Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0003936 Обсл-ня в турист.базах (курсова).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
537.6 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Отже, туристські бази – засоби розміщення готельного типу зі сезонним режимом функціонування, розраховані на обслуговування пізнавально-екскурсійних, спортивних і оздоровчих туристських маршрутів. Вони відрізняються від готелів за комфортом, розташуванням, місткістю, рівнем обслуговування.

За місткістю туристські бази – підприємства середніх та великих розмірів для обслуговування 100-1000 осіб. В архітектурному сенсі ці засоби становлять декількаповерхові споруди, хоча сучасні будівельні норми передбачають підвищення їх до дев'яти поверхів.

Архітектурні особливості туристських баз залежать від ландшафту території, ознак національної культури. Унікальність архітектурного колориту, використання регіональних національних особливостей зумовлює затишок та комфорт - основу повноцінного відпочинку для гостей.

Готельні послуги туристичних баз поділяються на дві групи: основні; додаткові (платні й безплатні).

Зважаючи на те, що туристична база передусім є типом тимчасового житла, де проживають туристи, які прибули до населеного пункту або місцевості, і який забезпечує їх можливістю харчування та різними видами послуг, можна виділити проживання як основну послугу. Вона включає такі складові: бронювання та інші види замовлення місць, підготовка номерів до заселення та підтримання їх у належному стані, прийом і розміщення гостей (оформлення, реєстрація та облік, розрахунки), збереження майна гостя, виїзд.

На друге місце можна поставити організацію харчування, послуги побутового характеру, яких існує велика кількість відповідно до потреб гостя, послуги культурного, спортивного характеру, зв'язку та інформації тощо. Поділ послуг залежить від того, які потреби гостя вони задовольняють. Усі ці послуги можуть бути надані на туристичній базі.

Одна з найстаріших туристичних баз Закарпаття – “Едельвейс” – знаходиться в центрі смт. Ясіня. Відстань до автостанції – 50 м, до залізничної станції – 2000 м. На даний час тут здійснено реконструкцію.

Туристична база "Едельвейс" розміщується в красивому куточку Закарпаття - селищі Ясиня, здавна має славу перлини зимового і літнього відпочинку туристів. В околицях Ясіня гордо кинулися ввісь найвищі вершини Карпат: красуня Говерла, гордий Петрос і легендарні Близнюки, де росте квітка любові і мужності - Едельвейс, ім'ям якого і названа наша турбаза.

Розміщення в 2- та 4-місних номерах із зручностями в номерах, у частині бази - зручності на поверсі.

До послуг відпочиваючих: їдальня, інтер’єр якої оформлено гуцульською різьбою ще в 1940-их роках; пункт прокату гірськолижного спорядження; сауна; більярд; японська баня офуро; кафе-бар; кінотеатр; у холі – куток старожитностей; організовуються екскурсії та прогулянки на конях.

Можна зробити висновок про відповідність наявної організаційної структури управління підприємством наявним умовам господарювання готельного комплексу.

Усі види прибиральних робіт здійснюються працівниками служби обслуговування номерного фонду. Заміна працівників різних категорій один одним може здійснюватися лише за розпорядженням керівництва при необхідності. Заступник директора служби обслуговування номерного фонду організує роботу всього обслуговуючого персоналу туристичної бази.

Забезпечення високої якості обслуговування туристів в туристичній базі для найбільш повного задоволення їхніх запитів — запорука успіху туристичної бази.

У ТОВ «Едельвейс», бронюванням місць займається служба прийому і розміщення. Саме з цього процесу починається обслуговування гостей в туристичній базі.

Наступна частина операційного процесу – розселення – складається у свою чергу з зустрічі, вручення ключа і супроводу до номеру.

Організація виїзду гостей з туристичної бази передбачає прийом номера від гостя, під час якого здійснюють контроль за збереженістю готельного майна та на предмет забутих речей гостя; контроль за своєчасним звільненням місць, що передбачає добре налагоджений контакт між вестибюльною та поверховою службами туристичної бази; контроль своєчасної оплати номера та наданих послуг.

Найбільшими темпами зростають обсяги реалізації послуг іноземним громадянам та від надання приміщень в оренду під офіси. Завдяки цьому змінюється структура наданих послуг по категоріях гостей.

Хоча частка громадян України лишається найбільшою по кількості наданих послуг, у поточному році вона становить вже менше половини. Значно зросла питома вага іноземців, що є вигідним для підприємства, оскільки ціни для них вищі ніж для громадян України. Зазначимо, що переважну частку іноземних гостей готельного комплексу складають громадяни Росії та інших країн СНД, тоді як питома вага гостей з країн так званого далекого зарубіжжя лишається незначною.

Таким чином, можна зробити висновок про позитивну динаміку збільшення обсягів реалізації основних послуг та оптимізації їх структури.

За час свого існування на ринку надання готельних послуг, туристична база «Едельвейс» співпрацює з різними туристичними агенціями, які пропонують гостям туристичної бази «Едельвейс» різні види гірських турів.

Провівши аналіз споживачів послуг туристичної бази «Едельвейс», можливо зробити висновок, що дана туристична база переважно обслуговує людей середнього та старшого віку, які приїхали у службове відрядження або у власних справах на термін 3-4 діб.

Позитивним моментом є можливість використання туристичною базою альтернатив удосконалення та покращення результатів своєї діяльності, зважаючи на загальний низький рівень розвитку серед конкурентів, та закріплення лідируючих позицій на локальному ринку готельних послуг.

За результатами проведеного аналізу діяльності туристичної бази було виявлено необхідність впровадження маркетингових заходів, які будуть направлені на підвищення ефективності діяльності туристичної бази. Створення плану та стратегії маркетингу повинне базуватись на чотирьох основних складових елементах маркетингу: товар, ціна, розповсюдження та комунікації.