Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок фінансових послуг.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

2. Ознаки класифікації фондового ринку

Як сегмент фінансового ринку фондовий ринок підлягає класифікації за такими самими ознаками і його можна розділити на багато частин – секторів (табл. 9.1.).

Сектори фондового ринку

Таблиця 9.1.

Критерії

класифікації

Сектори ринку

Спосіб розміщення цінних паперів

Термін обігу цінних паперів

Територія обігу цінних паперів

Місце операцій з цінними паперами

Специфіка організаційної структури

Економічна природа цінних паперів

Суб’єкти випуску цінних паперів

Механізм виплати доходу

Поведінка суб’єктів ринку

первинний ринок

вторинний ринок

з установленим терміном обігу

без установленого терміну обігу

місцевий ринок цінних паперів

національний ринок цінних паперів

міжнародний ринок цінних паперів

біржовий ринок:

фондова біржа

позасписковий біржовий ринок

позабіржовий ринок:

торгівля «з прилавка»

«третій ярус»

горизонтальний

вертикальний

ринок боргових цінних паперів

ринок пайових цінних паперів

ринок похідних цінних паперів

ринок державних позик

ринок муніципальних позик

ринок цінних паперів підприємств і організацій

ринок цінних паперів з фіксованим доходом

ринок цінних паперів зі змінним доходом

»ведмежий ринок»

»бичачий ринок»

За способом розміщення цінних паперів фондовий ринок поділяють на первинний і вторинний. Первинний ринок є ринком перших та повторних емісій, на якому здійснюється початкове розміщення цінних паперів серед інвесторів та початкове вкладення капіталу в різні галузі економіки. Розрізняють публічне та приватне розміщення. При публічному розміщенні існує встановлена законом процедура, в результаті проходження якої цінні папери реєструються Комісією з цінних паперів, а емітент отримує свідоцтво про реєстрацію емісії. При приватному розміщенні реєстрація емісії в Комісії з цінних паперів проводиться не в усіх країнах, крім того, приватне розміщення цінних паперів не є обов’язковим атрибутом будь-якого національного ринку.

Залежно від місця, де здійснюється торгівля з цінними паперами, фондовий ринок розрізняють біржовий і позабіржовий. Біржовий ринок – це торгівля цінними паперами на фондових біржах, це завжди організований ринок цінних паперів, оскільки торгівля тут проводиться строго за правилами біржі. Позабіржовий ринок – це торгівля цінними паперами, що здійснюється за межами біржі. Позабіржовий фондовий ринок представлений торгівлею «з прилавка» і «третім ярусем». Торгівля «з прилавка» – це купівля-продажа переважно акцій молодих маловідомих компаній, торгівля якими жорстко не регламентована. «Третій ярус»це також позабіржовий ринок, відмінність його від торгівлі «з прилавка» полягає в тому, що на цьому ринку діють такі самі правила укладання угод, що й на біржі;

Залежно від специфіки організаційної структури фондового ринку розрізняють вертикальний і горизонтальний ринки. Прикладом горизонтального ринку є ринок США, де на різних біржах країни котируються цінні папери різних за своїм економічним статусом компаній. Прикладом вертикальної організації ринку є Франція. Всі цінні папери котируються в системі Товариства французьких бірж, зберігаються й обліковуються в національному депозитарії. Всі папери, що є в обігу у Франції, поділяються на три групи котирування: К1 – цінні папери найвищої якості, до К2 – цінні папери, які не допущені до офіційного котирування, але мають значний економічний потенціал, до групи К3 входять цінні папери середніх і малих компаній. Структура фондового ринку України представлена тими ж учасниками, що і фінансовий ринок: держава, корпорації, фінансові посередники, населення, іноземні учасники та емітенти;

Залежно від поведінки суб’єктів фондового ринку останній поділяють на «ведмежий ринок» і «бичачий ринок». На «ведмежому ринку» переважають учасники, що розраховують на зниження цін на цінні папери і продають їх з надією купити пізніше, коли ціни знизяться ще більше; на «бичачому ринку» переважають суб’єкти, що купують цінні папери з розрахунком на підвищення цін.