Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практичних, сам, инд из ТМРМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
807.42 Кб
Скачать

1.8. Рекомендації для студентів щодо опрацювання змісту модулів, індивідуальної та самостійної роботи, оформлення звітної документації, організації навчального процесу

Підготовка до практичних занять передбачає опрацювання літератури у визначеному планом обсязі, вибіркове знайомство з додатковою літературою, виконання тематичних тестів, аналіз ситуацій, засвоєння опорних понять. Оцінюється знання з питань практичного заняття, повнота і самостійність їх викладу. До уваги також береться педагогічна позиція майбутнього вихователя, активність студентів під час занять, участь у дискусіях, виконання творчих завдань, педагогічних ролей на занятті.

У зошиті з педагогічної майстерності для практичних занять при підготовці до занять мають бути такі записи:

  • Номер практичного заняття. Назва теми.

  • Опорні поняття до теми.

  • Виклад відповідей на питання плану (можна у вигляді схеми конспекту, детального плану).

  • Конспекти першоджерел – два до кожної теми (назва, автор, основні думки з урахуванням відповідей на дидактичні завдання до текстів).

  • Стислий виклад на питання до аналізованої ситуації.

  • Результати роботи з тестами.

На заняттях студенти відповідають перед аудиторією, демонструючи знання і розуміння матеріалу. Враховується педагогічна позиція, яка виявляється не лише у прагненні викласти інформацію, а й у міркуванні разом з аудиторією над проблемами курсу, у бажанні поділитися своїми думками, допомогти зрозуміти питання, переконати у власних висновках. Кожен студент має змогу виявити свою активність в аналізі питань, доповненні до відповідей, рецензуванні, виконанні педагогічних ролей.

Самостійна робота виконується в зошиті для самостійної роботи з наступними записами:

  • Номер самостійної роботи. Назва теми.

  • Виклад відповідей на теоретичні питання плану (можна у вигляді схеми конспекту, детального плану).

  • Конспекти першоджерел – два до кожної теми (назва, автор, основні думки з урахуванням відповідей на дидактичні завдання до текстів).

  • Стислий виклад на питання до аналізованої ситуації.

  • Результати роботи з тестами тощо.

У процесі вивчення курсу «Теорія та методика розвитку рідної мови дітей» передбачається виконання індивідуальних навчальних навчально-дослідних завдань.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) – вид індивідуальної роботи студента навчального, науково-дослідного характеру, яке спрямоване на самостійне вивчення матеріалу, систематизацію, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з навчального курсу та розвиток навичок самостійної дослідницької роботи. Індивідуальне завдання виконується студентом самостійно з консультацією викладача. Захист його виконання здійснюється на індивідуальному занятті (в дні консультацій викладача).

Консультація – форма навчального заняття, на якій студент отримує від викладача відповіді на конкретні запитання або пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування.

Консультації проводяться за встановленим кафедрою графіком, а також за усною домовленістю з викладачем.

Всі студенти, працюючи над другим модулем, виконують домашні контрольні роботи, які перевіряють теоретичні знання, практичні уміння студентів застосовувати набуті знання у змодельованих ситуаціях.