Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ОПП 12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Завдання для організації самостійної роботи:

  1. Дайте визначеня предмету і задачам психології як науки.

  2. Визначте які функції виконує психіка.

  3. Дайте коротку характеристику формам психічного відображення.

  4. Поясніть особливості психічного відображення.

  5. Розкрийте зміст принципів пізнання психічної діяльності людини.

  6. Виділіть осонвні етапи розвитку психологічної науки.

  7. Розкрийте специфіку сучасного етапа розвитку психології.

  8. Визначте місце психології в системі наук про людину.

  9. З’ясуйте зміст основних категорій психологічної науки.

  10. Розкрийте зв’язок психологій з юридичною діяльністю.

Завдання для організаціїіндивідуальної роботи:

Провести індивідуальну співбесіду із студентами за наслідками поглибленого додаткового опрацювання наукових статей:

  1. Костицький М.В. Завдання юридичної психології.// Текст : наук. Журнал / засн.. Київсьеий нац.. ун-т внутр.. справ. – 2008, № 1. –К. : Київський нац.. ун-т. внутр.. справ, 2008.

  2. Сивухін В.С. Інформаційно-психологічний аспект безпеки людини.// Текст : наук. Журнал / засн. Київсьеий нац.. ун-т внутр.. справ. – 2008, № 1. – К. : Київський нац.. ун-т. внутр.. справ, 2008.

Тема 2. Поняття про особистість

Вид заняття: 2 години семінарських занять.

Питання для обговорення

1. Загальне поняття про особистість в психології.

2. Структура особистості.

3. Пізнавальна та емоційно-вольова сфери особистості.

4. Індивідуально- типологічні особливості особистості (Темперамент. Здібності. Характер.)

5. Поняття “Я-концепції” в психології.

Реферативні повідомлення:

  1. Теорії особистості в психології.

  2. Психологічні типи.

  3. Формування особистості.

Ключові терміни та поняття теми: Індивід. Індивідуальність. Самосвідомість. Самооцінка. Я-образ. Психологічна структура особистості. Спрямованість. Потреби особистості. Мотиви особистості. Види мотивів. Мотивація. Світогляд. Потяг. Інтерес. Бажання. Ідеал. Нахили. Переконання. Установка. Темперамент. Здібності. Характер.

Методичні поради. Підготуватися до обговорення навчальних питань, звернувши при цьому увагу

в першому питанні – на визначення понять: “людина”, “індивід”, “індивідуальність”, “особистість”; на розкритті та порівнянні змісту біогенетичного, психогенетичного та діяльністного підходів до вивчення особистості; на розкритті співвідношення понять біологічного і соціального в структурі особистості;

в другому питанні - на аналізі психологічної структури особистості; на визначенні основних понять по темі; на розкритті змісту підструктур особистості: біопсихічних властивостей особистості; психічних процесів особисті; досвіду особистості; спрямованості особистості; охарактеризувати специфіку їх взаємозв’язку; на значення поняття особистості для професійної діяльності ОВС;

в третьому питанні – на визначенні поняття “пізнавальні процеси“; перелічити психологічні поняття які входять до зазначеної групи: відчуття, сприймання, увага, пам’ять, мислення тощо; дати їм визначення, скласти структурно-логічну схему їхньої характеристики; розкрити рефлекторну природу пізнавальних процесів; на конкретних прикладах проілюструвати єдність психічних процесів; проаналізувати умови їх формування та розвитку; вказати на місце та значення психічних процесів в професійній діяльності юриста; на визначенні поняття “емоційно-вольові процеси“; перелічити психологічні поняття, які входять до зазначеної групи: емоції, почуття, воля; дати їм визначення, скласти структурно-логічну схему їхньої характеристики; розкрити рефлекторну природу емоційно-вольових процесів; на конкретних прикладах проілюструвати єдність емоційно-вольових процесів; проаналізувати умови їх формування та розвитку; вказати на місце та значення емоційно-вольових процесів в професійній діяльності юриста.

в четвертому питанні – на визначення поняття “психічні властивості” людини; на природу психічних властивостей; на визначення понять які входять до групи психічних властивостей: здібності, темперамент, характер, світогляд, потреби, цінності, мотиви і т.д.; скласти структурно-логічну схему їхньої характеристики; на конкретних прикладах проілюструвати єдність психічних властивостей людини; проаналізувати умови їх формування та розвитку; вказати на місце та значення психічних властивостей в професійній діяльності юриста;

в пятому питанні – на визначенні поняття “установка”; на структурні компоненти установки; на визначення поняття “Я-концепції” і його функції; на основні погляди на природу і формування самооцінки; на роль “Я-концепції” в життєдіяльності людини.

Література: 1, 2, 3, 4, 7, 8, 10.

Самостійна робота:6 год.