення поняття “метод” та його особливості в психології, класифікацію методів, етапи організації та проведення психологічного дослідження. На визначення змісту поняття “експеримент” та “спостереження”, їх структури та різновидів, переваг і недоліків; на визначення допоміжних методів (бесіди, тестування, біографічного методу та ін.), їх змісту, особливостях застосування, різновидам. Необхідно навести конкретні приклади застосування цих методів в діяльності людини взагалі та ОВС.

в п’ятому питанні – на розкритті змісту галузей психологічного знання. Особливу увагу слід звернути на місце серед них юридичної психології; розібрати зміст понять професіограма та психограма; звернути увагу на підстави класифікацій галузей психологічних знань.

Література: 1, 2, 3, 4, 7, 8, 10.

Самостійна робота:6 год.