Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1рим право(шпора).doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
628.74 Кб
Скачать

§2. Види володіння

Римське право розрізняло кілька видів володіння.

Цивільне володіння (possessio civile). Цей вид володіння з'явився тоді, коли не було права власності на землю. Оскільки земля вва­жалася спільним майном всіх громадян Римської держави, то було дозволено захоплювати пустуючі або покинуті ким-небудь землі для подальшої обробки. Вважалося, що домовладика, захоплюючи зем­лю, володіє нею для своєї сім'ї. В Законах XII таблиць вказувалося, що володілець землі, обробляючи її протягом двох років, перетво­

рюється на власника землі.

Законне володіння — це володіння, набуте будь-якою особою дозволеним способом, наприклад, шляхом передачі, купівлі тощо.

Незаконне володіння — це володіння, набуте недозволеним способом, наприклад, шляхом насильства, обману, таємного викра­дення тощо. Незаконне володіння може бути двох видів: добросовіс­ не і недобросовісне. Добросовісне володіння мало місце лише тоді, коли володілець речі не знав і не повинен був знати, що він не має

правомірного володіння (наприклад, крадена річ куплена на базарі).

Недобросовісне володіння означає, що володар знає і повинен знати,

що він не має права володіння на цю річ (наприклад злодій).

Суб'єктами володіння могли бути лише ті особи, які мають свою волю. Такими не могли бути діти, молодші семи років, божевільні, юридичні особи тощо. Однак допускалося набуття володіння і воло­діння за осіб, не здатних мати свою волю, через представника.

Об'єктом володіння могли бути тільки ті речі, які знаходяться у цивільному обігу. Одночасне володіння кількох осіб однією річчю неможливе, але можливе володіння нею по ідеальних частинах, так зване загальне володіння.

§3. Набуття володіння

Юридичне володіння встановлюється завдяки об'єктивному і суб'єктивному елементам. Володіння може бути набуте по-різному, але обов'язково, щоб мали місце бажання придбати річ для себе і дія, яка встановлює фактичне панування над річчю.

Джерела римського права вказують на цілий ряд різних вимог до придбання різних речей. Володіння річчю може бути набуте без­посередньо шляхом її окупації (ocupatio) або шляхом одержання її від іншого, тобто шляхом простої передачі (traditio). Ці вимоги зводяться до того, щоб юридичне володіння полягало у встанов­ленні такого відношення особи до речі, за якого особа діставала можливість розпоряджатися річчю на свій розсуд без будь-якого стороннього втручання.

Володіння могло бути набуте через представника, тобто особу, яка набула володіння від імені набувача. Для набуття через пред­ставника потрібні такі умови:

представник повинен мати повноваження набути володіння для іншої особи;

представник повинен мати намір набути річ не для себе, а для одержувача;

представник повинен одержати річ у свою фактичну Владу.

§4. Втрата володіння

Володіння припиняється або з втратою фактичного панування, або при небажанні в подальшому володіти річчю для себе. При добровільному припиненні володіння вимагалася втрата обох еле­ментів: фактичного панування і намірів. Для недобровільної втрати володіння достатньо було втратити фактичне володіння над річчю.

Володіння припиняється зі смертю володільця, вилученням об'єкта володіння з цивільного обігу і при загибелі самої речі. Во­лодіння в спадщину не переходить, для спадкоємця вимагається новий вступ у володіння.

Володіння при представництві втрачається у всіх вказаних вище випадках, тобто з волі володільця, з його смертю, при загубленні речі або вилученні її з цивільного обігу. Втрата володіння пред­ставником вела до втрати володіння для того, кого він представ­ляє, тільки тоді, коли сам власник не міг перешкодити цьому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]