Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0003936 Обсл-ня в турист.базах (курсова).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
537.6 Кб
Скачать

2.2. Організаційна структура туристичної бази «Едельвейс»

Організаційна структура управління наведена на схемі (рис. 2.1).

Наведена схема організаційної структури управління підприємством вказує на обов'язки та повноваження структурних підрозділів та посадових осіб. В наведеній структурі можна виділити такі рівні управління:

Вищий – Генеральний директор – перший керівник, який має повноваження від зборів акціонерів керувати поточною діяльністю підприємства, розпоряджатись його майном, коштами, укладати угоди, тощо; заступник генерального директора, головний бухгалтер, головний інженер, директор ресторану – члени Правління ТОВ „Едельвейс”.

Правління ТОВ визначає основні напрямки діяльності Товариства його філій, відділень, представництв та виносить на розгляд Спостережної Ради з подальшим затвердженням Загальними зборами акціонерів. Правління товариства розробляє проект плану діяльності товариства, приймає рішення про здійснення капіталовкладень.

Середній – начальник відділу кадрів, планово-економічного відділу, служби прийому та обслуговування, заступник директора ресторану, завідуючий виробництвом ресторану та начальник кондитерського цеху;

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР

Заступник генерального директора

Служба прийому і обслуговування (начальник служби, портьє, касири, швейцари, чергові, покоївки) Головний бухгалтер

Бухгалтерія

Відділ кадрів

Планово-економічний відділ

Директор ресторану

Головний інженер

Заступник директора

Технічна служба

Метрдотель, офіціанти

Облікова група

Зав. виробництвом, начальники цехів

Рис. 2.1. Організаційна структура управління ТОВ «Едельвейс».

Виконавський – спеціалісти структурних підрозділів апарату управління – інженери, бухгалтери, економісти.

Безпосередньо обслуговування клієнтів - функція працівників служби прийому та обслуговування (портьє, касирів, швейцарів, чергових по поверхах, покоївок) та закладів громадського харчування (метрдотеля, офіціантів, барменів). Від них залежить рівень задоволення потреб клієнтів.

Можна зробити висновок про відповідність наявної організаційної структури управління підприємством наявним умовам господарювання готельного комплексу.

2.3. Робота основних служб туристичної бази «Едельвейс»

Усі види прибиральних робіт здійснюються працівниками служби обслуговування номерного фонду. Заміна працівників різних категорій один одним може здійснюватися лише за розпорядженням керівництва при необхідності. Заступник директора служби обслуговування номерного фонду організує роботу всього обслуговуючого персоналу туристичної бази.

Для виконання прибиральних робіт існують такі категорії персоналу:

• покоївки, що прибирають житлові номери;

• прибиральники, що займаються прибиранням коридорів, холів, сходів, вестибюлю;

• прибиральники виробничих і службових приміщень, майстерень і технічних служб.

Поверхова служба туристичної бази забезпечує всю роботу з прийому та обслуговування на поверсі.

Персонал служби поверхів – покоївки, прибиральниці, технічні та підсобні робітники.

Служба покоївок.

Завідувач службою покоївок несе відповідальність за роботу персоналу з підтримки чистоти і порядку в житлових і у службових приміщеннях туристичної бази.

До житлових приміщень відносяться номери, коридори, фойє, переходи і всі громадські вбиральні. Службові приміщення включають зони обслуговування і переходи між ними, а також усі службові кабінети. Обов'язок служби покоївок полягає у підтриманні в цих приміщеннях чистоти і порядку.

Старша покоївка отримує завдання, яке розподіляє серед підлеглих. До її компетенції входить розподіл роботи з урахуванням штатного розкладу, а також виконання всіх адміністративних функцій, покладених на неї керівництвом. Старша покоївка здійснює контроль за справністю санітарно-технічного й іншого обладнання в закріплених за нею номерах і службових приміщеннях, утримання їх у чистоті й порядку; забезпечення схоронності інвентарю та обладнання; організацію прибирання номерів; прийняття номерів від проживаючих при від'їзді; прийом замовлень на додаткові платні послуги; контроль за схоронністю майна та інвентарю, що знаходиться на поверсі; звітність за схоронність білизни; виклик чергового персоналу технічної служби для усунення можливих технічних пошкоджень.

Покоївка безпосередньо підкоряється старшій покоївці. Здійснює прибирання і провітрювання номерів, незалежно від того, зайняті вони або вільні. Постійно утримує у чистоті житлові номери, санвузли та інші приміщення, замінює постільну білизну і рушники. Прибирання вона зобов'язана здійснювати в суворій відповідності з технологією прибирання, дотримуючись інструкцій і встановленого порядку заміни білизни. При виклику до проживаючого потрібно негайно з'явитися в номер, прийняти доручення і забезпечити його виконання відповідно до переліку послуг, що надаються. Покоївка повинна вміти користуватися технічним обладнанням і приладами, що застосовуються для прибирання приміщень. Форма організації діяльності служби покоївок може бути як індивідуальною, так і бригадною. Індивідуальна організація роботи передбачає замкнутий технологічний цикл, виконання всіх операцій у номері однією покоївкою. Бригадна організація роботи передбачає розімкнутий технологічний цикл, тобто розподіл технологічних операцій за їхньою однотипністю (здійснення лише однієї операції).

До обов'язків прибиральниці входить утримання у належному санітарному стані коридорів, сходових площадок і маршів, санвузлів, ванн і душових загального користування, вестибулів і холів, а також інших приміщень загального користування, що знаходяться на закріпленій ділянці. Також до її обов'язків входить миття стін і підлоги, дверей, вікон, меблів, килимових виробів, що знаходяться в службових приміщеннях і місцях загального користування; чищення і дезінфекція обладнання санітарних вузлів загального користування тощо. Прибиральниця підпорядковується старшій покоївці, черговому по поверху.

Завідуюча білизною відповідає за зберігання білизни та іншого м'якого інвентарю, веде облік майна, що знаходиться в білизняній, видає чисту білизну покоївкам і приймає від них брудну, стежить за своєчасним ремонтом білизни, перевіряє її стан, готує до списання те, що прийшло в непридатність, здає білизну до пральні і приймає її після прання. Підпорядковується директору туристичної бази і його заступнику.

Кастелянша готує брудну білизну до прання, зважує і підраховує білизну при здачі й отриманні з пральні, веде чіткий облік білизни по видах і якості. Також, здійснює ремонт, штопання і маркування білизни. При необхідності швачка-штопальниця допомагає кастелянці в підготовці і відправленні білизни до пральні, а також у прийманні чистої. Підпорядковується завідуючій білизняною. Підпорядковується безпосередньо завідуючій білизняною.

Організовують і контролюють роботу з прийому та обслуговування на поверсі та відповідають за її якість розпорядники поверхів – завідувач корпусом.

Забезпечення високої якості обслуговування туристів в туристичній базі для найбільш повного задоволення їхніх запитів — запорука успіху туристичної бази.